Fermierii reuniţi în Forumul Agricultorilor şi Procesatorilor Profesionişti din România (FAPPR) aduc la cunoştinţa decidenţilor politici europeni si a concetăţenilor lor din UE că, de la începutul războiului din Ucraina, accesul cerealelor ucrainene pe piaţa unică s-a tradus diferit pentru cele 27 de ţări membre.
Printr-un document manifest FAPPR, atrage atenţia că “Deşi instituită sub zodia securităţii alimentare şi a sprijinului faţă de Kiev, decizia UE de a suspenda tarifele vamale pentru cerealele ucrainene, simultan, a răspuns cererii Statelor Membre din Vest, net importatoare de cereale şi oleaginoase, şi a deschis adânc rana fermierilor din cele estice.”
Totodată, reprezentanţii fermierilor subliniază faptul că politica în sine s-a întors tocmai împotriva celor mai apropiaţi vecini ai Ucrainei, cei care au contribuit hotărâtor la ajutorarea statului aflat sub agresiunea rusească. “Semnificativ mai ieftine decât cerealele echivalente din statele UE, grânele ucrainene au pătruns adânc în aceste pieţe şi, în loc să plece mai departe, au fost stocate în depozite, ceea ce a dus la prăbuşirea preţurilor în aceste ţări. (…)
Am apreciat eforturile UE de a aloca României fonduri din rezerva de criză pentru stocurile de cereale nevândute şi suntem recunoscători pentru fondurile de coeziune investite în modernizarea infrastructurii. Acestea sunt, însă, o picătură într-un ocean de nevoi. Avem nevoie de soluţii pe termen scurt, dar şi de abordari solide şi durabile pe termen lung! Legislaţia europeană şi rigorile Planului Naţional Strategic trebuie să ţină cont de acest aspect, iar excepţiile solicitate de mediul asociativ românesc nu sunt nicidecum nişte favoruri.“, susţin reprezentanţii FAPPR în textul manifest.
Perspective de discriminare şi o nouă dilemă a echităţii comerciale
Un nou motiv de îngrijorare îl reprezintă recentul anunţ al comisarului european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski. Acesta a vorbit despre “o posibilă subvenţionare a companiilor care vor transporta cereale ucrainene până în porturile de destinaţie ridică perspective de discriminare şi o nouă dilemă a echităţii comerciale. În lipsa unei măsuri similare pentru produsele agricole româneşti, o astfel de iniţiativă nu ar face decât să îngroaşe tuşa concurenţei neloiale şi să poarte masca unui ajutor din bani europeni pentru statele membre din Vestul UE.”
Apelul FAPPR se îndreaptă către forurile legislative ale Uniunii Europene. “Avem nevoie să continuăm să producem, de aceea cerem co-legislatorilor să sprijine producţia de hrană într-o perioadă plină de provocări. Solicităm, aşadar, pentru statele din Est, derogări temporare de la condiţionalităţile impuse prin PNS, mai ales de la cele privind necultivarea terenurilor.
Solicităm mijloace eficiente care să ne protejeze culturile agricole. Considerăm că se impune o perioadă de adaptare la noul context, dublată de măsuri concrete şi eficiente din partea Uniunii Europene şi a statului român, acţiuni menite să ne rebranşeze la rigorile concurenţei în plan comercial. Până astăzi, atenţia decidenţilor a fost concentrată exclusiv pe facilităţile logistice utilizate de fluxurile ucrainene, iar necesităţile României au fost neglijate.”
(…).
Nu vrem ca fermierii noştri să mai culeagă furtuna războiului provocat de Rusia, deşi, în tot acest timp, au semănat sprijin, înţelegere şi trudă! – îşi subliniază manifestul Forumul Agricultorilor şi Procesatorilor Profesionişti din România.