Factor KWS - noua vedetă a profitului la rapiță - Revista Ferma
5 minute de citit

Factor KWS – noua vedetă a profitului la rapiță

kws11 m Factor KWS - noua vedetă a profitului la rapiță

Evenimentul de lansare a beneficiat de un maestru de ceremonii (MC) și de covorul roșu specific vedetelor. Totul într-o atmosferă fierbinte și la propriu (38 grade Celsius la umbră), și la figurat. Dovadă că departamentul de marketing al KWS are abordări interesante, pe măsura geneticii de necontestat pe care o creează de un veac și jumătate pentru fermieri din peste 70 de țări. Doriana Nițu, managerul general KWS România, care a reușit să adune o echipă de peste 120 de specialiști în cei 14 ani de activitate la cel mai înalt nivel, a urat bun venit invitaților și a dat frâu liber MC pentru show-ul de prezentare. 

 

Factor KWS – factor de succes

După ce Sorin Toma, reprezentant zonal de vânzări, a lipit pe aleea superstarurilor și steaua noii vedete a profitului la rapiță, Factor KWS (factor de succes), fermierii prezenți la spectacol s-au deplasat în două grupuri spre câmpul demo realizat la Jegălia. Un câmp de testare în condiții de fermă, fără administrări speciale, pentru a se putea trage concluzii cât mai aproape de real. Pe lângă cele șase vedete KWS la rapiță aflate în portofoliul comercial, pe câmpul de testare au fost prezentați și aspiranții la titlul de viitoare staruri. Uni vor reuși, cu siguranță, iar alții vor fi scoși definitiv din lista de candidați, ne asigură Ion Voinea, directorul de produs KWS.

 

La fel de productiv ca și Hybrirock și mai rezistent la scuturare

Dacă Hybrirock a crescut aproape singur datorită producțiilor sale mari și sigure și a ajuns pe locul doi în preferințele fermierilor într-un timp foarte scurt, Factor KWS nu ar putea fi sub acest succes, ne povestește, în soarele arzător, Ion Voinea. Amintind de faptul că Factor KWS aduce un spor important de producție prin MMB-ul foarte bun. În plus are o rezistență crescută la scuturare (KWS a început un program nou de ameliorare care are și această importantă țintă) și, deși are o talie mare și o tulpină mai degrabă zveltă, acesta nu cade nici în condiții grele. 

În continuare s-a amintit de sistemul radicular foarte bine dezvoltat al hibridului Kodiak, supranumit și „generalul iarnă”, sau despre rezistența la secetă a „eroului verilor secetoase, gladiatorul Brutus. Asta chiar dacă acest hibrid nu se afla în testare la Jegălia, el fiind recomandat în special în zonele de deal. Despre Traviata s-a spus că ar mai trebui să și cânte, dar de obicei încântă fermierii prin stabilitatea și rezultatele lui bune. Iar despre „cariera” de succes a lui Triangle, numai de bine în continuare.

 

Fișa tehnică a câmpului

Câmpul a beneficiat, conform afirmațiilor fermierului Auraș Marin (fiul lui George Marin – titularul fermei cu suprafața 230 ha), de o fertilizare cu 12 tone gunoi de grajd și cu 100 kg complexe, în toamnă, iar în primăvaraă s-a venit cu 100 kg azotat de amoniu și cu 100 kg Sulfammo 25. Tot în toamnă s-a aplicat un graminicid și un insecticid. În primăvară s-au aplicat trei tratamente: primul cu Caramba Turbo și cu Byscaia, al doilea cu fungicidul Tillmor și cu insecticidul Norel, iar ultimul cu Amistar Xtra ca fungicid și cu insecticidul Mavrik (deoarece este prietenos cu polenizatorii). 

Ion Voinea a sublinat că respectul pentru fermieri, bazat pe adevăr și seriozitate, este principala armă folosită de KWS. De aceea, se așteaptă ca fermierii să încerce mai întâi hibrizii lor alături de cei ai concurenței, iar după ce vor avea certitudini, relația lor va evolua pozitiv. Așa că, încercați hibrizii KWS!

 

 


DRAJAREA SEMINȚELOR DE RAPIȚĂ – URMĂTORUL PAS ÎN STRATEGIA KWS

KWS este lider mondial la producția de semințe pentru sfeclă. Acolo este deja o normalitate drajarea semințelor. Prin acest procedeu s-ar putea rezolva densitățile cu o mai mare precizie, iar numărul de semințe de rapiță folosite pe o anumită cantitate de suprafață s-ar reduce spre jumătate. Semințele ar fi astfel precis semănate cu ajutorul semănătorilor vacuumatice. Plantele ar avea un spațiu constant pentru a-și arăta pe deplin potențialul de producție. Un impediment ar fi regimul lipsit de precipitații din zona de sud a României. O sămânță drajată are nevoie de apă pentru a germina. Ar fi o alegere bună pentru fermierii care au posibilitatea de a iriga sau pentru fermierii care stăpânesc tehnologii care păstrează apa în sol. 
 

 

 

 

 

Articol publicat in Revista Ferma nr. 13 (174 – 1-15 august 2016)

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Comportament natural pe pardoseli antiderapante Nu ignorați pododermatitele!

Nu ignorați pododermatitele!

V-ați întrebat ce legătură există între comportament, productivitate și sănătatea ongloanelor la vacile de lapte? Statisticile arată că o vacă […]

Citește mai multe știri →