Iată ce spune Raul Mărunţoiu, tânăr fermier din Constanţa !
„Totul a fost un dezastru de la A la Z, am înregistrat pierderi catastrofale! Deşi noi, fermierii, ne-am făcut datoria cu vârf şi îndesat. Fără despăgubiri eram deja falimentari. Sperăm să continue sprijinul şi la culturile de primăvară, pentru că la porumb, la mazăre şi lucernă eu am înregistrat producţie zero!
Apoi, fermierii sunt complet neprotejaţi în faţa traderilor care-i execută în continuare pentru că nu şi-au putut onora nişte contracte din cauză de forţă majoră, nu din vina lor”, arată Raul Mărunţoiu.
„O măsură mai puţin fericită o consider întârzierea despăgubirii fermierilor, deşi plăţile comportau o maximă urgenţă”, a adăugat tânărul.
CONDIŢII MAI ASPRE LA ACORDAREA SUBVENŢIILOR
„Trebuie să se înăsprească şi condiţiile de încasare a subvenţiilor, în sensul ca cei care cer plată să dovedească cu facturi de achiziţii de seminţe, de pesticide, de îngrăşăminte, de prestări servicii. Acum se permite oricărui om care depune o simplă cerere, pe vorbe, să primească subvenţii. Aceştia sunt doar încasatori de subvenţii”, a explicat cultivatorul.
„Între măsurile prioritare menţionez reabilitarea în sistem de urgenţă a irigaţiilor şi extinderea acestora; elaborarea unui cadru legislativ mai actual şi mai adaptat pentru agricultură, în ceea ce priveşte contractele de arendare, de muncă. Trebuie găsite soluţii pentru a proteja salariaţii din agricultură, pentru că după dezastrul de anul ăsta, mare parte din fermierii din sud-est nu mai au bani de salarii. Asta se va traduce prin concedieri”, a concluzionat fermierul constănţean.