8 minute de citit

Dulceaţa şi aroma trandafirilor de la bunica

De câţiva ani, Mihaela Rusu a ales să înfrumuseţeze curtea bunicilor din comuna Manoleasa, judeţul Botoşani, cu trandafirii care i-au parfumat copilăria şi care i-au oferit bucuria de a cunoaşte nu doar aroma deosebită a dulceţii de trandafiri, ci şi reţeta străveche de preparare a acesteia.

”În grădina bunicilor, m-am gândit să readuc atmosfera copilăriei mele. Eram stabilită cu familia la Iaşi, atunci când am decis să dezvolt în satul copilăriei mele o plantaţie cu trandafiri de dulceaţă. Am reamenajat şi casa bunicilor, astfel încât tot aici să putem prelucra petalele de trandafir”, îşi amintea Mihaela Rusu.

Deliciul Mihaelei

Mica afacere “Deliciul Mihaelei”

Concret, în localitatea Iorga, comuna Manoleasa, judeţul Botoşani, satul natal al părinţilor săi, Mihaela Rusu a înfiinţat o plantaţie de butaşi de trandafiri Rosa Damascena (Trandafirul din Damasc), apreciaţi a avea cel mai puternic şi mai frumos miros dintre toate varietăţile de trandafir.
Pasiunea s-a transformat într-un proiect de mică afacere, care a căpătat şi un nume : “Deliciul Mihaelei”. ”Începutul nu a fost uşor, investiţiile fiind realizate din fonduri proprii. Am cumpărat cinci sute de butaşi şi i-am plantat pe aproximativ zece ari de teren. Am avut un mare noroc cu un domn din zona Făgăraşului, care avea plantaţie de acest tip, m-a în fermă pentru a învăţa practic despre îngrijirea trandafirilor de dulceaţă. Am studiat şi din cărţi, am obţinut informaţii ştiinţifice şi de la USAMV Iaşi, toate ajutându-mă să lucrez cât mai bine. Am amenajat şi bucătăria pentru prelucrarea petalelor, investiţia iniţială fiind de aproximativ trei mii de euro. Cu timpul, totul a căpătat formă cu ajutorul familiei şi al apropiaţilor. Suntem mândri de diversificarea gamei de produse, încercând să valorificăm tot ce se poate din floarea de trandafir”, spunea Mihaela Rusu.

Produs autentic, atestat tradiţional

Folosirea reţetei autentice de dulceaţă a ajutat-o pe antreprenoarea botoşăneancă să obţină atestat de produs tradiţional, în anul 2016. Ulterior, a diversificat gama de produse obţinute din petalele de trandafiri Rosa Damascena, cu oţet, sirop şi apă de trandafiri. ”La noi în sat, cândva, erau multe gospodine care preparau dulceaţă de trandafir şi fiecare avea propria reţetă, cu mici secrete. Eu am preluat din secretele bunicii şi, iată, am reuşit să cuceresc ţara cu dulceaţa obţinută exact ca la bunica. În anul 2016, Ministerul Agriculturii a recunoscut dulceaţa noastră din trandafiri ca produs tradiţional, la poziţia 543 în Registrul Naţional al Produselor Tradiţionale.
Când este vremea recoltatului, rupem florile manual, le aducem în casă pentru a se usca şi apoi separăm petalele – cele din mijloc, deosebit de parfumate, sunt pentru dulceaţă, sirop şi apă de trandafiri, iar cele exterioare sau cele deteriorate sunt dirijate către fermentare pentru obţinerea oţetului din trandafiri. Pentru dulceaţă, petalele se pun la macerat cu apă şi cu zahăr, ulterior amestecul fiind pus la fiert. Cam atât pot dezvălui. În această dulceaţă, totul este natural şi, cum aţi sesizat, procedeul este destul de clar, având însă mici secrete care trebuie să rămână, totuşi, secretele bunicii şi ale noastre”, explica antreprenoarea.

Întreţinerea plantaţiei pentru o materie primă de calitate

Oricât de valoroasă ar fi reţeta, se poate obţine un produs final delicios doar dacă şi materia primă este de calitate. Pentru a se realiza o calitate înaltă a trandafirilor, dar şi pentru a rezulta cantitatea maximă de petale, Mihaela Rusu lucrează intens, cu ştiinţă şi cu grijă, în grădina cu trandafiri. ”Am o mare dragoste şi un deosebit respect pentru trandafirii din plantaţia mea şi, din primăvară până toamna târziu, sunt prezentă alături de ei, chiar şi câte zece ore pe zi. Sunt atentă să îi păzesc de acarieni, insecte dăunătoare (afide, omizi etc), precum şi de boli, precum făinarea, pătarea neagră, rugina, putregaiul cenuşiu ş.a.m.d. Un avantaj foarte mare este acela că trandafirul Rosa Damascena este rezistent la ger, după cum se notează şi în literatura de specialitate, rezistând şi până la minus 30 de grade Celsius. Oricum, permanent supraveghez plantaţia şi simt o bucurie enormă, atunci când văd că plantele cresc şi înfloresc frumos, atingând până la doi metri înălţime şi având florile bătute, grupate câte trei până la cinci flori şi deosebit de parfumate. Trandafirul Rosa Damascena este o floare delicată, dar cu spini mulţi. Se apără singură….”, adăuga botoşăneanca.

Oţetul de trandafiri a pornit pe drumul atestării

Cât priveşte desfacerea produselor obţinute din trandafiri Rosa Damascena, aceasta se realizează în toată ţara, atât prin intermediul magazinelor cu specific tradiţional, al magazinelor online şi al site-urilor de specialitate, dispunând inclusiv de propriul site, cât şi direct, prin prezenţa cu stand propriu la târgurile de profil.
După succesul înregistrat cu dulceaţa delicioasă după reţeta bunicii şi după atestarea acesteia ca produs tradiţional, antreprenoarea botoşăneancă a pornit şi acum sunt pe final, demersurile pentru atestarea unui nou produs, respectiv oţetul de trandafiri, despre care spune că este recomandat de către medicii pediatri ca antitermic pentru copii – scade febra, nu irită pielea (având doar şase grade) şi, în plus, lasă un miros plăcut după frecţii, cataplasme (în cazul durerilor de cap).
Cu multă grijă pentru sănătate, cu seriozitate şi, mai ales, cu căldură şi dragoste, Mihaela Rusu obţine fiecare produs prin metode străvechi, pentru a păstra toată aroma şi subtilitatea pe care o oferă trandafirul de dulceaţă Rosa Damascena şi crede în şansa de a continua această activitate, totul însă cu condiţia ca şi consumatorul român să aleagă produse cât mai naturale şi sănătoase.
Transformarea unui moment dificil al vieţii într-o adevărată victorie, aşa cum s-a întâmplat în cazul Mihaelei Rusu, demonstrează atât voinţă şi inspiraţie umană, cât şi faptul că pământul românesc păstrează, încă, imense surse de bunăstare şi de încântare, încă nevalorificate pe deplin şi, poate, privite cu o păguboasă superficialitate.

Mihaela Rusu_b
Mihaela Rusu: “Ideea afacerii a prins contur în anul 2014, atunci când treceam printr-o perioadă grea din punct de vedere financiar şi căutam o sursă de venit. Astfel, am pus în practică inclusiv dorinţa de a păstra tradiţia demult apusă în zonă, aceea de a face dulceaţă de trandafiri. Pe noi bunicii ne-au crescut cu această dulceaţă şi cu cozonaci cu dulceaţă de trandafiri”.

 

SATISFACŢIA DATORIEI ÎMPLINITE

”Sunt mamă a trei fete, Ioana, Flavia şi Andreea, aceasta din urmă (cea mai mică) fiind studentă în anul 5 la UMF Iaşi şi fiind principalul meu colaborator pe linia sistematizării şi a comunicării despre virtuţile pentru sănătate purtate de fiecare produs. De exemplu, foarte mulţi nu ştiu că dulceaţa, siropul, apa de trandafir pur şi simplu vindecă anumite afecţiuni. Ceaiul de trandafiri şi lavanda sunt stimulatori ai sistemului nervos central, sunt calmante pentru organism. Fiicele cele mari sunt căsătorite, au propriile activităţi, dar şi ele mă ajută din când în când la actualizarea site-ului ori la alte activităţi de tip comercial sau pentru alcătuirea diferitelor documentaţii. Dar munca efectivă din câmp şi din laboratorul de obţinere a produselor o desfăşor singură. {i mă simt fericită. Mai mult, simt că am făcut ceva folositor, atât în amintirea strămoşilor mei, cât şi pentru cei ce vor urma, readucând către lumina actualităţii resurse vegetale şi preocupări străvechi, ferindu-le, deocamdată, de pieire. Simt că mi-am făcut datoria, demonstrând că nu am copilărit inutil pe aceste meleaguri şi, mai mult, salvându-mi existenţa cu moştenirile trecutului”, mărturisea Mihaela Rusu.

 

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 21/248 (ediţia 1-14 decembrie 2019)

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →