2 minute de citit

Efectul Trifender Pro – acţiune biologică benefică la floarea-soarelui

Simbioză pentru un sistem de apărare mai puternic. Trichoderma este un gen de ciupercă antagonistă, foarte răspândită în mod natural în mediu. Ca şi alte ciuperci, trăieşte în simbioză cu organismele-gazdă, formând micorize ce favorizează atât nutriţia ciupercii, cât şi pe cea a plantei. În plus, prin intermediul acestor legături, se creează o barieră fizică între rădăcinile plantelor şi agenţii patogeni din sol.
Trichoderma asperellum colonizează suprafaţa rădăcinilor şi penetrează în epidermă, apoi eliberează diferiţi compuşi ce induc rezistenţa sistemică sau locală. Această asociere între rădăcină şi microorganism cauzează schimbări substanţiale în proteomul (setul de proteine prezente într-un organism în anumite condiţii de mediu) şi în metabolismul plantei, în sensul că fungii stimulează producţia unor substanţe cu rol de apărare. Prin inducerea rezistenţei sistemice, plantele sunt protejate de un număr foarte mare de patogeni.

Floarea soarelui_b
Trichoderma asperellum, microogranisme ce susţin nutriţia cu fosfor. Alături de azot şi de potasiu, fosforul este esenţial pentru dezvoltarea plantelor, asigurând înmagazinarea şi transportul energiei în celulă, fiind component al adenozindifosfatului (ADP) şi al adenozintrifosfatului (ATP). Fosforul este implicat în numeroase procese ce ţin de diviziunea celulară, dezvoltarea sistemului radicular, fructificarea şi formarea seminţelor.
Solul din România, deşi procentual bogat în fosfor, nu oferă întotdeauna cantitatea necesară din acest element, pentru că fosforul este legat în compuşi ce nu pot fi metabolizaţi de către plante. Totuşi, în prezenţa anumitor microorganisme, printre care şi Trichoderma asperellum, fosforul este transformat în compuşi absorbabili de către culturi. Cu alte cuvinte, aplicarea produsului Trifender Pro nu acţionează doar la crearea unei microflore utile, ci şi în sensul unei mai bune aprovizionări cu nutrienţi a culturilor, prin mobilizarea fosforului, cu efecte pozitive precum dezvoltarea radiculară, creşterea plantelor şi a producţiei.

 Floarea soarelui_b

TEHNOLOGIE SIGURĂ PENTRU CULTURI BINE DEZVOLTATE
Trifender Pro este un produs natural, ce nu poluează chimic, sigur pentru sănătatea animalelor şi a plantelor, ce nu lasă reziduuri chimice în plantă şi în sol. Mai mult, permite restabilirea echilibrului microbian în sol.
Doza recomandată la floarea-soarelui este: 0,5-1 kg/ha, înainte de plantare sau semănat, încorporat în sol la adâncime mică.

Text şi foto: Kwizda Agro Romania

Cisteste si...

Recomandările redacției

11 Sfaturi utile pentru a vă pregăti tractorul pentru iarnă

11 sfaturi pentru a vă pregăti tractorul pentru iarnă:
1. Efectuați verificările de rutină.
2. Spălaţi şi curăţaţi temeinic tractorul.
3. Goliți rezervorul și folosiți un combustibil de iarnă.
4. Verificaţi echipamentele de cauciuc.
5. Verificaţi presiunea şi umflaţi suplimentar anvelopele.
6. Gresaţi fiecare rulment/bucşă.
7. Scoateți bateriile în cazul “parcării” pe termen lung.
8. Parcați tractorul sub un şopron sau într-un garaj închis.
9. “Ajutaţi” tractorul să pornească în timpul iernii.
10. Nu uitaţi că iarna este momentul perfect pentru a face lucrările de întreținere şi reparaţiile.
11. Utilizați greutăți suplimentare, anvelope de zăpadă sau lanțuri pentru anvelope.

piata tractoarelor b 11 Sfaturi utile pentru a vă pregăti tractorul pentru iarnă
Ultimele articole
Ferma lumina credit foto iStock 1162244809 Vladimir Zapletin Ferme cu lumina stinsă!

Ferme cu lumina stinsă!

Fermierii români depun armele. Preţuri mici, datorii mari, speranţe deşarte… Fiecare zi aduce tot mai multă deznădejde şi într-un final […]

Citește mai multe știri →