3 minute de citit

DOCUMENT ANSVSA. Modificare ”Legea porcului”: Ce condiție trebuie să respectați pentru vânzarea porcilor din gospodării!

porci resistenti 01 DOCUMENT ANSVSA. Modificare ”Legea porcului”: Ce condiție trebuie să respectați pentru vânzarea porcilor din gospodării!

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) anunță că modifică ”Legea porcului”, astfel încât creșterea și sacrificarea porcilor în gospodăria țărănească și comercializarea acestora nu vor fi interzise, iar românii își vor putea sacrifica porcii în propriile gospodării înainte de Crăciun fără probleme.

Mai exact, într-un comunicat transmis pe 6 noiembrie, ANSVSA informează că modifică Ordinul nr. 130/2023, care aprobă Normele specifice de aplicare a Legii 122/2023, prin introducerea unei prevederi prin care

”pot fi comercializate porcinele din gospodărie numai în condițiile în care un medic veterinar de liberă practică împuternicit de DSVSA județene va completa o fișă de examinare clinică prin care certifică statusul de sănătate al animalului respectiv (care trebuie să fie identificat și înregistrat în Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor – SNIIA).”

După doar o săptămână de publicarea în Monitorul Oficial și intrarea în vigoare a Ordinului ANSVSA 130/2023 care pune în aplicare prevedrile din ”Legea porcului”, adică pe 25 octombrie, ANSVSA a publicat un proiect de modificare ce prevede că Articolul 7 din Ordin se modifică și va avea următorul cuprins:

„ Înaintea mişcării porcinelor vii, având destinaţii conform celor prevăzute la art. 5, animalul/animalele din exploataţie trebuie inspectat/inspectate de medicul veterinar de liberă practică împuternicit de direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, care va completa o fișă de evaluare privind îndeplinirea condiţiilor de exploataţie comercială de porcine cu status conform, în baza unui formular al cărui model este prevăzut în anexa nr. 7 la prezentele norme specifice.”

Practic, ”fișa de control privind supravegherea pentru pesta porcină africană în exploatațiile comerciale industriale și comerciale de tip A, utilizată în cadrul programului de monitorizare și control al pestei porcine africane” devine ”fișă de evaluare privind îndeplinirea condiţiilor de exploataţie comercială de porcine cu status conform”.

Vedeți ce date privind exploatația vor trebui înscrise de către medicul veterinar în FIŞA DE EVALUARE privind îndeplinirea condiţiilor de exploataţie comercială de porcine cu status conform,  potrivit proiectului de modificare a Ordinului ANSVSA 130/2023.

”Prevederea are în vedere stabilirea stării de sănătate a animalului care urmează a fi comercializat, astfel încât să împiedice mișcarea animalelor care ar putea contribui la răspândirea virusului Pestei Porcine Africane (PPA)”, precizează ANSVSA.

Potrivit ANSVSA, în vederea asigurării concordanței cu Regulamentul (UE) nr. 594/2023 și Legea nr. 122/2023, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a elaborat și emis două acte normative esențiale: Ordinul nr. 130/2023, care aprobă Normele specifice de aplicare a Legii nr. 122/2023 și Ordinul comun nr. 132/418/2023, emis împreună cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), care stabilește condițiile și cerințele de biosecuritate pentru exploatațiile noncomerciale de porcine.

ANSVSA reamintește tuturor deținătorilor de exploatații noncomerciale de porcine importanța respectării normelor de biosecuritate și a regulamentelor în vigoare, în vederea prevenirii și combaterii pestei porcine și a altor riscuri asociate.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →