„Prețul pâinii nu a scăzut cu 15% pentru că este TVA la TVA în mediul comercial și este o influență de 3% a costurilor. De altfel, nu a fost o obligativitate a agenților economici”, a explicat președintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase (ROMPAN), Aurel Popescu, citat de Agerpres.
Producția fiscalizată a crescut cu 20% în septembrie 2013 – iulie 2014, față de aceeași perioadă din 2012 și 2013, a afirmat Aurel Popescu, citând studiul făcut de ROMPAN cu ajutorul INS. „Producția fiscalizată toată se ridică la 280.000 de tone de produse înregistrate statistic care s-au vândut cu bon fiscal. (…) Noi avem anual o producție de 1,8 milioane de tone de pâine”, a adăugat Popescu.
Studiul Rompan mai arată că după reducerea TVA, în perioada 1 septembrie 2013 – 30 august 2014, producția de făină a crescut cu 19%, la 726.000 tone, față de perioada 1 septembrie 2012 – 30 august 2013, când a fost de 606.000 tone, iar producția de pâine a crescut cu 20%, de la 862.000 tone la 1,026 mil. tone.
Potrivit șefului ROMPAN, „erau în jur de 5.000 de firme, iar acum mai sunt 4.570 înregistrate la Autoritatea veterinară pentru că mulți care făceau evaziune s-au mutat în altă parte pentru că aici nu a mai mers”. Acesta a mai precizat și că numărul salariaților înregistrați cu carte de muncă s-a majorat cu vreo 7.000 de persoane.
Sector pe plus, prima dată după 2009
Pentru prima dată din 2009 încoace, în semestrul II din 2013, profitul brut din fabricarea pâinii și produselor de patiserie a fost mai mare decât pierderea netă în sector, a anunțat ministrul Finanțelor Publice, Ioana Petrescu. Rata profitabilității în domeniul fabricării pâinii a fost de 0,82% în semestrul II din 2013, față de – 3,21%, în primul semestru din 2013, și de – 4,74%, în semestrul II din 2012.
Datele prezentate de ministrul Finanțelor arată că, în 2013, profitul brut în morărit și panificație a fost de aproape 250 mil. lei, față de 169 mil. lei în 2012. În morărit, profitul brut a fost de 67,5 mil. lei, iar în panificație și patiserie – 181,8 mil. lei. Față de primul semestru din 2013, în semestrul II din 2013 profitul brut a fost mai mare cu 20 mil. lei în morărit și cu 84 mil. lei la fabricarea pâinii și produselor de patiserie.
Au fost creșteri și la productivitatea muncii în sector, la cantitățile de pâine și făină livrate oficial și declarate de agenții economici, iar datele de la nivelul lunii mai 2014 arată și o creștere cu 34% a exporturilor de făină și cu 28,5% a produselor de brutărie.
Alte reduceri de TVA, doar după discuțiile cu FMI
„România poate și trebuie să continue să reducă TVA pentru alte categorii de produse agroalimentare și mă refer în principal la fructe și legume și la carne”, a declarat premierul Victor Ponta, citat de Agerpres, după anunțarea rezultatelor. Acesta a precizat că au fost deja discuții cu mediul de afaceri din sectoarele menționate, însă acestea vor continua în momentul în care se va construi bugetul pe 2015. „Ne dorim să facem această reducere de TVA, (…) dar responsabilitatea va fi a noului Guvern”, a adăugat Ponta, evitând însă să spună dacă reducerea TVA va fi aplicată simultan în ambele sectoare.
O decizie în ceea ce privește reducerea TVA în alte sectoare se va lua doar după discuțiile cu Fondul Monetar Internațional (FMI), declara, însă, cu o zi înainte, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
Reducerea TVA la carne până la 5% ar avea un impact asupra evaziunii fiscale de 10 ori mai mare decât în orice alt domeniu din industria agroalimentară, declara, recent, președintele Federației Naționale Pro Agro, Alex Jurconi. Acesta sugera că Statul ar putea recurge și la varianta împrumutului de la populație, prin emiterea unor obligațiuni, așa cum s-a procedat în cazul Ateneului Român.
Actele de proprietate, condiție pentru subvenții
Fermierii care solicită subvenții pe suprafață vor trebui să depună la APIA și documente care dovedesc dreptul de utilizare legală a suprafețelor de teren destinate producției agricole, potrivit unei Ordonanțe de Urgență, adoptată de Guvern la finalul lunii august 2014.
„Documentele justificative vor fi stabilite clar prin ordin al ministrului, care așteptăm să apară. Până acum, sunt titlul de proprietate, contractul de vânzare-cumpărare, de arendă, de închiriere, de concesiune și alte acte cu caracter juridic, nu documente sub semnătură privată. (…) Noi am trimis invitații fermierilor pentru a face dovada dreptului de utilizare și a dreptului de folosință. Mulți fermieri înțeleg prin dreptul de utilizare că e suficient dacă duci o adeverință de la Registrul Agricol de pe raza comunei, ori ei trebuie să ducă și actul doveditor al proprietății sau al dreptului de utilizare. (…) În multe zone fermierii invocă motivul că nu au titlu de proprietate pentru că sunt zone necooperativizate. Ori, în Legea 18 din 1991, se spunea că fermierii din zone necooperativizate pot face solicitare primăriei pentru eliberarea titlului de proprietate, dar probabil primăriile nu au popularizat această posibilitate și fermierii nu au cerut titluri. Cei care nu au titluri de proprietate pot să facă acte de succesiune sau măcar, după un extras de carte funciară, să își facă calitatea de moștenitor. (…) În 2007, justificarea dreptului de folosință s-a făcut prin declarație pe proprie răspundere, iar an de an, în manualul de proceduri scria că pentru suprafețele noi, fermierul trebuie să ducă acte doveditoare. Dacă suprafața nu s-a modificat, nu i s-au solicitat documente noi. Însă începând din acest an, la recomandarea Comisiei Europene, trebuie să existe o garanție că fermierul are dreptul de utilizare. De unde deține fermierul acel teren?”, ne-a detaliat Ioan Petrica, șef serviciu autorizare plăți APIA Arad.
Primii bani pe 2014, în noiembrie
Fermierii români vor primi, începând cu 16 octombrie 2014, avansul de 50% din plățile europene pe suprafață (SAPS), promite ministrul Agriculturii. „Vreau să îi asigur pe fermieri că în 16 octombrie vom începe avansurile pentru plățile pe suprafață, în valoare de 50% din plata europeană. Aproximativ 600 de milioane de euro vor pleca către fermieri începând din 16 octombrie și conform practicii de anul trecut, în două săptămâni toate fondurile vor fi în conturile lor”, a spus Daniel Constantin, citat de Agerpres.
„În prezent se desfășoară controlul clasic pe teren și controlul prin teledetecție. Până la 15 octombrie ar trebui să fie toate rapoartele de control terminate și introduse în baza de date. (…) Suma alocată pentru SAPS pe 2014 încă nu o știm oficial, dar avansul o să fie cam maximum 60 de euro pe hectar”, ne-a declarat Ioan Petrica, șef serviciu autorizare plăți APIA Arad.