Spania exportă cele mai multe fructe și legume
Exportul spaniol de fructe și legume proaspete a crescut cu 11,7% în 2015, ajungând la o valoare totală de 11,902 miliarde euro. Volumul exporturilor a crescut cu 2,29%, ajungând la un total de 12.790 milioane tone. În același timp, importul de fructe și legume proaspete a crescut cu 14,22% și a avut o valoare de 1,971 miliarde euro și respectiv 2.591,783 mii tone.
Tomatele dețin primul loc în topul legumelor exportate de către Spania, cu toate că au scăzut atât valoarea (-1,76%) cât și volumul (-1,81%), ajungând la un total de 962 milioane euro și 949.998 tone. Următoarele ca importanță sunt ardeii (+6,75%), în valoare de 833 milioane euro și salata verde (+13,07%), cu 31 milioane euro.
Din totalul exporturilor spaniole, 92,6% au plecat către statele UE. Germania este cea mai mare piață pentru fructele și legumele spaniole, cu o creștere de +13% și 2.944 milioane euro, urmată de Franța (+14%) și 2.123 milioane de euro și Marea Britanie (+11%) și 1.614 milioane euro. Vânzările către Italia au crescut cu 21% și au însumat 778 milioane euro.
Articol publicat in revista Ferma nr.4(165) 1 – 14 martie 2016