Euralis Seminţe, la SCDA Secuieni, în Neamţ - Revista Ferma
4 minute de citit

Euralis Seminţe, la SCDA Secuieni, în Neamţ

euralis1 m Euralis Seminţe, la SCDA Secuieni, în Neamţ

În ziua de 30 septembrie, echipa Euralis Seminţe a vizitat Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Secuieni din judeţul Neamţ. Obiectul acestei vizite l-a constituit cultura de hibrizi de sorg Euralis de la această staţiune de cercetare. Cu ajutorul doamnei Director General, Elena Trotuş, şi al asistentului în cercetări, Simona Pochişcanu, au fost inspectate câmpurile experimentale de sorg ale institutului.


Sorgul Euralis arată foarte bine la Secuieni

Pe terenurile Staţiunii sunt cultivaţi patru hibrizi de sorg Euralis: ES Armida (hibrid timpuriu cu boabe albe), ES Arkanciel (hibrid timpuriu cu boabe roşii), ES Alize (hibrid semi-timpuriu) şi ES Mistral (hibrid semi-tardiv). „Sorgul se prezintă foarte bine şi este destul de avansat pentru timpul acesta, datorită timpurietăţii hibrizilor şi secetei”, a spus Simona Pochişcanu.

Aceşti hibrizi au fost cultivaţi în 8 mai iar precipitaţiile au fost slabe. Din luna iulie, în judeţul Neamţ a plouat doar 10 l/mp, în 3 reprize. În ciuda acestui lucru, sorgul Euralis arată foarte bine, deoarece cele mai bune randamente ale acestei culturi sunt în zone secetoase. Sorgul se poate dezvolta cu mai puţin de jumătate din necesarul de precipitaţii pe ciclu de creştere, faţă de porumb.

În ceea ce priveşte erbicidarea, Simona Pochişcanu a precizat că s-au aplicat erbicide pentru porumb atât în preemergenţă, cât şi în postemergenţă, iar diferenţa dintre sola Euralis tratată cu Concep III şi o altă solă netratată este extrem de vizibilă. Toţi hibrizii de sorg de la Euralis sunt trataţi cu Concep III, un antidot de tip safener care permite aplicarea unei tehnologii eficiente şi simple de erbicidare împotriva gramineelor înrudite.


Sorg vs. porumb

La sorgul de la Secuieni se estimează o producţie în jur de 7 tone/ha. Producţiile nu sunt întocmai comparabile cu cele de la porumbul irigat, însă în ceea ce priveşte sorgul există avantaje suplimentare.

Într-un an secetos, în care porumbul nu are condiţii propice pentru producţii mari, sorgul nu dă greş, fiind rezistent atât la ariditatea din sol, cât şi la arşiţa atmosferică. Sorgul este o plantă cu talie mai mică decât porumbul şi foloseşte astfel mai puţină apă pentru a se dezvolta, bucurându-se şi de rădăcini mai profunde, care pot valorifica optim umiditatea din sol în condiţii de ariditate.

În timp ce în condiţii de arşiţă atmosferică, paniculul compact al sorgului protejează polenul, polenizarea fiind astfel facilitată, la porumb există două flori distincte, între care polenul suferă efectele sterilizante ale arşiţei.

Un alt avantaj, punctat de Iulian Pricob, Area Manager zona VI Euralis Seminţe şi aprobat de Simona Pochişcanu este faptul că în multe ferme, sorgul nu se fură din câmp cu atâta uşurinţă cu care se fură porumbul… Datorită faptului că sorgul fructifică sub forma unui panicul, nu prezintă interes spre a fi furat, pe când ştiuletele de porumb facilitează „sustragerea”.

De asemenea, producţia de sorg este achiziţionată cu încredere de FNC-urile din ţară, datorită costului acceptabil al producţiei şi faptului că hibrizii Euralis nu conţin tanin, făcându-l astfel substitutul perfect al porumbului în hrana animalelor, în special pentru porcine şi păsări.

În funcţie de zona de cultură, condiţii agronomice şi climatice, Euralis pune la dispoziţia fermierilor o gamă largă de opt hibrizi de sorg, de la timpurii la semi-tardivi. Euralis Semences este numărul 1 la hibrizi de sorg pentru boabe din Europa, ca parte integrantă a programului de ameliorare şi dezvoltare Eurosorgho, iar acest lucru se vede în producţii şi în satisfacţia fermierilor, care scot profit până şi în anii cei mai secetoşi.

 

Rapiţa, porumbul şi floarea, la fel de apreciate

Sorgul nu este singura cultură Euralis apreciată de cercetătorii de la SCDA Secuieni. „Hibrizii de rapiţă sunt foarte productivi, de la cei timpurii şi până la cei tardivi şi îmi place hibridul ES Mercure. La porumb apreciez faptul că, într-un an prielnic, hibrizii Euralis scot producţii deosebit de mari şi de notat este şi fenomenul de stay-green. În cazul florii-soarelui apreciez foarte mult tehnologia ClearField şi recomand hibridul ES Aramis”, a indicat Simona Pochişcanu, în calitate de inginer agronom.

Georgiana STROE
EURALIS SEMINŢE

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Comportament natural pe pardoseli antiderapante Nu ignorați pododermatitele!

Nu ignorați pododermatitele!

V-ați întrebat ce legătură există între comportament, productivitate și sănătatea ongloanelor la vacile de lapte? Statisticile arată că o vacă […]

Citește mai multe știri →