„Directorul APIA ne-a anunțat că subvențiile, toate schemele de plată, și pentru suprafață și pentru animale, nu se pot plăti înainte de luna mai 2016. Domnul de la APIA ne-a anunțat că abia atunci se termină modulul de plăți, softul cu care lucrează Agenția de Plăți nu e pregătit până atunci. Deci, am avut promisiuni că în martie, că în februarie și acum plata subvenției s-a amânat pentru luna mai! E posibil să ne așteptăm la ce e mai rău. Mai rămâne să ne spună că nu le mai primim deloc. E un dezastru total”, ne-a spus Dan Petrescu, crescător de ovine din Curtea de Argeș. Acesta are 2.000 de oi.
Potrivit fermierilor, anunțul „șoc” a fost făcut în prezența ministrului Agriculturii, Achim Irimescu. La jumătatea lunii ianuarie, Irimescu declara că a ajuns la o înțelegere cu SIVECO-Teamnet, dezvoltatorul softului cu care lucrează Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), și le promitea fermierilor că plățile vor începe în martie!
Riscăm să pierdem banii! „Să cumpere alt soft, din altă țară, unde funcționează!”
„L-am întrebat pe domnul director de la APIA despre subvenții, ajutorul național tranzitoriu și sprijinul cuplat și ne-a dat un răspuns debusolant. Nu știm dacă vom primi banii până-n luna mai. Cred că a greșit domnul director. Nu poate fi așa! Sprijinul cuplat trebuie să-l primim până-n 31 martie. Așa e stabilit de Comisia Europeană, sprijinul cuplat și plățile pe agromediu trebuie virate fermierilor până la sfârșitul lunii martie. Din punctul meu de vedere, cei de la APIA nu au decât să cumpere alt soft, din altă țară, unde funcționează. Că noi am dat 28 de milioane de euro pe un soft care nu merge. (…) Nu e corect”, e nemulțumit și Ionică Nechifor, secretar general al Federației Crescătorilor de Ovine și Caprine Romovis.
„Problema este să nu se piardă banii. Aia ar fi cea mai mare nenorocire. Pentru sprjinul cuplat avem un buget de 27 de milioane de euro și ar fi o crimă să se piardă banii”, spune Dumitru Andreșoi, liderul crescătorilor de ovine din Hunedoara, fermier care are aproape 25.000 de capete de oi.
Conform regulamentelor europene, termenul limită pentru plata subvenției europene pe suprafață (SAPS) și a ajutorului național tranzitoriu (ANT) este 30 iunie. În cazul ANT în sectorul zootehnic și al sprijinului cuplat pentru toate sectoarele, până la finalul lunii ianuarie 2016, APIA nu comunicase nici efectivele, respectiv suprafețele eligibile la plată, nici cuantumul sprijinului.
„Dacă nu dăm repede banii, nu mai avem cui îi da”
„Dacă nu găsim soluția ca să-i dăm crescătorului foarte repede banii (…) nici nu mai avem la cine da subvenția. Și este vorba despre tot, și ajutor național tranzitoriu, și sprijinul cuplat. Ambele plăți sunt legate de modulul informatic pentru cererea unică de plată. Niciodată nu a existat o presiune atât de mare a fermierilor pe noi, liderii, ca să facem ceva, să ieșim, să vedem ce mai putem salva din sector. Totul ține de APIA. Bani sunt, hotărârea de Guvern pentru ajutorul național tranzitoriu poate ieși repede, dar suntem legați de modul”, afirmă Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România (FCBR), care a fost pe 26 ianuarie la București, la o întâlnire a crescătorilor de bovine cu ministrul Agriculturii.
„Luam mai mult pe piele decât luăm acum pe vaca întreagă!”
Acesta spune că prețurile la laptele și carnea de vită sunt în cădere și efectivele de bovine sunt „peste 30% decimate”. „Trebuie să te programezi cu două luni înainte la un abator ca să poți să tai o vacă și o vinzi pe prețul unei perechi de papuci. Altădată luam mai mult pe piele decât luăm acum pe vaca întreagă!”, spune Frânc.
„Mai este o problemă aici: noi nu vom putea depune cererea unică pentru 2016 decât foarte târziu. Nu putem să completăm cererea, dacă nu avem determinate efectivele de animale din 2015. Iarăși ne vom îngrămădi toți fermierii la APIA”, a adaugat președintele FCBR.
Articol publicat in revista Ferma nr.2(163) 1-14 februarie 2016