Vă împărtăşesc câteva impresii „la cald”, urmând ca, în numerele viitoare ale revistei să vă prezint imaginile şi cifrele despre agricultura Irlandei, colectate la ea acasă, în urma vizitei care mi-a fost facilitată de Enterprise Ireland – organizaţia guvernamentală care susţine interesele comerciale ale start-up-rilor şi inovaţiile din agricultură şi Jordache Smart, compania din România care aduce la noi tehnologiile aplicate deja, cu succes, în fermele irlandezilor.
Aşadar, Irlanda. Ce m-a uimit la această ţară, dincolo de frumuseţea ei rustică şi verdele intens datorat climei? M-au uimit oamenii, fermierii, modul în care reuşesc să contopească agricultura tradiţională cu inovaţiile şi digitalizarea. Cred că nu-i puţin lucru să vezi, în prima zi a Campionatului Naţional de Arat (National Ploughing Championships) peste 100 de mii de oameni veniţi din toate colţurile Irlandei şi din toată lumea la expoziţia care se desfăşoară, timp de 3 zile, într-o zonă rurală. Am văzut zeci de autocare cu fermieri, cu elevi de toate vârstele, copii de agricultori care stăteau la coadă să vadă vacile sau să tundă o oaie cu mâna lor.
Mi-a luat o zi întreagă de mers susţinut ca să pot vedea expoziţia agricolă a Irlandei, de la un capăt la altul. E cea mai mare din Europa desfăşurată în aer liber. Ce mi-a sărit în ochi? Faptul că firmele de maşini şi utilaje, inclusiv zootehnice, multe dintre ele producători locali, şi-au adaptat oferta la dimensiunea medie a exploataţiei irlandeze, la ferma de familie considerată a fi motorul agriculturii în această ţară.
Un spaţiu impresionant şi bine organizat a fost dedicat zootehniei. Fiecare asociaţie a crescătorilor avea cortul ei, în care am văzut genetică, dar şi procesatori de alimente şi furnizori de soluţii inovative pentru ferme şi programe speciale dedicate tinerilor. Implicarea şcolii de agricultură este incredibilă, veţi vedea ce rezultate frumoase şi notabile au elevii irlandezi şi cât de mult se mândresc cu ele!
Am vizitat şi o fermă zootehnică a Universităţii din Dublin, unde ne-au fost furnizate cifrele care arată performanţa obţinută în cercetarea aplicată, dar am poposit şi într-o fermă de familie a cărei principală activitate este producţia de cartof. Am aflat că fermele produc preponderent materie primă pentru industria agroalimentară, preocuparea principală fiind investiţiile în performanţă, şi mai puţin procesarea. De acesta se ocupă un sector la fel de bine cotat, care produce şi exportă valoarea adăugată producţiei primare.
Într-o ţară cu mai puţin de 5 milioane de locuitori, agricultura se practică pe 4,5 milioane hectare, din care 81% sunt pajişti! Irlanda are 1,6 milioane de vaci cu lapte în aproximativ 18 mii de ferme iar efectivul mediu pe fermă este de 90 de vaci. În 2020, Guvernul irlandez îşi propusese să crească exportul de produse agroalimentare la 12 miliarde de Euro şi producţia de lapte cu 50 de procente. Au reuşit să-şi depăşească toate prognozele!
NICOLETA DRAGOMIR
Redactor-şef Ferma Clasic
Ferma Media Grup
nicoleta@revista-ferma.ro