Drept de preempţiune la terenuri pentru tinerii fermieri. În dezbatere, acum, la Bruxelles! - Revista Ferma
3 minute de citit

Drept de preempţiune la terenuri pentru tinerii fermieri. În dezbatere, acum, la Bruxelles!

tanar fermier teren Drept de preempţiune la terenuri pentru tinerii fermieri. În dezbatere, acum, la Bruxelles!
Credit foto: fotokostic by CANVA

Comisia pentru agricultură a Parlamentului European s-a pronunţat în favoarea facilitării pentru tinerii fermieri să preia şi să înfiinţeze afaceri prin reglementări legale.

Proiectul de rezoluţie prevede impunerea unei ajustări a cadrului legal, care ar trebui, de asemenea, să elimine nemulţumirile de pe piaţa terenurilor agricole şi să contracareze concentrarea proprietăţii funciare. Astfel, europarlamentarii consideră că este oportun să se înfiinţeze un observator la nivelul UE pentru a crea mai multă transparenţă în ceea ce priveşte evoluţia preţurilor de cumpărare şi închiriere a terenurilor, precum şi a structurilor de proprietate.

Statele membre ar trebui, prin urmare, încurajate să faciliteze accesul tinerilor fermieri la terenuri, de exemplu prin drepturi de preempţiune, limite de preţ pentru achiziţii sau închiriere şi garanţii de utilizare pe termen lung. Accesul la împrumuturi şi consiliere ar trebui, de asemenea, îmbunătăţit, consideră reprezentanţii Comisiei pentru agricultură din Parlamentul European.

Marile provocări pentru tânăra generaţie de agricultori

Din punctul acestora de vedere, sprijinul pentru tinerii fermieri este un element cheie pentru viitorul agriculturii. „Accesul la spaţiu, împrumuturi şi servicii de consultanţă, precum şi cerinţele birocratice sunt cele mai mari obstacole pentru tinerii fermieri aflaţi la început de drum. Potrivit Parlamentului European, cererile de împrumut formulate de tinerii fermieri au o probabilitate semnificativ mai mare de a fi respinse. În acelaşi timp, schimbarea demografică este deosebit de pronunţată în zonele rurale. Conform statisticilor oficiale, în 2020, aproape 58% dintre managerii de ferme din UE aveau peste 54 de ani.

„26% din populaţie trăieşte în spaţiul rural iar tinerii fermieri reprezintă doar 6%. Între 2005 şi 2020 au dispărut peste 37% din ferme şi declinul va continua dacă nu venim cu soluţii viabile. Agricultura este percepută adesea ca o activitate dificilă, nesigură şi puţin profitabilă, ceea ce face ca tinerii să se îndrepte către alte activităţi. Politicile din acest domeniu trebuie să asigure în primul rând o creştere a veniturilor care astăzi sunt mult sub media din alte sectoare, concomitent cu facilitarea accesului la terenuri, fără de care nu ai cum să faci agricultură”, a declarat europarlamentarul român Daniel Buda, care ocupă şi funcţia de vicepreşedinte al Comisiei pentru agricultură din Parlamentul European.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →