Facilități fiscale născute moarte - Revista Ferma
3 minute de citit

Facilități fiscale născute moarte

picture 251 m Facilități fiscale născute moarte

În esență, inginerul Constantin Mocanu s-a referit strict la nesocotirea [i neaplicarea de către Ministerul de Finanțe a unei legi care prevede în mod expres stimularea asocierii producătorilor agricoli în cooperative. „Când a fost dată Legea 566/2004 a cooperației agricole, s-a avut în vedere sprijinirea asocierii fermierilor în cooperative agricole [i acordarea din partea statului a unor facilități de ordin fiscal. Bunăoară, la CAP. 13 – Sprijinul statului pentru cooperativele agricole, articolul 76 prevede destul de limpede faptul că: «Statul sprijină activitatea cooperativelor agricole, având în vedere următoarele măsuri: a) scutirea de la plata impozitului agricol a cooperativelor agricole pentru primii 5 ani de la constituire». Ei bine, toate cele câteva cooperative din România, care s-au înființat în baza Legii 566/2004, au ridicat problema acestei facilități cu prilejul numeroaselor întâlniri cu oficialitățile statale, pentru că nici una din aceste cooperative nu a beneficiat de această prevedere legală”, a susținut liderul cooperatorilor brăileni. 

 

Din ciclul: „Sed lex, mă doare-n… plex!” 

În aceste condiții, Cooperativa BRAICOOP a făcut o adresă organelor fiscale județene brăilene prin care a cerut lămuriri în legătură cu acest aspect. „Vă rugăm să ne precizați ce înseamnă din punct de vedere fiscal impozitul agricol al cooperativelor agricole [i care este corespondența în Codul Fiscal. Menționăm că în cadrul Cooperativei Agricole BRAICOOP Brăila, membrii cooperatori au fost înființați sub următoarele forme juridice: PF, II, IF SRL [i SA”, se spune în actul la care am făcut referire.

Răspunsul ANAF Brăila a fost de-a dreptul halucinant: inspectorii fiscali, prin semnătura unuia dintre [efii instituției județene, nici nu au auzit de a[a ceva, cu siguranță că nu citiseră legea – de parcă organele fiscale trăiesc în paradisul „}ării lu’ Habarnam!” 

După un preambul stufos [i echivoc, cu trimitere la paragrafe de lege, în adresa primită de BRAICOOP se scrie negru pe alb: „Referindu-ne strict la întrebarea dvs, precizăm că din punct de vedere fiscal nu este clar la ce se referă impozitul agricol. În opinia noastră, termenul în sine, impozitul agricol, din Legea 566/2004 cu modificările [i completările ulterioare ar trebui modificat în funcție de definițiile din actualul Cod Fiscal”.

 

BRAICOOP ar trebui să primească peste 100 mii de euro

Deci, sprijinul acordat de stat – prin lege specială – pentru stimularea asocierii producătorilor agricoli este un fel de vorbă-n vânt, cum de altfel tot vorbe-n vânt sunt mai toate promisiunile legate de sprijinirea fermierilor români. „Noi nu ne vom opri aici, vom înainta adrese similare la conducerile Ministerului de Finanțe [i Ministerului Agriculturii. Vrem să tran[ăm problema, mai ales pentru că este vorba de o facilitate fiscală legală [i de o sumă deloc neglijabilă calculată la peste 100 de mii de euro – care ni se cuvine. Chiar dacă, să zicem, nu o să mai vedem niciodată ace[ti bani din varii motive justificative, măcar să beneficieze de acum înainte cooperativele agricole care se vor înființa în anii următori, pentru că acesta va fi viitorul fermierilor – asocierea!”, ne-a declarat Constantin Mocanu.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →