EFSA: Cuprul nu prezintă risc de sănătate! - Revista Ferma
4 minute de citit

EFSA: Cuprul nu prezintă risc de sănătate!

Recunoscut ca una dintre cele mai eficiente substanțe în tratamentul a o seamă de afecțiuni ale plantelor, a fost suspectat de către unii că ar avea o influență nefastă asupra organismului uman.

 

CUPRUL NU E O PROBLEMĂ!

Expunerea combinată la cupru, din toate sursele, nu prezintă un risc de sănătate pentru populația UE, au concluzionat, în luna ianuarie, experții științifici ai Agenției Europene pentru Siguranța Alimentelor (EFSA).
Comitetul științific al EFSA a arătat că nu este de așteptat să apară reținerea de cupru la un aport de până la 5 mg pe zi și a stabilit un aport zilnic acceptabil (nivel sigur) de 0,07 miligrame per kilogram de greutate corporală pentru populația adultă.
„Experții noștri în nutriție vor stabili, în urma studiului, doze acceptabile pentru grupurile de vârstă mai mici”, a precizat un responsabil EFSA.
Pentru prima dată, experții agenției europene au estimat expunerea la cupru din toate sursele alimentare și non-dietetice. Nivelurile de fond de cupru care apar în mod natural în alimente și ingredientele alimentare și utilizarea pe termen lung a ustensilelor și țevilor de cupru contribuie semnificativ la aport. Cu toate acestea, contribuția pesticidelor, aditivilor pentru alimente și furaje sau a îngrășămintelor este neglijabilă, mai spun ei.

 cuprul 01_b

 

CARNEA MATURATĂ E LA FEL DE SĂNĂTOASĂ!

Un alt studiu finalizat zilele trecute de EFSA vine cu o veste care spulberă numeroase griji: carnea maturată nu prezintă niciun risc suplimentar în comparație cu carnea proaspătă, dacă este învechită în condiții controlate.
„Carnea maturată a crescut în popularitate în ultimii ani în industria alimentară și restaurante, dar până acum a existat o lipsă de cunoștințe despre siguranța sa. Sfaturile EFSA contribuie la umplerea acestei lacune și oferă o bază științifică solidă pentru operatorii din sectorul alimentar pentru a produce carne maturată sigură”, a declarat președintele Grupului EFSA privind pericolele biologice, prof. Kostas Koutsoumanis.
Nu există riscuri suplimentare implicate, cu condiția ca acea combinație specifică de timp și temperatură identificată în avizul științific să fie respectată în timpul procesului de maturare, au spus experții EFSA. De exemplu, carnea de vită uscată poate fi considerată la fel de sigură ca și carnea de vită proaspătă dacă învechirea se face până la 35 de zile la o temperatură de 3 grade C sau mai mică.

Îmbătrânirea (maturarea) cărnii este un proces în care microbii și enzimele acționează asupra cărnii pentru a descompune țesutul conjunctiv, frăgezind astfel carnea și oferindu-i o aromă mai bogată.
Acest lucru se poate realiza prin două metode principale:
1. Îmbătrânirea/Învechirea umedă este folosită pentru carnea de vită, porc și miel care este depozitată și refrigerată într-un ambalaj vid.
2. Învechirea uscată – carnea de vită este refrigerată fără ambalare, ceea ce are ca rezultat o suprafață uscată care este tăiată înainte de preparare.

cuprul 2_b

 

DE CE ESTE IMPORTANT CUPRUL?

Cuprul este un micronutrient esențial pentru toate ființele vii, inclusiv pentru oameni. Prea mult sau prea puțin cupru în dietă poate duce la probleme de sănătate. Este prezent în mod natural în multe alimente și, de asemenea, intră în lanțul alimentar prin utilizarea sa în pesticide organice și convenționale, furaje și aditivi alimentari și ca nutrient în alimente fortificate și suplimente alimentare.
Click AICI şi citeşte mai multe informații în raportul EFSA privind cuprul!

MICROELEMENTE ESENŢIALE PENTRU HRANA VACILOR

Asigurarea unui aport adecvat de microelemente legate organic în furajarea bovinelor pot îmbunătăți performanța productivă, longevitatea și starea de sănătate a vacilor de lapte.
Vezi AICI cum pot fi utilizate acestea?

un articol de
ALEXANDRU GRIGORIEV

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →