Everde scoate mai mult lapte din iarbă - Revista Ferma
5 minute de citit

Everde scoate mai mult lapte din iarbă

187870 110360589079447 1201 m Everde scoate mai mult lapte din iarbă

Fermierii români au început să descopere avantajele amestecurilor furajere profesionale marca DLF-Trifolium prin intermediul companiei Everde, care comercializează o gamă largă de produse destinate înființării, conservării și refacerii pajiștilor și pășunilor.

În cadrul simpozionului desfășurat la mijlocul lunii ianuarie, la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iași, specialiștii Everde le-au împărtășit fermierilor din regiunea Modovei ultimele noutăți în ceea ce privește tehnologiile de înființare și administrare a pajiștilor pentru o producție mai mare de lapte și de carne prin utilizarea amestecurilor profesionale ForageMax.

 

Furajul de calitate asigură creșterea producției

Pentru a înțelege mai bine care sunt beneficiile unei diete echilibrate și pe gustul animalelor, cercetătorul danez Ole Grønbæk a venit cu date concrete. Astfel, am aflat că un consum zilnic pe cap de vită de 19 kg de substanță uscată din iarbă proaspătă sau 16 kg de substanță uscată de siloz este posibil, însă cantitatea de lapte produsă depinde foarte mult de calitatea furajului.

Întrucât rumenul poate să conțină o cantitate limitată de hrană, procentul de energie trebuie să fie mare, iar conținutul de fibre nedigerabile, mic. Un furaj de calitate duce la creșterea producției zilnice de lapte, deoarece fermentarea carbohidraților se va face mai repede, accelerând și fluxul furajului în rumen. Drept urmare, consumul de furaj va fi mai mare.

Trifoiul în amestec cu iarba duce la creșterea aportului de furaj, iar dacă în dieta normală adăugăm 50% trifoi alb, aportul crește cu 10-20 procente. Această rețetă are efecte benefice și asupra sănătății vitelor, asigură specialiștii.

În ceea ce privește silozul, trebuie făcut un compromis între cantitate și calitate. Cu cât producția este mai mare, cu atât calitatea și aportul nutritiv vor fi mai scăzute. Pentru a avea un siloz de calitate, cositul timpuriu este esențial. Iarba trebuie tăiată înainte de apariția spicelor.

 

Înființarea pajiștilor

Pentru obținerea unei pajiști productive trebuie asigurate cele mai bune condiții pentru germinarea semințelor și creșterea ulterioară a plantelor. În funcție de specie și de rata de semănat, se vor folosi între 15 și 25 milioane de semințe pe hectar. Aratul, urmat de grăpat, creează cele mai bune condiții de germinare. Tăvălugirea este, de asemenea, importantă, pentru a păstra suprafața umedă.

 

Metode de semănat

Semănatul în rânduri este adesea superior semănatului prin împrăștiere atunci când solul este uscat sau afânat. Dar semănatul în rânduri are dezavantajul de a lăsa mai mult loc buruienilor dintre rânduri, a avertizat Sebastian Toth, director științific în cadrul societății din Satu Mare. Pe de altă parte, semănatul prin împrăștiere oferă o mai bună acoperire a solului, însă în acest caz este necesar ca semințele să fie acoperite și să facă un bun contact cu solul umed.

În Danemarca și în alte țări vest-europene, cea mai eficientă metodă este semănatul în rânduri încrucișate, care asigură o densitate mare de plante și ajută la suprimarea buruienilor. Primăvara sau sfârșitul verii sunt cele mai bune perioade pentru semănat.

Din discuția cu Luminița Puskas, director general al companiei Everde, am aflat că fermierii din zona Moldovei au fost cei mai receptivi în ceea ce privește utilizarea amestecurilor profesionale ForageMax. „E adevărat că și condițiile de climă îi avantajează, având în vedere că regimul pluviometric este diferit față de restul țării. Sunt fermieri care doresc să facă fân și aceștia cumpără în special produsele pentru cosit, cum ar fi CutMax Original și CutMax Alfa Protein.

Alți fermieri care au terenuri în exploatație mixtă, pentru cosit și pășunat, se orientează spre un alt segment din gama ForageMax, respectiv VersaMax Original, VersaMax Intense și VersaMax Robust. Foarte mulți preferă însă metoda supraînsămânțării, datorită costurilor mai reduse. În prima fază, aceștia încearcă refacerea pășunilor pe care le au deja în exploatare și, după ce s-au convins că treaba merge, în anii următori capătă curaj și înființează pășuni noi”, ne-a explicat Luminița Puskas.

 

AMESTECURILE FORAGEMAX

Amestecurile furajere ForageMax, produse de DLF-Trifolium și comercializate pe piața românească de Everde, reprezintă rezultatul a numeroși ani de experiență, ce includ deopotrivă testări oficiale și agricultură practică. Principalele specii din componența amestecurilor ForageMax sunt raigrasul hibrid, raigrasul peren și festuloliumul combinat cu trifoi roșu sau alb.

Pentru a asigura rezistență la stres și o durabilitate maximă, unele amestecuri sunt susținute de timoftică (Phleum Pratensis), golomăț (Dactylis Glomerata), păiuș de livezi (Festuca Pratensis) și păiuș înalt (Festuca Arundinacea).

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →