7 minute de citit

Euralis a cucerit vestul!

Vă povestim ce am văzut la a patra ediţie a Euralis Master Field, dedicată culturilor de floarea-soarelui, soia, sorg şi porumb.

Euralis a cucerit vestul_b

Floarea-soarelui
Trei hibrizi cu tehnologie Clearfield®®- ES Terramis CL, ES Generalis CL şi ES Euromis CL şi 5 hibrizi cu tehnologie Clearfield®®Plus, cu rezistenţă genetică la Orobanche (Lupoaie) – ES Genesis CLP, ES Kapris CLP, ES Electric CLP, ES Loris CLP şi ES Janis CLP.
Toţi au calităţi deosebite: conţinut ridicat de acid oleic, în cazul hibrizilor high-oleici, vigoare bună la pornirea în vegetaţie şi toleranţă foarte bună la stresul climatic şi la boli.
Hibrizii puşi în valoare au fost ES Janis CLP (semi tardiv, linoleic), cel mai cunoscut hibrid Clearfield® Plus de la Euralis, dar şi ES Loris CLP (semi tardiv, linoleic), cu potenţial de producţie foarte ridicat, potrivit pentru tehnologie intensivă.
Pentru erbicidare preemergentă s-a aplicat, pentru toţii hibrizii, Frontier Forte – 1,4 l/ha, care combate toate speciile de mohor cunoscute în România. Faţă de alte produse din acelaşi segment, are nevoie de o cantitate mai mică de apă pentru a se activa. La cei trei hibrizi Clearfield® s-a aplicat erbicidul Pulsar 40 – 1,2 l/ha, la 4-6 frunze, iar la hibrizii Clearfield® Plus s-a aplicat noul erbicid Pulsar Plus, dezvoltat exclusiv pentru hibrizii de floarea-soarelui Clearfield® Plus, în doza maximă de 2 l/ha. În faza de 10-2 frunze s-a aplicat noul fungicid Retengo, în doza maximă de 1 litru/ha, iar în faza de buton floral s-a folosit deja consacratul fungicid Pictor – 0,5 l/ha, pentru combaterea bolilor de la calatidiu şi în special împotriva Putregaiului alb (Sclerotinia).

Soia
ES Isidor, ES Pallador, ES Gladiator, ES Mentor şi ES Advisor.
De notat că Euralis este pe locul unu în Europa în topul producătorilor de seminţe de soia nemodificată genetic. ES Pallador are un conţinut de proteină de 42-43% în culturile irigate, iar ES Mentor deţine 30% din cota de piaţă din grupa 00 în Europa.
În preemergenţă s-a aplicat erbicidul Wing P – 4 l/ha, pentru combaterea buruienilor monocotile şi dicotile anuale, iar în postemergenţă s-a aplicat produsul cunoscut deja fermierilor Corum – 1,9 l/ha + adjuvantul Dash – 1 litru/ha, pentru a combate inclusiv samulastra de floarea soarelui care a fost prezentă în cultură.
„În toamna anului 2017, BASF a lansat cel mai nou şi mai performant inoculant de soia. Este de fapt un preinoculant pentru seminţe de soia, pentru că, practic, seminţele se pot inocula cu trei luni înainte şi le primiţi deja gata inoculate, fără să mai fiţi nevoiţi să faceţi această operaţiune în ziua în care semănaţi. Inoculantul se numeşte HiCoat® Super Soy şi este din tulpini selectate de Bradyrhizobium japonicum. Bacteria creează nodozităţi foarte mari, foarte aproape de rădăcina principală”, a explicat Silviu Roşca, Key Account Manager Seed Companies BASF.

Sorg
ES Armorik, ES Alize, ES Albanus – cu boabe albe, ES Foehn şi ES Arkanciel.
Din cauza verilor tot mai secetoase, sorgul poate înlocui cu succes porumbul în planurile de cultură ale fermierilor care cresc animale. Este mai rezistent la secetă decât porumbul, iar costul de înfiinţare a unei culturi de sorg este mai mic cu cel puţin 20-25% faţă de cultura porumbului. Euralis are în portofoliu şi un hibrid de sorg pentru siloz, care se pretează şi pentru producerea de biogaz – ES BMR Gold X, care are un conţinut mare de zaharuri solubile şi care se mărunţeşte şi se tasează foarte bine, datorită faptului că tulpinile sunt mai subţiri decât ale porumbului, au explicat reprezentanţii companiei.

