Erbicidul BOTIGA pentru combaterea buruienilor din cultura porumbului - Revista Ferma
4 minute de citit

Erbicidul BOTIGA pentru combaterea buruienilor din cultura porumbului

cultura porumb belchim_b

Rezultat al activității  departamentului de cercetare-dezvoltare erbicidul are în componența sa două substanțe active cu acțiune sinergică: piridat 300g/l și mezotriona  90g/l. Erbicidul este formulat  ca dispersie în ulei (OD). Amestecul dintre cele două principii active asigură o combatere eficace a unui spectru larg de buruieni monocotiledonate și dicotiledonate.

Erbicidul prin acțiunea sa asigură:

  • Eficacitate rapidă (între 7-10 zile), cu acțiune  de contact și sistemică;
  • Efect rezidual de lungă durată;
  • Sinergism între cele două componente active (piridat și mezotriona) cu  spectru complet de combatere a buruienilor;
  • Selectivitate ridicată pentru cultura porumbului (furaj și boabe);
  • Rezistență mare la spălare datorită Intervalului scurt de absorbție în plantă până la venirea ploii     ( 1h minim);
  • Mod unic de acțiune-partener activ în programele anti-rezistență;
  • Plajă largă de aplicare: postemergență timpurie și târzie;
  • Efect amplificator (BOOSTER) îmbunătățit.

Porumb Belchim protection_b

    BOTIGA este un erbicid cu acțiune de contact pentru controlul selectiv al buruienilor anuale dicotiledonate: Știr comun (Amaranthus hybridus); Ambrosia (Ambrosia artemisiifolia); Scânteiuța (Anagallis arvensis); Lobodă de grădină (Atriplex patula); Talpa gâștei (Chenopodium ficifolium); Fumăriță (Fumaria officinalis); Lipicioasă (Gallium aparine); Zămoșiță (Hibiscus trionum); Sugel (Lamium amplexicaule); Troscot (Polygonum aviculare); Iarba roșie (Persicaria lapathifolia); Muștar sălbatic (Sinapis arvensis); Zârna (Solanum nigrum); Rocovină (Stellaria media); Punguliță (Thlapsi arvensis); etc și unele monocotiledonate: Iarbă bărboasă (Echinochloa crusgalli); Firuța (Poa annua); Setaria (Setaria pumila); etc

Erbicidul prezintă și o acțiune reziduală. Aplicarea trebuie realizată după răsărirea completă a tuturor buruienilor cu condiția ca respectiva cultură a porumbului să se afle într-o fenofază corespunzătoare de creștere, iar cultura să nu fie afectată de  factori stresanți (factori abiotici și biotici, temperaturi scăzute sau caniculă, secetă atmosferică sau pedologică, atac de boli sau dăunători). Cele mai bune rezultate sunt obținute printr-o pulverizare fină atunci când buruienile sunt mici, într-o fenofază de creștere activă și înainte ca respectiva cultură să acopere buruienile. Atunci când frunzișul porumbului acoperă buruienile, este necesar să creștem volumul soluției de erbicidat.

BOTIGA  se poate aplica la o singură trecere, caz în care doza omologată este de 1l/ha (o singură aplicare/ sezon, când buruienile sunt într-o fază mai avansată de dezvoltare (>2 frunze) sau 2 x 0,5 l/ha cu un interval minim de 7 zile între tratamente (când buruienile sunt în faze incipiente de creștere și dezvoltare respectiv până la faza de 2 frunze).Se aplică postemergent, în stadiul de 2-8 frunze ale culturii (BBCH 12-18).

porumb buriana_b

Când facem aplicarea secvențială de 0,5l/ha + 0,5l/ha cu BOTIGA, momentul primei erbicidări ar trebui sa fie atunci când stadiul de creștere al buruienilor nu este mai mare de cotiledoane până la 2 frunze. În cazul în care buruienile sunt într-o fază mai avansată de dezvoltare, se va face o singură trecere,  doza de aplicare fiind de 1l/ha. Remarcă: un interval minim de 7 zile este obligatoriu între tratamente.

Culturi succesive: După recoltarea porumbului tratat cu BOTIGA, cerealele păioase ,pot fi semănate în toamnă fără a fi necesară,arătura. Trebuie respectat un interval de pauză de  minim  4 luni  între aplicarea erbicidului BOTIGA și momentul semănării rapiței, iar înainte de semănat este necesară o arătură de 20 cm adâncime. După recoltarea normală a unei culturi de porumb erbicidată cu BOTIGA toate culturile de primăvară sunt în siguranță. Arătura de 20 cm este necesară în vederea însămânțării, excepție pot face porumbul, porumbul zaharat,cerealele, pășunile, rapița, fasolea și mazărea.

cultura porumb belchim 1_b

Strategia anti-rezistență: BOTIGA conține piridat și mezotriona care fac parte din grupe chimice diferite . Piridatul este clasificat în HRAC Grupa C3. Mezotriona este clasificat în HRAC Grupa F2. Utilizarea frecventă pe același teren a produselor care conțin substanțe active din aceeași familie chimică sau cu același mod de acțiune, duce la creșterea rezistenței buruienilor. Pentru a reduce riscul, este recomandată alternarea sau asocierea de produse pe aceeași suprafață agricolă, care conțin substanțe active din familii chimice diferite sau cu diferite moduri de acțiune (din diverse Grupuri HRAC) și utilizarea complementară a asolamentelor.

Erbicidul BOTIGA se găsește la toți distribuitorii companiei BELCHIM CROP PROTECTION.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →