Robert Trică lucrează 700 de hectare în Lunca Corbului, judeţul Argeş, şi în 2023 a dat lovitura la cultura de rapiţă, după ce a obţinut o producţie record, de 5,4 tone la hectar în medie.
Acum, însă, în prag de primăvară, e pe punctul de a pierde 85% din suprafaţa semănată cu rapiţă. Vreo 70 de hectare le-a întors deja din cauză că plantele nu au răsărit. „În toamnă am semănat 330 de hectare cu grâu şi 200 cu rapiţă, din care 70 le-am întors. Din suprafaţa care a rămas contez doar pe vreo 30 de hectare. Restul nu are densitate suficientă şi mai mult ca sigur voi fi obligat să renunţ la ea în primăvară. Pentru noi nu va fi un an bun pentru rapiţă”, recunoaşte acesta uşor resemnat.
Rapiţa a fost anul trecut de departe cea mai profitabilă cultură în ferma sa. „De pe 210 hectare am obţinut o producţie medie de 5,4 tone la hectar, un record absolut pentru mine. Am mai avut ani în care am înregistrat peste 4 tone, dar niciodată nu am depăşit 5 tone. În general, noi nu facem rabat de la tehnologie, însă anul trecut vremea a ţinut cu noi în totalitate. Nu pot spune că am avut multe ploi, însă acestea au venit la momentul potrivit”, mi-a explicat recent fermierul argeşean.
Preţul cerealelor îi dă bătăi de cap
Deşi vine după un an cu producţii bune, volatilitatea preţurilor la cereale nu-i conferă prea multă linişte. În opinia sa, preţul cerealelor reprezintă principala provocare cu care se confruntă în momentul de faţă. „Inputurile nu ne mai impactează chiar atât de mult, însă valorificarea producţiei de cereale este o mare problemă. La grâu se vehiculează acum un preţ de 70 şi chiar 65 de bani kilogramul… Nu avem cum să facem faţă. E sub costul de producţie. La cât cheltui eu pe hectar, un preţ corect ar fi 1 leu pe kilogram, ca să nu fiu în pierdere. Nu putem renunţa la tratamente, iar dacă situaţia actuală va continua, cu preţuri mici la cereale, probabil o perioadă nu vom mai investi”, a ţinut să menţioneze Robert Trică.