Porumb
Nouă hibrizi: 7 hibrizi cu genetică Tropical Dent®, cu rezistenţă sporită la secetă: ES Inventive (FAO 300), ES Gallery (FAO 340) – liderul gamei Tropical Dent®, ES Faraday (FAO 350), ES Mylord (FAO 360), ES Method (FAO 380) – numărul 1 la vânzări, ES Cortes (FAO 420), şi ES Lagoon (FAO 460), plus hibrizii Mayflower (FAO 360) şi ES Blason Duo (FAO 450).
Doi dintre sunt aceştia sunt noi în portofoliul Euralis. Ambii fac parte din gama Tropical® Dent, excelând la randament, stabilitate şi uscare rapidă a boabelor: ES Faraday (FAO 350) este un hibrid foarte adaptat, cu producţii stabile, indiferent de condiţiile climatice, iar ES Inventive (FAO 300) valorifică foarte bine potenţialul câmpului şi se pretează şi pentru semănat întârziat, în caz de accidente climatice.
În preemergenţă a fost aplicat erbicidul Akris, cu două substanţe active – 3 l/ha, iar în postemergenţă, în faza de 4-6 frunze ale porumbului, a fost aplicat noul pachet Rekord MAX (Callam – 0,4 kg/ha + Samson Extra 6 OD – 0,7 l/ha + adjuvantul Dash – 1 l/ha). Pentru tratament s-a folosit, ca şi la floarea soarelui, fungicidul Retengo – 1 l/ha.
„Porumbul a fost semănat la o densitate de 60.000 boabe pe hectar în 20 aprilie, odată cu floarea soarelui, iar soia şi sorgul au fost semănate pe 1 mai. Pentru fertilizarea de bază, pe toată suprafaţa parcelei, de 3,5 ha, s-au aplicat 200 kg de NPK 16-16-16, cu un adaos de sulf şi magneziu, iar la semănat am venit cu 200 de kilograme de azotat de amoniu, la care s-a adăugat fertilizarea foliară”, ne-a spus Florin Turturea, director regional Euralis pentru zona Centru-Vest.

Trei dintre fermierii prezenţi la eveniment au câştigat câte un pachet tehnologic complet pentru cultura de rapiţă, oferit de cele trei firme: Euralis Seminţe, BASF şi CLC Bio Innovation.

BASF_b
DE CE SĂ ALEGEŢI NOUA TEHNOLOGIE PULSAR® PLUS DE LA BASF
1. Eficacitatea erbicidului Pulsar® Plus, utilizat exclusiv pentru hibrizii de floarea-soarelui Clearfield® Plus, este, în funcţie de buruieni, cu 10-15% mai mare decât a erbicidului Pulsar® 40.
2. Toleranţa excelentă a plantei la erbicid. La tratamentul cu Pulsar Plus, după 2-3 zile nu se mai vede nici un fel de îngălbenire a plantei.
3. Flexibilitate în aplicare. Poate fi aplicat în doze de la 1,2 l/ha până la 2 l/ha, deoarece conţine 25 gr/l de substanţă activă imazamox, iar datorită formulării deosebite, cu trei coformulanţi, puteţi ajusta doza în funcţie de nevoile din câmp. Combate buruienile mono şi dicotiledonate anuale, precum şi toate speciile de Orobanche cunoscute. De asemenea, are o plajă mai largă de aplicare în funcţie de stadiul culturii, de la 2 la 8 frunze.
4. La doza medie de 1,6 l/ha, Pulsar Plus are aceeaşi eficienţă ca o doză de 1,6 l/ha de Pulsar 40, dar un cost cu 15% mai mic.

 Florin Turturea_b

FERTILIZANŢI FOLIARI LITHOVIT®
CLC Bio Innovation, companie cu capital integral românesc, este importator exclusiv în România al fertilizanţilor foliari Lithovit®, fabricaţi în Germania. Gama cuprinde cinci produse: Lithovit® Standard, Lithovit® Forte, cu o granulaţie mai fină, Lithovit®+25% aminoacizi, Lithovit®+5% BOR şi Lithovit®+50% uree. Cu excepţia produsului cu uree, toate sunt recomandate şi pentru agricultura ecologică, a spus Iulia Grădinaru, director dezvoltare CLC Bio Innovation.
„Să zicem că investim 100 de lei pe hectar în fertilizanţii Lithovit şi ne gândim la o producţie de 4 tone de grâu. Creşterile de producţie sunt între 10% şi 30%. Socotim o creştere de 10%, ceea ce înseamnă un spor de 400 de kilograme, înmulţit cu 60 de bani kilogramul de grâu, rezultă 240 de lei. Am investit 100 de lei, am câştigat 140 de lei pe hectar”, a exlicat Lucian Blaga, reprezentant tehnic CLC Bio Innovation în zona Transilvaniei.
Pe toate culturile de la Tarcea au fost aplicate trei tratamente cu Lithovit®, în diferite faze de vegetaţie pentru fiecare cultură. De exemplu, pentru cultura de porumb s-au aplicat Lithovit® Forte 1,5 kg/ha, la 4-6 frunze, Lithovit®+50% uree – 1,5 kg/ha, la 6-8 frunze şi Lithovit®+25% aminoacizi – 1,5 kg/ha, la 12 frunze.

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 15/220 (ediţia 1-14 septembrie 2019)

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →