Estimările CE privind producţia, exporturile şi importurile de grâu, porumb şi orz ale statelor UE - Revista Ferma
3 minute de citit

Estimările CE privind producţia, exporturile şi importurile de grâu, porumb şi orz ale statelor UE

grau la Estimările CE privind producţia, exporturile şi importurile de grâu, porumb şi orz ale statelor UE

Raportul CE estimează producţia de grâu moale a statelor UE la 125,9 milioane de tone în sezonul 2023/2024, în creștere cu 200 mii de tone față de estimarea din decembrie și cu foarte puțin mai mare decât în sezonul anterior. Comisia Europenă a estimat că stocurile de grâu moale vor ajunge la finalul sezonului curent la 19,1 milioane de tone, în creștere față de estimarea de luna trecută (18,4 milioane de tone), dar încă sub nivelul de 19,4 milioane de tone de la finalul sezonului trecut.

Previziunea privind importurile de grâu moale a fost majorată la 7 milioane de tone, cu 500 mii de tone în creștere față de luna trecută, dar încă cu mult sub nivelul de 9,6 milioane de tone din sezonul 2022/2023. În acelaşi timp, exporturile UE au fost prognozate la 31 de milioane de tone de grâu, în scădere față de 32,68 milioane de tone exportate sezonul trecut.

Producția de orz a UE pentru 2023/2024 a fost estimată la 47,4 milioane de tone, cel mai scăzut nivel din ultimii 12 ani.

Perspectiva privind recolta de porumb a rămas neschimbată față de raportul din decembrie, la 61,4 milioane de tone, în timp ce exporturile estimate au fost reduse cu 300 mii de tone, până la 4,5 milioane de tone. Importurile de porumb ale statelor UE au fost prognozate la 19 milioane de tone, în sezonul actual.

Exporturile de cereale din Ucraina ating cel mai înalt nivel de la începutul războiului

În luna ianuarie, exporturile de cereale ale Ucrainei s-au accelerat, atingând un nivel apropiat de cel dinainte de declanşarea conflictului Rusia-Ucraina. În luna decembrie 2023 Ucraina a exportat 1,73 milioane de tone de grâu și 3,45 milioane de tone de porumb, în creștere cu 34% și, respectiv, 45% față de luna precedentă. De obicei, Ucraina exporta mai mult de 6 milioane de tone/lună de porumb și grâu înainte de începerea războiului.

Cu toate acestea, exporturile către statele din Asia se confruntă cu noi dificultăți din cauza amenințărilor la adresa transportului maritim prin Canalul Suez. Aproximativ un sfert din exporturile de porumb ale Ucrainei sunt expediate către China, iar cantități mai mici către Coreea de Sud și Japonia. În aceste condiţii, majoritatea mărfurilor Ucrainei sunt exportate în Europa.

Ucraina a produs 30,5 milioane de tone de porumb în sezonul 2023/2024, în creștere cu 13% față de sezonul precedent, dar în scădere cu 9% față de media ultimilor cinci ani anterior invaziei ruse. Anul trecut, producția de grâu a Ucrainei a totalizat 23,4 milioane de tone, în creștere cu 9% față de anul trecut, dar în scădere cu 16% față de media ultimilor cinci ani dinainte de război.

Stocuri mari de grâu în Kazahstan

Rezervele de cereale din Kazahstan se ridicau la 14,5 milioane de tone, arată raportul de Biroul Național de Statistică. Din totalul stocurilor, grâul reprezenta 11,685 milioane de tone, din care 8,490 milioane tone de grâu de panificaţie, 938 mii tone grâu pentru sămânţă şi alte 2,256 milioane tone de grâu furajer.

Stocurile de orz ale Kazahstanului totalizau 1,819 milioane de tone, din care 713 mii tone orz alimentar, 935 mii tone orz furajer și 170 mii tone orz pentru sămânţă. În plus, stocurile de porumb au fost de 203 mii de tone, orez – 274 mii de tone, secară – 24 mii de tone, ovăz – 144 mii de tone şi hrișcă – 24 mii de tone.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →