Este vorba despre dolomita aflată în zona Delniţa din Harghita, zăcământ aflat în administrarea Exploatării Miniere Harghita.
Dolomita este un carbonat dublu de calciu şi magneziu. Particularitatea deosebită a dolomitei de la Delniţa este faptul că, spre deosebire de varianta cristalină existentă în alte zone, aceasta are o structură amorfă. Acest lucru se traduce printr-o legătură mult mai slabă între ionii de calciu şi magneziu, lucru care favorizează procesele de dizolvare în sucul gastric al animalelor şi asimilarea mult mai rapidă de către acestea.
Pornind de la această particularitate, Institutul de Cercetare – Dezvoltare pentru Creşterea Bovinelor Baloteşti (ICDCB Baloteşti) a desfăşurat un studiu comparativ pe un lot experimental şi unul martor de vaci de lapte (timp de 11 luni) dar şi pe loturi de viţei (pe o perioadă de 6 luni), pentru a vedea care sunt efectele dolomitei amorfe.
Efectele asupra vacilor de lapte
Pentru vacile aflate în perioada de lactaţie, calciul este un element foarte important, ce trebuie suplimentat corespunzător, în cantităţi optime. După cum explică doctor chimist Maria Serdaru, cercetător ştiinţific în cadrul ICDCB Baloteşti, pe perioada de lactaţie, pentru sinteza laptelui, se preia calciu din oase.
În condiţiile în care alimentaţia nu furnizează o cantitate suficientă de calciu, atunci are loc o depreciere a stării de sănătate a animalului şi apariţia febrei vitulere. Oferind această sursă naturală, efectele negative au fost înlăturate şi, mai mult decât atât, s-a constatat o îmbunătăţire a stării de sănătate a animalelor, în sensul că acestea au devenit mult mai viguroase iar aspectul lor fizic, mult mai atractiv.
De asemenea, dezvoltarea embrionară a viţeilor a fost mult mai bună şi, mai ales, au fost înlăturate fătările distocice (anormale) la juninci. Aceasta înseamnă că, dacă la fătare viţeii sunt prea mari, vaca are probleme şi, de cele mai multe ori, este necesară o intervenţie chirurgicală. Aceste probleme au dispărut în totalitate la vacile a căror hrană a fost suplimentată cu dolomită amorfă.
Lapte mai mult şi mai gras
În ceea ce priveşte producţia de lapte, după 11 luni de administrare a suplimentului natural, lotul experimental s-a distanţat semnificativ faţă de lotul martor, diferenţa de productivitate fiind de 1,5 litri de lapte în plus pe zi, pe cap de vacă furajată.
„În paralel, s-au efectuat teste de calitate a laptelui produs. S-a constatat astfel o creştere a conţinutului de grăsime cu 0,5 grame la sută”, explică Maria Serdaru. Acest lucru se traduce printr-o bonificaţie suplimentară a crescătorului de vaci de lapte.
O confirmare în acest sens vine din partea lui Manea Gabriel din Satu Mare, deţinătorul unei ferme de 55 de vaci de lapte, care a utilizat dolomita amorfă în hrana animalelor. După cum declară acesta, în urma efectelor benefice ale dolomitei amorfe de la Exploatarea Minieră Harghita, a obţinut o creştere cu 7 bani la preţul de livrare a laptelui, de la 1,38 lei/litru la 1,45 lei/litru, ca bonus de calitate superioară.
Viţei mai mari şi mai sănătoşi
La viţei, rezultatele studiului au fost la fel de surprinzătoare. Astfel, s-a constatat faptul că, prin administrarea mineralului natural, s-a obţinut un spor de creştere cu 26% mai mare decât la viţeii cărora li s-au furnizat calciu şi magneziu obişnuite. După cum explică Maria Serdaru, acest lucru înseamnă un spor zilnic de 211 grame/cap, după 6 luni de suplimentare.
Un alt lucru surprinzător constatat la analize a fost legat de faptul că dolomita de la Delniţa a favorizat metabolizarea fosforului din furaje, ceea ce este un lucru extraordinar, având în vedere rolul acestuia.
Efecte benefice şi pentru puii de carne
Un studiu similar asupra efectelor dolomitei amorfe de la Delniţa a fost realizat şi pe un lot de 600 de pui de carne, împărţiţi în lot martor şi lot experimental. Studiul a fost realizat în cadrul Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Biologie şi Nutriţie Animală Baloteşti.
Rezultatele finale ale studiului arată că hrănirea puilor de carne cu dolomită amorfă, ca sursă de calciu şi magneziu, modifică semnificativ greutăţile corporale, acestea fiind mai mari cu 3,75% la vârsta de 14 zile, cu 4,01% la 28 de zile, respectiv 4,18% la 42 de zile.
Sporul mediu zilnic de creştere a fost mai mare cu 4,25% la lotul de pui furajat cu dolomită amorfă. De asemenea, consumul specific (rata de conversie a furajului în spor) a fost mai mic cu 5,71% la lotul de pui furajat cu dolomită amorfă, comparativ cu lotul martor.
Mineralul este comercializat de Exploatarea Minieră Harghita sub denumirea DEL-CA-MAG.
CONTACT
Comandaţi produsul la telefon: 0745.314.914
Informaţii la: 0744.101.287; 0724.264.482
Rezultatele studiilor pot fi consultate pe www.emharghita.ro