DEZVOLTAREA IMOBILIARĂ vs. SECURITATEA ALIMENTARĂ! - Revista Ferma
3 minute de citit

DEZVOLTAREA IMOBILIARĂ vs. SECURITATEA ALIMENTARĂ!

În Referatul de aprobare a modificărilor, Ministerul Sănătăţii precizează că: „în anul 2017, Ministerul Agriculturii a solicitat o serie de modificări ale OMS nr. 119/2014 pentru a înlesni accesul micilor fermieri la finanţările din fonduri UE. În plus, a fost ridicată problema cu care se confruntă multe ferme situate în proximitatea localităţilor, ferme care la momentul înfiinţării respectau toate reglementările în vigoare, dar ulterior dezvoltarea imobiliară s-a extins peste teritoriul de protecţie sanitară, reclamându-se apoi nerespectarea distanţelor”.

Aceasta este adevărata miză a OMS 119, pe care o ştiu şi cei de la Ministerul Agriculturii: dezvoltarea imobiliară, care, până acum, aşa cum arată atât reglementările în vigoare, cât şi propunerile de modificare, pare mai importantă decât dezvoltarea rurală şi decât securitatea alimentară.

Am încercat să aflăm ce a făcut Ministerul Agriculturii pentru a „repara” Ordinul 119. Spun, din start, că dialogul cu secretarul de stat Alexandru Potor, care a negociat din partea MADR cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, a fost cel puţin frustrant. Tonul general: „Staţi liniştiţi, că se rezolvă!”. Vă sună cunoscut? Cam asta e replica celor din conducerea MADR la multe dintre problemele fermierilor. Cea mai repetată propoziţie: „Le mulţumesc pentru deschidere colegilor din Ministerul Sănătăţii”. Adică, exact acelor colegi din Ministerul Sănătăţii care înlocuiesc argumentele ştiinţifice cu miza politică şi vor să lase decizia de amplasare a adăposturilor de animale în mâna Consiliilor locale. Şi care, după nenumărate sesizări primite, în ultimii cinci ani, numai din partea Asociaţiei Profesionale a Crescătorilor de Păsări de Carne şi Ouă din judeţul Iaşi, încă nu vor să priceapă că factorul poluator nu este animalul în sine, ci dejecţiile şi că, pentru a stabili cantitatea de noxe trebuie luate în calcul şi tehnologia de creştere şi soluţiile constructive din fermă!

Chiar se fac cei de la Agricultură că nu ştiu cât de mult rău provoacă fermelor zootehnice aplicarea prevederilor OMS 119?!
Precizarea unei distanţe de amplasare a unui obiectiv zootehnic fără a fi fundamentat ştiinţific şi legal contravine oricărui principiu de mediu sau de sănătate publică aplicat în Comunitatea Europeană. Din analizarea Ordinului 119 din 2014 şi compararea cu legislaţia naţională şi europeană din domeniu, cât şi cu literatura de specialitate, rezultă clar o neconcordanţă între acest ordin şi prevederile legale naţionale şi europene, cât şi defavorizarea fermierului/gospodarului român în comparaţie cu cel european. Legislaţia naţională trebuie să fie armonizată cu cea europeană. De asemenea, ar trebui să protejeze cetăţeanul, indiferent că este producător sau consumator.

În paginile 20-22 aveţi dovada clară a neputinţei sau nepăsării Ministerului Agriculturii în faţa unor probleme care afectează direct crescătorii de animale. Pe modelul: „Sssst. Linişte! Politicul lucrează pentru voi”… Ce-ar mai fi de spus? Citiţi şi vă minunaţi!

Detalii AICI: OMS 119: Agricultura tace, Sănătatea îşi face parte

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Foto 1 iStock 1289621751 artbyPixel scaled De ce devin porcii agresivi?

De ce devin porcii agresivi?

Un subiect de maximă actualitate este studiul şi combaterea agresivităţii suinelor în condiţiile de exploatare tipice fermelor de suine moderne. […]

Citește mai multe știri →