3 minute de citit

Depozitarea de iarnă – protecţia şi întreţinerea maşinii de stropit

Prima operaţie este curăţarea cât mai bună a maşinii. Apoi se introduce în rezervorul de lichid, de apă pentru spălarea instalaţiei şi în rezervorul de pregătire a soluţiei (dacă maşina este prevăzută cu astfel de rezervoare) o cantitate de minim 1% din volumul rezervorului cu soluţie de antigel cu apă, având o concentraţie corelată cu tipul antigelului şi cu temperatura exterioară estimată. Pentru a stabili concentraţia necesară, citiţi instrucţiunile de pe bidonul cu antigel. De regulă, se amestecă o parte antigel cu două părţi apă.
Când maşina de stropit este goală, în rezervoarele respective se toarnă soluţia de antigel cu apă. La o maşină de 4-5.000 litri se foloseşte o cantitate de 40-50 litri de soluţie. Se cuplează cardanul şi se acţionează maşina până când prin duze curge antigel.

Depozitarea de iarnă - protecţia şi întreţinerea maşinii de stropit

Păstrarea sigură a componentelor detaşabile
Dacă pe rampă sunt filtre în linie, acestea se scot şi se păstrează separat. De asemenea, se detaşează şi dopurile de la ţevile de lichid de pe fiecare secţiune a rampei.
Manometrul de control al presiunii trebuie demontat şi stocat în poziţie verticală într-un spaţiu uscat şi sigur.
Apoi se trece la lubrifierea tuturor punctelor de gresare, conform schemei din manualul de operare, şi se ung cu ulei sau cu vaselină părţile exterioare ale tijelor cilindrilor hidraulici.
Conexiunile hidraulice şi electrice trebuie protejate cu capace sau se introduc într-o pungă de plastic care se leagă cu o bandă de plastic sau cu sfoară.
Calculatoarele trebuie păstrate la loc uscat şi călduţ.
Dacă vopseaua anumitor părţi metalice s-a deteriorat, aceasta este bine să se retuşeze, pentru a le proteja de rugina care poate apărea pe perioada rece şi umedă.
Dacă urmăriţi aceste câteva recomandări, puteţi fi siguri că maşina dumneavoastră pentru tratamente fitosanitare va fi stocată în siguranţă, fără riscul unor accidente pe timpul iernii, şi vă va fi mai ieftin şi mai simplu ca în primăvară să o pregătiţi pentru noul sezon.

MĂSURI SUPLIMENTARE LA MAŞINILE AUTOPROPULSATE
Pe lângă măsurile prezentate în acest articol, la maşinile autopropulsate se recomandă curăţarea motorului şi verificarea agentului de răcire, care trebuie să aibă concentraţia necesară pentru a rezista la îngheţ. Este indicată umplerea rezervorului de motorină pentru a evita condensarea apei şi pătrunderea ei în motorină şi demontarea bateriilor de acumulatori şi păstrarea lor într-un spaţiu uscat şi călduţ. Dacă maşina va fi depozitată la temperaturi sub -10oC şi dacă are motor care foloseşte AdBlue pentru reducerea noxelor, este bine să se golească rezervorul de AdBlue, pentru că, după cum se ştie, acesta îngheaţă la -11oC.
O dată pe lună se recomandă pornirea motorului timp de 30-60 minute pentru încărcarea bateriilor şi pornirea instalaţiei de aer condiţionat.

 

Florin NEACŞU
NHR Agropartners

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 19/246 (ediţia 1-14 noiembrie 2019)

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →