4 minute de citit

Doi regi la aceeași masă

Despre făinare la cereale (Erysiphe graminis) vorbim în fiecare sezon, fiecare fermier pregătindu-se să combată acest patogen, care, scăpat de sub control, poate produce pierderi de peste un sfert din recoltă.

 

Condiții favorizante

Atunci când condițiile de apariție a bolii sunt întrunite, și anume temperatura între 10 și 20 de grade Celsius, nefiind exclusă apariția bolii și la temperaturi mai scăzute sau mai ridicate, asociate cu o umiditate de la 70% în sus, cu un optim de peste 90%, trebuie să intervenim pentru a împiedica pierderile arătate anterior.

 summit agro fainarea la cereale_b


Cyflamid 5 EW ”bate” făinarea

Summit Agro propune pentru combaterea acestui patogen produsul Cyflamid 5 EW (având substanța activă ciflufenamid 5%), condiționat sub formă de emulsie de ulei în apă – formulare excepțională în practică datorită unei foarte bune aderențe pe suprafața tratată, fiind foarte greu spălat de ploi. Este omologat la cultura de grâu – 0,2 litri/ha, viță de vie – 0,3 litri/ha și măr – 0,45 litri/ha.

Adevărata eficiență a acestui produs o observăm acolo unde, pe lângă condițiile de apariție a bolii (menționate anterior), întâlnim și o densitate ridicată la semănat și, evident, o fertilizare cu azot pe măsura producțiilor așteptate.

 

Din experiența lui Dimitrie MUSCĂ

Întâlnim aceste condiții la CAI CURTICI și CAI OLARI și de aceea l-am rugat pe Domnul Dr.ing. Dimitrie MUSCĂ să ne spună câteva cuvinte despre tehnologia pe care o aplică la cultura grâului și despre experiența avută cu produsul Cyflamid 5 EW.

Fermierul cultivă la cele două unități, CAI CURTICI și CAI OLARI, peste 3000 de hectare de grâu anual, iar tehnologia culturii se bazează pe o densitate ridicată la hectar, și anume circa 750 boabe germinabile/metru pătrat, realizând peste 720 de plante/metru pătrat. ”Ne bazăm pe spicele obținute de la planta mamă și mai puțin de la frați, a căror dezvoltare se reduce prin densitatea realizată”, a precizat agronomul.

 Cyflamid 5 EW. Dimitrie MUSCÄ‚_b

”Noi urmărim îndeaproape starea de sănătate a culturii de grâu și intervenim imediat ce situația o impune. Numai investind multă muncă și pricepere poți garanta succesul acestei culturi.” – DIMITRIE MUSCĂ, Directorul CAI CURTICI și CAI OLARI

 

Pe primul plan, indicii de panificație

 

”Obținem producții medii ridicate an de an, de peste 7500 – 8000 kg/ha, și de foarte bună calitate, având în vedere că indicii de panificație ne interesează în mod direct, deoarece cu făina obținută aprovizionăm și brutăria proprie, unde producem pâine și produse de patiserie”, a punctat Dimitrie Muscă.

Fermierul aplică mijloace agrotehnice bazate pe scarificarea tuturor suprafețelor și efectuează o fertilizare echilibrată, bazată pe cartările agrochimice.

 

Recolte sănătoase, în ciuda presiunii bolilor

La aceste densități, condițiile de apariție a bolilor, în general, sunt întrunite foarte rapid, de aceea l-am rugat să ne spună cum reușește să obțină un grâu atât de sănătos an de an, în condițiile unor producții medii foarte mari.

”Nu suntem feriți nici de făinare, rugini, septorioze sau de fuzarioza spicului, ca să enumăr câteva dintre bolile cu care ne luptăm. De câțiva ani utilizăm produsul Cyflamid 5 EW cu mult succes. Ne oferă o siguranță foarte mare, având în vedere că are efect atât preventiv, cât și curativ. Pătrunderea rapidă translaminară și vaporii pe care îi creează după administrare la nivelul suprafeței foliare asigură o foarte bună combatere a acestui patogen (făinarea – n.r.), ce poate duce, dacă nu este tratat, la pierderi importante de producție. Sigur, nu ne dorim acest lucru”, a răspuns reputatul agronom.

 

Regele câștigător

Noi am numit produsul Cyflamid “Regele câștigător în combaterea făinărilor”, dar îmi dau seama că și acest drum al grâului spre masa noastră este un “Regal al pâinii” și de aceea, cu permisiunea dumneavoastră, voi numi acest articol “Doi regi la aceeași masă”.

În fiecare bucată de pâine noi vedem muncă, tradiție și un pic de istorie. În aceste condiții, cred că asocierea din titlu este potrivită.

Vă mulțumim frumos și vă dorim mult succes în tot ceea ce întreprindeți!

 Sumi-Agro-25_b

Pentru mai multe detalii cu privire la fungicidul Cyflamid 5 EW, contactați cu încredere reprezentanții Summit Agro România sau scrieți-ne pe adresa de e-mail: office@sumi-agro.ro.

 

un articol de

Ing. ADRIAN ISOC

Summit Agro România

Mai multe pe această temă www.sumi-agro.ro

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →