Elita geneticii la ovine a evoluat frumos la IndAgra - Revista Ferma
6 minute de citit

Elita geneticii la ovine a evoluat frumos la IndAgra

În paralel, organizatorii şi-au propus, şi de această dată, să evidenţieze performanţele realizate în domeniul producerii, procesării şi valorificării produselor agricole, în condiţii profitabile.

Participare sub semnul întrebării
Realizarea sectorului expoziţional pentru ovine şi caprine a stat mult timp sub semnul întrebării, din cauza pretenţiilor exagerat de mari pentru închirierea pavilionului de expunere a animalelor. Cu o săptămână înainte de deschiderea oficială a târgului, pe cale amiabilă, s-a ajuns la o înţelegere şi asociaţiile oierilor, sprijinite de specialiştii de la Agenţia Naţională în Zootehnie, în timp record, s-au organizat exemplar şi au adus spre a fi expuse numeroase ovine şi caprine, ocupând toate boxele puse la dispoziţie.

Elita geneticii la ovine a evoluat frumos la IndAgra
Şi chiar mai mult, în acest an, preşedinţii de asociaţii ale oierilor au închiriat, în apropierea pavilionului cu ovine/caprine, un cort spaţios, aranjat cu gust, în care au promovat gratuit produse tradiţionale obţinute de la oi: brânză telemea şi de burduf, caş, pastramă, sloi, virşli, tocăniţă de miel etc., toate „dezinfectate” cu o horincă de Maramureş.
Deschiderea Târgului internaţional INDAGRA a fost oficiată de Preşedintele României, Klaus Iohannis, în prezenţa ministrului Agriculturii Petre Daea. După discursuri şi tăierea panglicii, oficialii au vizitat pavilioanele expoziţionale, printre care şi cel de ovine/caprine.

Unitate în diversitatea de rase
La sectorul ovine/caprine, au expus crescători din toate cele patru federaţii de profil din România, precum şi unele staţiuni de cercetare în domeniu. În general, au fost expuse ovine şi caprine de mare valoare zootehnică, bine întreţinute şi reprezentative pentru rasa de provenienţă. Cele mai multe boxe au fost ocupate de oile de rasă Ţurcană, cu varietăţi aduse din toată ţara.
Ca şi la ediţiile anterioare, oile şi berbecii Ţurcană bucălaie aduse din zona Orăştiei de Dumitru Andreşoi şi Gheorghe Bodea au impresionat vizitatorii prin masivitate, armonie corporală, lână lungă şi bine extinsă pe tot corpul. Frumoase exemplare de tineret Ţurcană bucălaie a expus şi Dumitru Stanca, venit de la Nădlac. Tocmai din Maramureş, fraţii Daniel şi Vasile Pop, pătimaşi crescători ai oilor, au adus superbe exemplare de Ţurcană albă şi Ţurcană brează.
Din Banat, cu mioare Ţurcane albe de o frumuseţe aparte a venit Mircea Barbu, iar oi adulte a expus Gheorghe Maniţiu. Din Arad, tineret de Ţurcană bălă (noatini) a expus Nicolae Cioranu, preşedintele Romovis şi animatorul creşterii ovinelor în România. De la malul Mării Negre, Ionel Popescu nu s-a lăsat mai prejos şi a adus oi Ţurcană albă frumoase şi bine îngrijite.
De un interes aparte, din partea vizitatorilor cunoscători, s-au bucurat oile Ţurcană brează, animale profilate pentru producţia de lapte, aduse din zona Haţegului de doi crescători pasionaţi: Pavel Iovăneasă şi Bianca Petrescu, iar din Dobrogea, oi breze a adus Dumitru Dinulescu, care a expus şi Ţurcană oacheşă.
Caraşul a fost reprezentat, aşa cum era de aşteptat, de oi Ţurcană Raţca, varietăţile albă şi neagră, apreciate pentru lâna şi coarnele răsucite în formă de tirbuşon, expuse de Ionel Roşu, fermier tânăr şi de nădejde.
Dintre ovinele autohtone din rasa Ţigaie au fost prezentate varietăţile Ţigaie ruginie, cu un corp armonios şi recunoscute ca foarte bune producătoare de lapte, aduse de Giorgian Popică din zona Covasna.
De această dată au lipsit oile Ţigaie bucălaie, cu aptitudini mai pronunţate pentru producţia de carne.
Unul dintre cei mai mari şi mai pasionaţi crescători de oi dobrogeni, Iancu Polifronie, a adus exemplare excepţionale din rasa Merinos de Palas şi Ile de France, ambele bine dezvoltate, cu corp armonios cu aptitudini pronunţate spre producţia de carne.
• Şi rasele omologate în ultima perioadă au fost bine reprezentate la acest târg. Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Creşterea Ovinelor Palas Constanţa, condus de Răducu Radu, s-a prezentat cu oi şi cu berbeci Merinos de Palas şi cu creaţii noi: rasa de carne Palas, rasa pentru lapte Palas şi Rasa prolifică Palas, toate animale de calitate excepţională, apreciate la superlativ de vizitatori.
Staţiunea de Cercetare Dezvoltare pentru creşterea oilor Karakul din Botoşani, reprezentată de directorul Ionică Nechifor, a expus o altă creaţie românească nouă, Karakul de Botoşani cu varietăţile neagră, brumărie şi cafenie, animale cu o dezvoltare corporală foarte mare şi caractere tipice de rasă.
Din Teleorman, exemplare tipice din noua rasă Cap Negru de Teleorman a adus crescătorul Florin Barbălată, un susţinător înfocat al acestei rase.
• Rasele de ovine străine au fost reprezentate şi ele de animale frumoase cu înaltă valoare zootehnică. Foarte apreciate au fost ovinele de rasă Suffolk, specializate pentru producţia de carne, prezentate de Pavel Gheorghe din Ialomiţa şi de Tibor Barto din Harghita.
Cuvinte de admiraţie au stârnit şi oile de rasă Ile de France, aduse de Nicolae Dulce din Călăraşi, evidenţiate prin masivitate şi format corporal cilindric, specific raselor performante de carne.
Din Serbia, crescătorul Ciprian Stafie a expus oi Ţigaie Sârbească (Somborska), apreciate ca fiind oile cu talia cea mai mare dintre rasele de ovine europene.
Pavilionul unde au fost prezentate ovinele s-a bucurat de un număr mare de vizitatori. Personal am fost profund impresionat când doi copii mici mângâiau cu entuziasm un berbec Suffolk foarte blând, bucuroşi că puteau să relaţioneze cu un animal mare şi frumos. În ziua de duminică (29.10) sub coordonarea directorului ANZ, Lelior Iacob, ovinele premiate au fost aduse pe rând, afară, într-un stand de prezentare, unde au fost admirate şi aplaudate de un număr mare de vizitatori.
Prin organizarea impecabilă, prin ovinele expuse, discuţiile, consultările şi dezbaterile constructive purtate în jurul standurilor, pavilionul ovine de la IndAgra din acest an şi-a atins scopul de promovare a acestei specii.

Ioan PĂDEANU
Octavian Sorin VOIA
USAMVB Timisoşara

WORKSHOP-URI DE SPECIALITATE CU CARACTER APLICATIV
În ziua de sâmbătă (28.10.2017), la iniţiativa Agenţiei Naţionale pentru Zootehnie, s-a organizat un workshop pe teme de actualitate privind: activitatea ANZ (prezentată de directorul Lelior Iacob), estimarea valorii de ameliorare a animalelor (profesorul universitar Horia Grosu), variante de producere a hibrizilor de carne (prof. univ. Constantin Pascal) şi frecvenţa genotipurilor rezistente la scrapie la rasele Ţurcană şi Merinos de Palas (prof. univ. Ioan Pădeanu). În paralel, într-o altă sală s-a desfăşurat workshop-ul cu tema “Ghid de bune practici pentru transportul animalelor”, condus de Ludovic Cziszter de la USAMVB Timişoara. La ambele consfătuiri au participat un număr mare de specialişti, cercetători şi crescători de animale dornici de noutăţi cu caracter aplicativ.

Un articol publicat în revista Ferma nr. 22/205 (ediţia 15-31 decembrie 2017)

Cisteste si...

Foto 1 iStock 1289621751 artbyPixel scaled De ce devin porcii agresivi?

De ce devin porcii agresivi?

Un subiect de maximă actualitate este studiul şi combaterea agresivităţii suinelor în condiţiile de exploatare tipice fermelor de suine moderne. […]

Recomandările redacției
Ultimele articole
Foto 1 iStock 1289621751 artbyPixel scaled De ce devin porcii agresivi?

De ce devin porcii agresivi?

Un subiect de maximă actualitate este studiul şi combaterea agresivităţii suinelor în condiţiile de exploatare tipice fermelor de suine moderne. […]

Citește mai multe știri →