Extensia universitară - orizont PAC 2020! - Revista Ferma
6 minute de citit

Extensia universitară – orizont PAC 2020!

bungi3 m Extensia universitară - orizont PAC 2020!

În perioada anilor 2005-2009, așa cum probabil mulți știți deja, am fost apropiați de Dumneavoastră, îndeosebi de crescătorii de animale. Activitatea noastră a avut adesea efecte imediate: era perioada exuberanței extensiei universitare. Am câștigat încrederea d-voastră, notorietate și multă experiență profesională, prieteni de nădejde, teme valoroase de cercetare, motive serioase de gândire.

Spre sfârșitul perioadei, am realizat că voința, dorința și determinarea nu sunt suficiente. Aveam nevoie și de surse și resurse, or pe acestea nu le-am găsit, din păcate, la fermierii noștri. După 4 ani de activitate în regiunea de Vest a țării am lăsat în urmă mii de kilometri parcurși, mii de ore de extensie, sute de întâlniri, zeci de materiale de extensie și câteva târguri organizate.

Peste ani, încă ne-a rămas gustul amar al faptului că mulți dintre cei care sunt acum pe baricadele fermieritului românesc sunt aceiași, ba parcă, din păcate, din ce în ce mai puțini.

Au urmat anii 2009-2012, în care ne-am dorit să facem câte ceva pentru societatea care ne-a învățat, format și pregătit: să contribuim măcar cu puțin la creșterea nivelului de cunoaștere din societate. Astfel, într-o altă perioadă de 4 ani din existența noastră, ne-am îndreptat, cu realism, atenția înspre atragerea de fonduri, de resurse de finanțare și către cercetare.

Am câștigat și am dus la bun sfârșit suficiente proiecte, unele axate pe creșterea capitalului uman, altele internaționale, altele de infrastructură, cu rezultate corecte, muncite și îmbucurătoare. A fost o perioadă istovitoare, din care am ieșit cel mai adesea învingători din înfruntările surde cu hârșâita birocrație românească, aflată cu mult deasupra practicilor birocratice europene.

Am încercat să specializăm zeci de medici veterinari, să dezvoltăm un corp de cercetători adaptați nevoilor României, să oferim laboratoare de cercetare care să fie modele demne de urmat, să creștem nivelul educației și să dezvoltăm servicii pentru agri-business. Au rămas în urma noastră mai mult de 8000 de mp construiți și zeci de laboratoare nou înființate.

Cu toate acestea, încă ne mai întrebăm dacă cercetarea, serviciile și educația se vor apleca spre nevoile societății românești? Ne întrebăm dacă România va putea susține astfel de demersuri? Ne întrebăm dacă rezultatele muncii noastre vor dobândi finalitate practică și dacă ele vor ajunge la Dumneavoastră?

 

Obiectivele PAC trebuie să cântărească greu în strategia de dezvoltare a fiermierului român

În al 9-a an al existenței extensiei universitare vă regăsim din nou, aceiași, dar mai puțini, încă decapitalizați, dar cu certitudine mai experimentați, mai mari și mai dornici să fiți cu adevărat eficienți în munca Dumneavoastră.

La începutul anului 2013, se prefigurează o dificilă evoluție a situației economice, unii comentatori sugerând că suntem pe a doua pantă a scăderii economice, de tip ”W”. Tot ei sugerează că, de această dată, scăderea va fi și mai mare.

În agricultură, situația pare puțin mai bună. În contextul socio-economic actual, frământat, ce ar putea sugera extensia universitară mai mult decât orientarea corectă și eficientă a strategiilor de dezvoltare și alinierea acestora la cele europene? Vă propunem, așadar, această abordare, pentru că, oricât de zbuciumați sunt și vor fi mai marii noștri, România trebuie să urmeze politicile europene, mai așezate, clare și coerent îndreptate către viitor.

Ministerele și toate celelalte organisme care stabilesc direcțiile agriculturii românești trebuie să dezvolte programe care să susțină obiectivele Politicii Agricole Comune pentru orizontul anului 2020.

Majoritatea fermelor noastre sunt mici sau de tip familial, iar ferma românească tradițională este adepta costurilor reduse, pretându-se foarte bine ecologizării. Comisarul pentru agricultură al UE susține că ecologizarea, componentă a noii viziuni UE, va fi una voluntară, spre deosebire de eco-condiționalitatea practicată în recent trecuta perioadă.

Acordarea a 30% din subvenții condiționat de respectarea în fermă a măsurilor de protecție a mediului, de diversificarea culturilor, menținerea pășunilor permanente și alocarea a minimum 7% din terenurile agricole biodiversității nu vor fi măsuri de ecologizare obligatorie, ci măsuri stimulative. Practic, noua politică nu va penaliza agricultura convențională, ci va stimula cu 30% din subvenție fermele în care au loc acțiuni de ecologizare.

Nu știu dacă Dacian Cioloș se socotește pe sine a fi român sau francez, nu știu dacă atunci când a gândit cele 10 „porunci” s-a gândit la țara lui de origine sau nu, dar cred că, măcar pentru situația actuală din România, direcțiile de dezvoltare propuse de acesta valorează, ca să mă exprim așa, mai mult decât greutatea lui în aur.

Pentru fermierul român, obiectivele PAC sunt elemente de maximă certitudine, elemente care trebuie să cântărească greu în strategia de dezvoltare a fiecăruia.

Așadar, să ne îndreptăm atenția spre câștigurile care vor să vină! Pentru că, dacă abordăm lucrurile cu pricepere, o brumă de știință, înțelepciune și pragmatism, avem toate șansele ca România agricolă să recupereze o mare parte din ceea ce a reprezentat odinioară!

Deci, cum ar zice comisarul nostru român, bun vorbitor (și) de limba franceză: Bon courage!

 

OBIECTIVELE PAC ÎN URMĂTORII 7 ANI

• Concentrarea instrumentelor de sprijin și suport financiar;
• Construirea unor instrumente potrivite pentru gestionarea crizelor;
• Plata verde pentru conservarea pe termen lung a productivității;
• Investiții în cercetare și inovare;
• Lanț alimentar competitiv și echilibrat;
• Încurajarea inițiativelor agro-ecologice;
• Facilitarea instalării tinerilor agricultori;
• Stimularea forței de muncă rurale și a spiritului antreprenorial;
• Susținerea zonelor sensibile și slab productive;
• Politică agricolă simplă și eficientă la nivelul UE.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →