5 minute de citit

Experienţa gustului în Covasna, la Coni-Trans

Nicolae Costea_b

O pagină de reclamă din revista Ferma ne-a adus aici. Expertul în lucernă deshidratată, Viorel Gug, îşi face reclamă în revista noastră. Din vorbă în vorbă, acesta mi-a povestit că în urma promovării în Ferma, au început să-l sune posibili clienţi şi că a reuşit să facă business cu ei. Aşa se face că, atunci când mi-a propus să-l însoţesc la câţiva dintre cei care l-au contactat, nu am putut să ratez oportunitatea de a vizita fermele respective.
Recunosc că atunci când am pornit spre Covasna, nu m-am gândit nici o clipă că voi ajunge într-o fermă de vaci de lapte cu producţie integrată, unde aveam să trăiesc o experienţă a gustului deosebită. Chiar peste cea întâlnită acum vreo trei ani în comuna Monor din judeţul Alba. Şi cu mult peste alte experienţe ale mele de jurnalist în acest sector de activitate! Dar să revenim la ferma Coni-Trans.

Experienţa gustului în Covasna, la Coni-Trans_b

Totul a început în urmă cu 18 ani
Într-un grajd foarte bine făcut trăiesc vacile care dau acest lapte. Condiţiile sunt optime, stabulaţia este liberă, la furajare se foloseşte o remorcă tehnologică iar la obţinerea laptelui, o instalaţie de muls. Nicolae Costea şi şeful său de fermă Nicolae Vrîncean mi-au relatat că vor introduce doi roboţi de muls cât de curând, pentru a creşte şi mai mult confortul vacilor, dar şi pentru că se confruntă cu probleme de personal. În momentul în care am realizat documentarea, pe sala de muls activau trei angajaţi, iar, per total, personalul fermei numără 25 de oameni (mecanizatori, angajaţi în fabrica de lactate, şoferi pe maşinile de distribuţie, contabilitate etc). De altfel, Nicolae Costea a început activitatea în anul 1993 cu o firmă de transport, iar acum fabrică cutii din lemn pentru o fabrică de rulmenţi din Braşov (75% din activitate) şi, cred eu, produce cel mai bun lapte din zonă.
În anul 2000 a importat 30 juninci de Bălţată Germană. De atunci a lucrat pe acest nucleu cu genetică de la Semtest BVN Târgu-Mureş. Când cu Montbeliarde, când cu Red Holstein. Iată că acum obţin o medie de aproape 25 litri de lapte/vacă.

Experienţa gustului în Covasna, la Coni-Trans_b

Lucerna deshidratată – o alegere avantajoasă
Din păcate, ferma nu poate cultiva lucernă în zonă, din pricina condiţiilor meteorologice nu prea bune de aici. În rest, pentru a asigura baza furajeră, silozul de porumb, cerealele şi fânul le produc în fermă. De acum îşi doresc să introducă în raţia furajeră a vacilor lucerna deshidratată, pentru a creşte atât producţia medie, dar mai ales calitatea laptelui. O calitate care şi acum este foarte bună.

Experienţa gustului în Covasna, la Coni-Trans_b
Cât priveşte masculii rezultaţi în urma fătărilor, Nicolae Costea mi-a spus că îi îngraşă şi apoi îi livrează către piaţă. Mi-a întărit ceea ce mi-a mai spus de curând şi Cleonic Sucaciu, vicepreşedinte al Federaţiei “Cartoful” din România, şi anume că cea mai bună carne de vită este cea de Simmental. Mi-a adus ca argument faptul că principalii consumatori de carne de vită, americanii, au peste 70% din vaci provenite din Simmental. Iar turcii ştiu asta, spune fermierul, de aceea când vin să cumpere juninci, le caută pe cele cu capul alb.
Nicolae Costea este abonatul revistei Ferma de 18 ani şi cred că ar merita un premiu de fidelitate. Iar dacă aveţi drum prin zona fermei sale, treceţi pe-acolo spre a gusta din produsele Coni-Trans. Vă asigur că merită!

 ExperienÅ£a gustului în Covasna, la Coni-Trans_b

O DEOSEBITĂ EXPERIENŢĂ A GUSTULUI
Nicolae Costea prelucrează mare parte din producţia de lapte prin intermediul fabricii sale, dar livrează şi direct către populaţie prin intermediul dozatoarelor de lapte crud. Mai deţine o reţea de magazine în Covasna şi Braşov, în fiecare dintre ele fiind instalat şi câte un dozator de lapte. Iar în Săcele, au amplasate alte două dozatoare de lapte. În plus, comercializează şi către HoReCa (nici nu se putea altfel!), precum şi către spitale şi patiserii (în special brânza de vaci). Astfel, toţi cei 2.300-2.500 litri de lapte muls în fiecare zi ajung pe piaţă. Iar clienţii asigură un flux bun de cash, satisfăcuţi fiind de calitatea înaltă a produselor. Sana are 3,8% grăsime, dar un gust şi o textură de smântână. Cât priveşte smântâna, aceasta are 25% grăsime şi un gust divin. Telemeaua din lapte integral se găseşte atât proaspătă, cât şi maturată pe suport de lemn de brad. Caşcavalul de tip emmetailer produs la Coni-Trans este o poveste pe care doar gustând produsul o veţi putea înţelege. Oricât v-aş povesti, folosindu-mi toată îndemânarea, tot nu voi putea să transmit adevărata trăire. De asemenea, veţi găsi şi produse afumate şi brânză de burduf. Iar de iaurt, fie vorba între noi, chiar nu mai încerc să spun decât că este realmente ca şi acela mâncat în copilărie în gospodăria bunicii mele.

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 6/211 (ediţia 1-14 aprilie 2018)

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →