Dislocarea pneumatică a buruienilor - Revista Ferma
3 minute de citit

Dislocarea pneumatică a buruienilor

bungi m Dislocarea pneumatică a buruienilor

Pneumat, de la idee la practică

Pentru combaterea mecanică a buruienilor din culturile prăşitoare, în
sistemul de cultură biologică, au fost propuse diverse soluţii, cum ar
fi cele de vătămare a buruienilor cu jet de apă la presiune mare sau de
dislocare a buruienilor, aflate în primele stadii de vegetaţie, cu un
jet de aer comprimat.

Ideea dislocării buruienilor cu jet de aer a fost materializată de
firma Lütkemeyer, cu sprijinul Universităţii Paderborn. Echipamentul de
dislocare pneumatică este cunoscut sub denumirea de „Pneumat”.

Elemente constructive şi mod de lucru

Dislocarea buruienilor de-a lungul rândului se face odată cu prăşitul mecanic. Acest lucru se realizează cu ajutorul unui echipament suplimentar, care permite suflarea unui jet de aer comprimat în sol, la mică adâncime (2-3 cm), înspre rândul de prăşitoare (vezi foto).
Jetul de aer comprimat dislocă buruienile din sol cu tot cu rădăcini şi le aruncă la suprafaţa solului, unde se vor usca în scurt timp.

Echipamentul de dislocare se compune dintr-un compresor, montat pe console fixate de cadrul cultivatorului, robineţi de distribuire a aerului, furtunuri de transport şi lăncii cu duze de aer, care se montează pe paralelogramul secţiei de prăşit. Compresorul este de tipul celor utilizate în construcţii şi asigură un debit de 200 litri/minut de aer, pentru fiecare duză.

Acţionarea compresorului se face de la priza de putere a tractorului, prin intermediul unui ax cardanic şi al unui amplificator de turaţie. Puterea necesară este de doar 11 kW, ceea ce face posibilă utilizarea de tractoare de putere medie (30-44 kW).

Fiecare secţie de prăşit este dotată cu două duze de aer. Adâncimea de lucru a duzelor (2 cm) este reglată, ca şi adâncimea de lucru a cuţitelor de cultivator, cu ajutorul unei roţi de copiere.

Echipamentul posedă 6 secţii de prăşit reglabile pentru distanţa între rânduri cuprinsă între 20 şi 100 cm. Înălţimea cadrului cultivatorului permite prăşitul culturilor până la o înălţime de 30-40 cm. Pentru o combatere eficientă sunt necesare una sau mai multe treceri.

Viteza de deplasare a agregatului depinde de condiţiile specifice de teren şi este cuprinsă între 1,5 şi 3,0 km/h.

REZULTATE OBŢINUTE LA TESTARE

Echipamentul a fost încercat, timp de mai mulţi ani, la diverse culturi pe terenul fermei experimentale Merklingsen a Facultăţii de Agricultură din Soest. Gradul de combatere a buruienilor a fost dependent de gradul de îmburuienare şi numărul de treceri, fiind cuprins între 70 şi 90%.

Astfel, la cultura porumbului, combaterea a fost de 80-100%, chiar şi în condiţii nefavorabile de sol. Doar în cazul îmburuienărilor masive cu pir, utilizarea echipamentului nu a fost posibilă.
La cultura bobului, efectul de combatere a fost de peste 80%.

Rezultate bune (90-100%) au fost oţinute şi la prăşitul culturilor legumicole, cum ar fi conopida. Rezultate mai slabe (50% buruieni distruse) s-au obţinut la o cultură de sfeclă cu îmburuienare masivă.

În general, echipamentul Pneumat permite combaterea buruienilor înrădăcinate superficial, în primele stadii de vegetaţie. Combaterea buruienilor cu rădăcini pivotante, cu lungimi mai mari de 3-6 cm, este nesatisfăcătoare. De asemenea, combaterea buruienilor din culturile semănate direct în mirişti nu dă rezultate bune, din cauza resturilor vegetale care abundă în stratul de suprafaţă al terenului.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →