Acesta a explicat că subvenția pentru lapte va fi acordată și în 2015, crescătorii care au 1-5 vaci se pot asocia și pot primi ajutorul de minimis de 5.000 de euro pentru achiziționarea unui tanc de răcire a laptelui, cei care au sub 10 vaci vor primi un ajutor de la bugetul de stat, iar fermierii cu 10-250 vaci vor primi sprijin cuplat de producție, de 250 euro/cap pentru vaci de lapte (valoare maximă, se calculează în funcție de efectivele eligibile – n.red.).
Mai mult, Ministrul Agriculturii spune că odată cu aplicarea TVA de 9% la lapte și lactate va fi relansat consumul, iar procesatorii se vor înghesui să cumpere lapte românesc. Fermierii care s-au opus reducerii TVA vor fi surprinși să vadă că prețul la poarta fermei nu va scădea ci, dimpotrivă, va crește, crede Constantin.
Practic, „lapte și miere”. În realitate, deocamdată este doar lapte, prea mult lapte, iar miere deloc.
Agrostar: peste 60% din fermele de vaci vor dispărea
Federația Agrostar estimează că peste 60% din fermele de vaci vor dispărea, după 1 aprilie, odată cu eliminarea cotelor de lapte. „Marii procesatori deja anunță fermierii că nu le mai cumpără laptele sau reduc prețul astfel încât producătorul să nu își acopere cheltuielile”, afirma, la finalul lunii martie, președintele Sindicatului Național al Crescătorilor de Bovine, și vicepreședinte al Agrostar, {tefan Muscă. Acesta a dat exemplu Ferma Poroschia din jud. Teleorman, care „are 140 de bovine și a fost anunțată de Danone că nu îi mai cumpără laptele”.
„În această perioadă, Danone, la fel ca orice producător de lactate, renegociază contractele pentru lapte. (…) E normal ca acest portofoliu de furnizori să fie dinamic, cu furnizori noi care intră în portofoliu și alții care ies, pe criterii precum cantitatea și calitatea de lapte livrate sau aspecte de logistică”, a recunoscut, cu jumătate de gură, Danone România, precizând însă că, în prezent, folosește 100% lapte românesc.
Statistici de subzistență
Directorul APIA Bistrița-Năsăud, Florin Căpraru, afirmă că fermierii din județ nu sunt pregătiți pentru renunțarea la cota de lapte, deoarece nu au încă forme de asociere viabile, nici utilități, nici contracte foarte bune, nici desfacere asigurată în lanțurile de magazine.
Potrivit acestuia, în județ sunt 8.343 de fermieri înscriși în sistemul cotelor de lapte, cu cca. 47.000 litri lapte. Majoritatea vând laptele cu 0,8 – 1 leu/litru, foarte puțini primind 1,2 – 1,4 lei/litru, iar producția medie de lapte este de 10-12 litri/cap de vită furajată.
Reguli noi la livrarea laptelui
După 1 aprilie 2015, orice livrare de lapte pe teritoriul României se poate realiza doar în baza unui contract încheiat pe minim 6 luni, precizează Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), în legătură cu noile reglementări legale privind livrarea laptelui de la producător către prim-cumpărătorul de lapte odată cu eliminarea cotelor (Legea 297/2013).
De asemenea, procesatorii de lapte vor trebui să declare, până pe data de 15 a fiecarei luni, cantitatea de lapte achiziționată de la producători în luna precedentă.
Pentru a rezista pe piața laptelui și a-și crește puterea de negociere a prețului laptelui, producătorii trebuie să se constituie în organizații de producători. Odată recunoscute, conform HG 441/2014, acestea pot negocia contractele de livrare a laptelui crud în numele membrilor lor.