După mesajul de bunvenit adresat de către Vasile Iosif, director general DuPont România, Piotr Gill, manager pentru Europa Centrală în cadrul diviziei Protecţia Plantelor, a vorbit despre misiunea pe care DuPont şi-a asumat-o sub ameninţarea crizei alimentare care se prefigurează la nivel mondial.
Pentru a satisface nevoile populaţiei în creştere, estimate să ajungă la 9 miliarde până în 2050, Piotr Gill afirmă că „în următorii 40 de ani va trebui să producem cu aproximativ 50 la sută mai multă hrană”. În prezent, circa 30 la sută din cifra de afaceri a companiei DuPont, respectiv 12 miliarde de dolari, se datorează activităţii din sectorul producţiei alimentare. În 2010, DuPont a cheltuit 1,7 miliarde de dolari pe programele de cercetare şi dezvoltare, dintre care 61 la sută au fost alocaţi pentru hrană.
O piaţă de 208 milioane euro
La rândul său, Ştefan Dragoş, director de marketing, a prezentat un studiu de piaţă condus de grupul Kleffmann, potrivit căruia în 2011 pentru produsele de protecţia plantelor la culturile arabile s-au cheltuit în România 208 milioane euro. Din această sumă, 39 la sută au fost investiţi în culturile de cereale, 19 la sută în porumb, 12 la sută în rapiţă şi 10 la sută în floarea-soarelui.
Peste jumătate din bani au fost cheltuiţi de fermieri pe erbicide (51 la sută), în timp ce piaţa fungicidelor a absorbit 28 la sută, iar cea de insecticide, restul de 21 la sută. În cultura de cereale păioase, DuPont a avut cel mai mare „market share”, atât la erbicide cât şi la fungicide.
Arigo, un erbicit revoluţionar
Pentru cei peste 200 de fermieri prezenţi la evenimentul din Poiana Braşov, intervenţia directorului de dezvoltare, Adrian Teban, a fost extrem de aşteptată. Acesta a vorbit despre produsele din portofoliul DuPont, anunţând şi apariţia unui nou produs, revoluţionar. Este vorba de Arigo, un erbicid destinat culturilor de porumb, care însă va fi lansat abia în 2013.
Până atunci, fermierii vor avea la dispoziţie un pachet comercial – Arigo Pack – pentru 4 hectare, un amestec de Principal (360 grame) şi Callisto (1 litru), care asigură o eficacitate sigură în combaterea buruienilor graminee şi cu frunza lată, anuale şi perene. Conţinutul în substanţă activă este de 39 gr. nicosulfuron, 10 gr. rimsulfuron şi 120 gr. mezotrione.
„Constituie o soluţie aproape completă pentru combaterea buruienilor în postemergenţă timpurie. Se recomandă aplicarea lui din faza de două frunze adevărate ale porumbului şi până la faza de şase frunze. Ca şi în cazul tuturor sulfonilureicelor, Arigo Pack poate fi asociat cu îngrăşămintele pe bază de azot, 3-4 kilograme la hectar. Acestea îmbunătăţesc eficacitatea în condiţii de secetă, însă este important să se aplice îngrăşăminte de calitate, uşor dizolvabile.
De asemenea, se recomandă utilizarea surfactantului Trend 90, care măreşte aderenţa şi uşurează penetrarea substanţei active în ţesuturi. Astfel creşte eficacitatea şi viteza de acţiune a erbicidului. Cerealele de toamnă şi rapiţa de ulei se pot semăna în toamnă numai după arătură, iar sfecla de zahăr şi legumele pot fi cultivate după cel puţin 18 luni de la aplicarea acestui erbicid.