Efectivele de scroafe: UE pe minus, România pe plus? - Revista Ferma
5 minute de citit

Efectivele de scroafe: UE pe minus, România pe plus?

scroafa cu purcei m Efectivele de scroafe: UE pe minus, România pe plus?

În afară de Olanda şi Estonia, care au raportat o creştere a efectivului de scroafe aproape nesemnificativă (sub 1%), toate celelalte state membre ale UE au avut o evoluţie negativă pe parcursul anului 2011. Cele mai mari scăderi în efectivul de reproducţie au fost înregistrate în Cehia, Polonia şi Slovenia, dar şi în Lituania, Luxemburg, Malta şi Finlanda, ţări care par să fi făcut eforturi deosebite pentru a se conforma noilor norme de bunăstare, mai arată studiul citat.

 

Patronatului Român al Cărnii de Porc acuză INS de eroare

Paradoxal, însă, în timp ce aproape toate statele membre UE au înregistrat scăderi ale efectivelor de scroafe, România a raportat anul trecut o creştere de 14% a efectivului de reproducţie. „Nu ştiu cine a transmis aceste date, dar cu siguranţă ele nu sunt reale. Din calculele noastre reiese o scădere de 8 la sută, nicidecum o creştere.

Cel mai probabil greşeala aparţine Institutului Român de Statistică, căci din ce am constatat la minister datele erau procesate în mod corect”, ne-a declarat Ioan Ladoşi, preşedintele Patronatului Român al Cărnii de Porc.  (Liviu GORDEA)

 

Fuia: Crescătorii de ovine iau “subvenţii substanţiale”

Crescătorii de ovine nu au nici un motiv, la ora actuală, să crească preţurile la carnea de miel, în condiţiile în care „sectorul ovin este susţinut din bugetul Agriculturii prin subvenţii substanţiale”, consider ministrul Agriculturii, Stelian Fuia. „Am văzut că se practică foarte mult în ultimul timp, a devenit un sport, să anunţăm măriri de preţuri, ca apoi chiar să le mărim.

În ultima săptămână am văzut că preţul la carnea de miel pentru Paşte se va mări, dar eu nu cred că există motivaţie, pentru că MADR susţine sectorul ovin prin subvenţii substanţiale”, a declarat, recent, ministrul Agriculturii, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, „preţul nu-l face ministerul, îl face piaţa, iar dacă producătorii vor exagera în continuare cu creşterea preţului, acest lucru se va se va întoarce împotriva lor pentru că o se avem consumatori care nu-şi vor mai permite să cumpere şi vor rămâne cu stoc de produse”.

 

Tulcea: Un singur abator pentru tăierea mieilor

În judeţul Tulcea, există un singur abator autorizat pentru sacrificarea mieilor, potrivit Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Tulcea, iar alte două unităţi ar putea fi autorizate temporar.

„În momentul de faţă, într-un singur abator din judeţul Tulcea, aflat în comuna Stejaru, s-ar putea sacrifica miei, alte două unităţi din raza localităţilor Ceamurlia şi Cerna putând fi autorizate temporar”, a spus directoarea DSVSA, Marilena Tertiş, citată de Agerpres.


Noi reglementări pentru bunăstarea porcilor

ANSVSA, împreună cu reprezentanţii Patronatului Român al Cărnii de Porc, au elaborat un set de Norme metodologice de monitorizare a standardelor de microclimat, precum şi a necesarului de apă şi de hrană, în vederea asigurării statusului minim de bunăstare a porcinelor din exploataţiile comerciale, informează Agenţia.

Dacă legislaţia sanitară veterinară în vigoare stabileşte doar nivelul maxim al zgomotului din adăpost, condiţiile de iluminat şi suprafeţele minime de cazare pentru fiecare categorie de porcine în parte, noile reglementări, care vor fi promovate printr-un ordin, vizează parametri precum circulaţia aerului, nivelul de pulberi, temperatura, umiditatea relativă a aerului şi concentraţia gazelor, actualizând şi completând informaţiile cuprinse în ghiduri şi fiind destinate exploataţiilor comerciale, unde creşterea suinelor se face în sistem intensiv.


Cererile pentru bunăstare pot fi depuse până la 30 martie

Cererile pentru solicitarea ajutorului de stat acordat pentru realizarea angajamentelor asumate în favoarea bunăstării şi protecţiei porcinelor aferent perioadei 16 octombrie 2011-15 ianuarie 2012 vor putea fi depuse, în mod excepţional, până la 30 martie 2012, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern publicat de Ministerul Agriculturii şi care aştepta aprobarea.

 

Rusia nu mai importă vite şi porci din UE

Rusia a suspendat, din 20 martie 2012, importul cornutelor şi al porcinelor din toate statele Uniunii Europene, ca urmare a propagării virusului Schmallenberg în fermele europene. Măsura, criticată de Bruxelles, este considerată „indispensabilă” de către Agenţia federală rusă de control veterinar Rosselhoznadzor, care acuză, într-un comunicat de presă citat de Agerpres, „absenţa unui control al exporturilor de animale din partea serviciilor competente ale Comisiei Europene”, în timp ce „controlul importurilor în statele UE este efectuat la un nivel foarte înalt”.

Suspendarea temporară a importurilor de vite şi porcine de către Rusia va avea consecinţe serioase asupra exportatorilor din statele baltice. Un oficial leton, citat de Agerpres, a declarat că două treimi din veniturile din exporturile de animale vor fi afectate de această decizie a Rusiei.


Virusul Schmallenberg a afectat 1.000 de ferme

Virusul Schmallenberg, care afectează turmele de oi, vaci şi capre, a fost identificat pentru prima oară în Germania în vara anului 2011 şi a fost raportat apoi şi în Olanda, Belgia, Franţa, Marea Britanie şi, recent, în Italia, cauzând deja pierderi în aproape 1.000 de ferme din UE.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Foto 1 iStock 1289621751 artbyPixel scaled De ce devin porcii agresivi?

De ce devin porcii agresivi?

Un subiect de maximă actualitate este studiul şi combaterea agresivităţii suinelor în condiţiile de exploatare tipice fermelor de suine moderne. […]

Citește mai multe știri →