Dispar ouăle cu coajă maro din supermarket!? - Revista Ferma
2 minute de citit

Dispar ouăle cu coajă maro din supermarket!?

oua de culori diferite Dispar ouăle cu coajă maro din supermarket!?
Credit foto @iStock.com/amenic181

Peste câţiva ani, consumatorii probabil nu vor mai putea alege între ouă cu coajă albă şi ouă închise la culoare în supermarketurile din Germania, avertizează reprezentanţii industriei de profil.

„Astăzi vezi din ce în ce mai puţine ouă brune şi, în curând, probabil că nu va mai rămâne nici unul”, a declarat Henner Schönecke, preşedintele Asociaţiei Federale a Producătorilor de Ouă din Germania, pentru publicaţia Bild.

Motivul este că mulţi crescători au renunţat la rasele de pui maro în favoarea celor de culoare albă. „Puii albi au un potenţial genetic mai mare decât cei bruni. Ei au o viaţă productivă mai lungă”, a spus Schönecke. „Puii albi sunt mai uşor de păstrat şi mai mobili. Îşi găsesc hrana şi apa mai bine. Sunt, de asemenea, mai uşori şi mai mici, la fel şi ouăle lor. Ouăle brune sunt acum disponibile doar la câţiva crescători regionali”, afirmă acesta.

De ce există ouă maro şi albe?

Potrivit Centrului Federal de Informare pentru Agricultură, factorul decisiv pentru aceasta este culoarea lobilor urechilor. Găinile cu lobuli albi depun de obicei ouă albe. La păsările cu lobuli roşiatici, pigmenţii de culoare maro sunt stocaţi în coajă. Există, de asemenea, o legătură între penaj şi culoarea ouălor. Cu toate acestea, culoarea lobului urechii este o indicaţie mai bună.

Potrivit lui Schönecke, proporţia de ouă de culoare închisă în supermarketurile germane este încă de aproximativ 30 la sută. În urmă cu zece ani, însă, în Germania se vindeau mai multe ouă brune decât ouă albe. Un sondaj efectuat de către clienţii Asociaţiei Centrale a Industriei Germane de Păsări de Curte arată că ouăle închise la culoare sunt încă adesea mai populare în rândul persoanelor în vârstă. De obicei, tinerilor nu le pasă de culoare. Aspecte precum creşterea animalelor şi regionalitatea sunt mai importante pentru ei.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →