Într-o zonă deosebit de pitorească, situată la granița dintre Suceava și Bistrița, mai exact la Colibița (județul Bistrița-Năsăud), acolo unde se află așa-numita „mare de la munte”, inginerul Vasile Coruțiu a dezvoltat o fermă zootehnică montană mixtă ale cărei produse au o destinație foarte precisă: producerea de alimente pentru turiști.
Vasile Coruțiu a început să dezvolte ferma în urmă cu doi ani, dar investiții în agroturism făcuse încă din 2008. Odată cu creșterea interesului turiștilor pentru zonă, activitatea sa din industria ospitalității s-a dezvoltat și azi deține un resort cu aproximativ 120 de locuri de cazare și servicii pentru agrement în aer liber și în interior. Circa 50 de familii din Bistrița-Năsăud și Suceava sunt susținute cu salarii prin această afacere.
Turiști în resort, dar și la stână
Pe principiul diversificării alternativelor de agrement pentru turiști, inginerul a achiziționat o stână în zona Piatra Fântânele, comuna Tiha Bârgăului.
„Știam că nu este ușoară activitatea într-o fermă montană amplasată în Pasul Tihuța, la o altitudine de 1200 metri. Dar am achiziționat ferma cu 300 de capete ovine. Aveam în plan să o menținem în acei parametrii și să le oferim turiștilor posibilitatea de a petrece o zi la stână. Numai că, între timp, ne-am gândit că ar fi deosebit de benefic pentru turiști și pentru noi, să introducem și alte specii de animale în exploatația zootehnică. Mai mult, ne-am fixat și scopul de a produce alimente autentice pentru restaurantul nostru. Gândurile s-au tradus în fapte și, acum, din fermă vin 80-90% din bucatele așezate pe mesele turiștilor”, explica Vasile Coruțiu, administratorul Fisherman’s Resort Colibița.
O fermă cu peste 500 de capete
Funcționând ca o fermă deschisă turiștilor, în exploatația bistrițeanului cresc ovine și caprine (câte 300 capete), vaci de lapte din rasa Holstein (12 capete), păsări (100 capete) și porcine (100 capete, inclusiv efective pentru reproducție). Suprafața totală de teren propriu este de 5 hectare, pe care sunt amplasate adăposturile pentru animale, spațiile de depozitare a furajelor și micro-unitatea de industrializare a produselor zootehnice.
La altitudinea cea mai înaltă, este amenajată zona destinată turiștilor, prevăzută cu foișor și cu un spațiu în care se pot găti și servi pe loc bucate specifice. Celelalte suprafețe pentru pășunatul animalelor sunt ale altor proprietari, cu care s-au încheiat contracte.
Alimente din producție proprie
Având propria piață de desfacere, ferma lui Vasile Coruțiu a beneficiat de investiții importante și rapide, din resurse proprii. A intenționat să acceseze un proiect european, dar nu a avut succes și a renunțat. „Ne-am limitat la ritmul permis de resursele proprii și am reușit să ajungem la nivelul în care, independent, creștem efectivul optim de animale pentru a produce întreaga cantitate de alimente necesare resortului și, mai ales, o gamă bogată de produse. Acoperim toată gama de lactate, respectiv lapte, smântână, unt, telemea, caș, brânzeturi, burduf, cașcaval de mai multe feluri, iaurturi naturale și, inclusiv, iaurtul mai cremos, grecesc. La fel e și în cazul produselor din carne: obținem cotlet, carne proaspătă afumată, mezeluri, cârnați, absolut tot ceea ce se poate afla pe mesele turiștilor, la micul dejun, prânz sau cină”, explica Vasile Coruțiu.
Calitatea e cheia succesului
An de an, în cadrul complexului Fisherman’s s-a căutat creșterea calității personalului și a serviciilor. „Pe lângă oaza de frumos și liniște pe care turiștii o pot găsi pe malul lacului Colibița, unde se află resortul ori, câțiva kilometri mai sus, în ferma de la Piatra Fântânele, a trebuit să dezvoltăm și alte alternative turistice. Pe de o parte, plimbările pe lac cu hidrobicicleta, cu barca sau cu vaporașul, plimbările pe jos sau cu ATV-ul pe trasee montane ușoare sau dificile pentru cei care doresc adrenalină, excursii organizate la mănăstirile și obiectivele turistice din zonă sau vizite de o zi la fermă, ca o porție de relaxare pentru cei mari și o lecție pentru cei mici. Pe de altă parte, am căutat ca, pentru realizarea meniului să folosim produse proaspete și, firesc, am ajuns la producția proprie furnizată de ferma noastră”, adăuga Vasile Coruțiu.
În viitor: spa, castel și modernizarea fermei
Proiecte de viitor au fost deja gândite. „Dacă în cadrul pensiunii, dorim să realizăm un centru spa modern, la fermă, într-o primă etapă, vrem să facem modernizări pe partea de furajare și conservare a furajelor, precum și pe tot ceea ce înseamnă calitatea vieții animalelor. Ulterior, sperăm să extindem și suprafața de teren aflată în regim de proprietate proprie. Deocamdată, finanțăm investițiile tot din resurse proprii, fără credite și proiecte. Dar, ne propunem ca, la un moment dat, să mai încercăm o dată să obținem o finanțare printr-unul din programele existente”, mărturisea fermierul bistrițean.
Un alt proiect de dezvoltare vizează segmentul de valorificare a produselor alimentare obținute în fermă, respectiv crearea în cadrul resortului a unui punct de desfacere, astfel încât turiștii să se poată aproviziona cu alimente, pentru acasă.
Pe partea turistică, este vizată satisfacerea pretențiilor segmentului de adolescenți și tineri, care doresc mai multă mișcare și experiențe inedite la munte sau în castelul ce va fi ridicat pe una dintre insulițele de pe lacul Colibița și aflate în proprietatea Resortului Fisherman’s.
Lacul Colibița este situat la altitudinea de 900 m, în Munții Călimani, și are o suprafață de 270 ha, cu o lungime de 13 km, pe malurile sale aflându-se stațiunea turistică Colibița. Este un lac de acumulare, creat prin construirea, în 1977-1991, a barajului Colibița, pe cursul râului Bistrița.
Anul economic 2020 a debutat încet și foarte greu, pierzându-se luni bune: de-abia în august au reînceput turiștii să vină, inclusiv o parte dintre cei care își anulaseră rezervările. Văzând că există protecție sanitară, turiștii s-au liniștit sufletește. Oricum, noi am fost permanent optimiști și am muncit constant, tocmai pentru a fi bine pregătiți pentru reîntâlnirea cu turiștii
VASILE CORUȚIU
Administrator Fisherman’s Resort Colibița
OMUL SFINȚEȘTE LOCUL
Originar din județul Bistrița-Năsăud și având profesia de inginer, coordonând la un moment dat o afacere cu aproximativ 1.500 de subordonați, Vasile Coruțiu demonstrează că soluția potrivită a ecuației rentabilității fermei sale montane vine din capacitatea de a pune foarte bine în valoare resursele specifice ținuturilor natale și de a satisface așteptările turiștilor.
„Se spune că omul sfințește locul. În cazul nostru, vorbind despre o fermă montană integrată în industria ospitalității, depindem foarte mult și de turiști. Aceștia, prin ceea ce fac și simt aici și prin mesajul pe care îl duc mai departe, sunt deosebit de importanți și, practic, ne devin coechipieri. Turiștii sunt tot mai pretențioși și este normal să fie așa. Pentru banii plătiți, trebuie să fie mulțumiți și să își primească serviciile la nivelul așteptărilor”, spunea bistrițeanul.
un articol de
PETRONELA COTEA MIHAI
redactor Radio România Iaşi