Familia KONCZ: DOUĂ GENERAŢII de producători de BOIA de ARDEI - Revista Ferma
2 minute de citit

Familia KONCZ: DOUĂ GENERAŢII de producători de BOIA de ARDEI

La Târgul de toamnă Apulum Agraria – ediţia 2016, de la Alba Iulia, l-am reîntâlnit pe Csaba Koncz, în vârstă de 35 de ani, însoţit de tatăl său, Moise Koncz, în vârstă de 70 de ani. Două generaţii care îşi transmit una alteia o moştenire culturală privind arta culinară veche de sute de ani!
În standul frumos amenajat, cei doi producători agricoli aveau expuse spre vânzare punguliţe pline cu această minune condimentară de culoare roşie, obţinută din măcinarea ardeiului uscat. Preţul era unul accesibil pentru mulţi dintre cumpărătorii prezenţi la târg: 50 lei kilogramul.

Csaba-(stanga)-si-Moise-Kon_b

Peste o tonă de boia de ardei dulce pe sezon
„Din anul 1974 tot producem boiaua, asta-i activitatea mea de cultivator cu tradiţie, dar şi de pensionar. Ne ocupăm din tată-n fiu cu aşa ceva”, ne-a declarat „tânărul” pensionar Moise Koncz, purtând povara celor şapte decenii de viaţă şi învăţat cu munca de mic copil. Frâiele afacerii de familie le-a preluat fiul, tânărul Csaba, cel care s-a implicat cu iuţeală în businessul cu boia. Din anul 2000 încoace, a crescut suprafaţa pentru cultivarea ardeilor, astfel încât, anul trecut a ajuns să producă mai bine de o tonă de boia de ardei pe sezon.

Povestea paprikaşului care poartă faima familiei Koncz din judeţul Alba, o puteţi citi într-o ediţie viitoare a revistei Ferma, prezentată de reporterii Olivia Firi şi Marian Muşat.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →