DEMONSTRAŢIE DE FORŢĂ LA BERLIN: 8.500 de fermieri cu 6.000 de tractoare Guvernul are la dispoziţie doar O SĂPTĂMÂNĂ pentru soluţii! - Revista Ferma
3 minute de citit

DEMONSTRAŢIE DE FORŢĂ LA BERLIN: 8.500 de fermieri cu 6.000 de tractoare Guvernul are la dispoziţie doar O SĂPTĂMÂNĂ pentru soluţii!

dw DEMONSTRAŢIE DE FORŢĂ LA BERLIN: 8.500 de fermieri cu 6.000 de tractoare Guvernul are la dispoziţie doar O SĂPTĂMÂNĂ pentru soluţii!
protestul fermierilor la Berlin
foto: @deutschewelle

Săptămâna de protest a fermierilor din Germania a culminat cu o demonstraţie de amploare, care a paralizat din nou Berlinul.

Pe scurt:

  • Fermierii au blocat depozitele Amazon, Aldi şi Lidl
  • Reprezentanţii fermierilor spun că discuţiile cu liderii fracţiunilor semaforizate au fost fără rezultat
  • Preşedintele fermierilor ameninţă cu noi proteste
  • Söder (conducătorul Bavariei): Guvernul federal trebuie să-şi ceară scuze faţă de fermieri

Se pare că fermierii germani se declară nemulţumiţi de rezultatele discuţiilor purtate cu reprezentanţii guvernului. Încă nu există o soluţie pentru „problema motorinei din agricultură”, a declara Bernhard Krüsken, secretarul general al Asociaţiei Fermierilor Germani, potrivit t-online.de. Cu toate acestea, el vede încă „spaţiu de manevră” în cursul viitoarelor deliberări din Bundestag privind bugetul 2024.

JOI – zi de decizii

De asemenea, preşedintele Asociaţiei fermierilor germani, Joachim Rukwied, a anunţat noi proteste dacă guvernul federal nu renunţă la planurile sale de creştere a taxelor. Protestele vor înceta imediat dacă coaliţia actuală de guvernare (Semaforul) va retrage reducerile planificate ale subvenţiilor pentru motorina folosita in agricultura, a declarat Rukwied.

În caz contrar, vor fi luate măsuri suplimentare. Fermierii vor aştepta acum să vadă dacă se vor lua decizii în timpul discuţiilor despre buget care vor avea loc joi în Parlament (Bundestag). „Sperăm că acolo se va putea ajunge la un rezultat bun”, a declarat Rukwied. „În cazul în care nu se va ajunge la un rezultat, ne rezervăm dreptul de a lua măsuri suplimentare”.

Potrivit poliţiei din Berlin, aproximativ 8.500 de participanţi s-au adunat în faţa Porţii Brandenburg pentru demonstraţia fermierilor şi transportatorilor. Demonstranţii se aflau la faţa locului cu peste 6.000 de vehicule. Preşedintele agricultorilor, Joachim Rukwied, a declarat anterior, la mitingul central, că nu cunoaşte numărul exact de participanţi, dar că se aşteaptă la aproximativ 30.000 de manifestanţi.

Söder: Guvernul federal trebuie să-şi ceară scuze faţă de fermieri

Ministrul-preşedinte al landului Bavaria, Markus Söder , i-a cerut cancelarului federal Olaf Scholz să îi invite la cancelarie pe fermierii care protestează împotriva măsurilor de austeritate ale guvernului federal. „Cerem o răsturnare fundamentală a politicii Berlinului”, a spus Söder. Măsurile adoptate de guvernul de coaliţie trebuie să fie retrase, iar guvernul federal trebuie să-şi ceară scuze faţă de fermieri, a declarat acesta.

PROTESTELE CONTINUĂ

La o zi după mitingul şi marea demonstraţie de la Poarta Brandenburg, cu mii de participanţi la Berlin, protestele fermierilor au continuat marţi dimineaţă. Preşedintele fermierilor din Brandenburg, Henrik Wendorff, a anunţat, de asemenea, că vor avea loc noi proteste. Pentru marţi sunt planificate curse din Havelland şi Teltow-Fläming către Berlin. “Depinde acum de parlamentarii din Parlament să arate dacă susţin cu adevărat preocupările agricultorilor”, a declarat Wendorff pentru Märkische Allgemeine.

Săptămâna aceasta, Parlamentul dezbate bugetul federal 2024 şi reducerile planificate pentru motorina agricolă. Pentru Wendorff, un lucru este clar: „Dacă nu suntem satisfăcuţi, vom ieşi din nou în stradă. Suntem cu toţii de acord cu asta”.

De precizat că protestul a decurs paşnic şi întreaga societate este solidară cu fermierii. 9 din 10 oameni îi susţin pe cei care le pun mâncarea pe masă.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →