Ecologizarea ne suflă-n ceafă. Cât de "verde" e România? - Revista Ferma
3 minute de citit

Ecologizarea ne suflă-n ceafă. Cât de „verde” e România?

Nicoleta Dragomir nou_tCu 2,4% din totalul suprafeţei agricole a României, ocupăm penultimul loc din UE la agricultura ecologică. Austria a depăşit deja targetul ambiţios de ecologizare europeană şi mai sunt şi alte state cu procentele pe-aproape. Nu poţi să nu te întrebi cum de reuşesc fermierii lor să fie şi eco, şi cu bani în buzunar… Subvenţiile mai mari, mi-aţi spune mulţi dintre dvs. Asta e evident, plus că şi vechimea în acordarea banilor e semnificativă. Însă nu doar atât.

Readucem în discuţie faptul că agricultura ţării noastre este extrem de polarizată. În timp ce motorul agricol european este reprezentat de ferma de familie (de dimensiune medie însă considerată mică la noi), în România doar 20% din terenul agricol este lucrat de vreo 1.700 de fermieri în exploataţii medii, între 30 şi 300 ha. La extreme se află subzistenţa şi fermele foarte mari, unice în comunitatea europeană.
În Austria, materia primă care nu este consumată în zootehnie este preponderent procesată, crescându-i astfel valoarea la comercializare. Mai mult, peste 25% din ceea ce se produce are certificare ecologică. Este dispus consumatorul să plătească mai mult pentru ceva bio şi local? Cu singuranţă, da! Şi asta se datorează campaniilor naţionale de stimulare a consumului intern de produse agroalimentare provenite din fermele organice. Diferenţa de preţ reuşeşte să amortizeze cheltuielile fermierilor cu ecologizarea.

La noi, din păcate, „performanţa” se numără precum hectarele la recensământ. Avem păşuni, dar nu mai avem suficiente animale ca să le-ncărcăm. Avem cea mai mare suprafaţă cultivată cu porumb din UE, dar suntem deficienţi la producţii şi randamente. Şi, dacă mai era nevoie să amintesc, noi exportăm ceea ce alţii procesează. Suntem fruntaşii Europei la acest capitol, dar ăsta nu ar trebui să fie motiv de mândrie naţională. Doar se vede cât este de dezechilibrat… echilibrul comercial.

Ecologizarea va ”muşca” serios din terenurile agricole ale României, adică exact din ceea ce acum e motiv de laudă pentru guvernanţi. Cine va suporta costurile trecerii la „scenariul verde” al UE? Oficialii de la Bruxelles spun că vor fi bani special pentru implementarea „Pactului verde”. Reprezentantul cooperativelor şi al fermierilor europeni, Pekka Pesonen (Copa-Cogeca), le dă replica şi afirmă că, de fapt „sunt bani care vor fi luaţi de la alţi fermieri care nu se vor putea angaja în cadrul eco-schemelor”. Cine şi cum va rezista în următorii zece ani, rămâne de văzut.
Deocamdată, agricultorii aşteaptă alternative şi soluţii, inclusiv pentru reducerea importurilor în ţările care au deja supraproducţie agricolă. Până la „Acordul verde”… dezAcordul este cel care guvernează majoritatea comunităţilor de fermieri.

NICOLETA DRAGOMIR
Senior editor
Ferma Media Grup
nicoleta@revista-ferma.ro

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Comportament natural pe pardoseli antiderapante Nu ignorați pododermatitele!

Nu ignorați pododermatitele!

V-ați întrebat ce legătură există între comportament, productivitate și sănătatea ongloanelor la vacile de lapte? Statisticile arată că o vacă […]

Citește mai multe știri →