Decizia de a cultiva - Revista Ferma
5 minute de citit

Decizia de a cultiva

porumb11 m Decizia de a cultiva

În țările din vestul Europei, fermierii încep noul an înainte de a-l încheia pe cel precedent, cel puțin în ceea ce înseamnă decizia de cultivare, atât privind ponderea culturilor în asolament, dar chiar și la nivel de soi sau hibrid pentru fiecare cultură. De ce? Pentru că strângerea recoltei este cel mai bun moment de analiză a calității materialului cultivat, impresiile sunt proaspete și elementele pe care le poți pune în balanța alegerii sunt complete și nealterate de terțe influențe. 

Firmele producătoare de semințe au început de câțiva ani să ofere fermierului român această opțiune a deciziei foarte timpurii, prin oferte care, pe lângă garantarea cantităților exacte din fiecare produs solicitat, dau posibilitatea celor deciși să obțină și unele avantaje comerciale.

 

Cultivi ceea ce-ți dorești, nu ce găsești!

Marele avantaj pentru fermier este că își securizează cantitatea de sămânță din soiurile sau hibrizii pe care s-a hotărât să-i cultive, evitând în acest mod riscul ca în primăvară, atunci când majoritatea fermierilor iau decizia de cumpărare, unul sau mai multe produse să nu mai fie disponibile și să cultive ceea ce găsește, nu ceea ce dorește. Decizia de cumpărare și cumpărarea efectivă, cel puțin pentru clienții KWS Semințe, nu înseamnă că fermierul se obligă să ridice marfa în momentul tranzacției, ci că el a securizat acele cantități din acele produse pe care le dorește și care îi vor fi livrate la momentul la care dorește să le recepționeze. Mai mult decât atât, bazându-se pe comanda fermă, societatea producătoare de semințe asigură și unele avantaje financiare, care nu sunt de neglijat.

Pentru a facilita această decizie timpurie de aprovizionare cu sămânța necesară, companiile producătoare de semințe organizează în această perioadă diverse tipuri de întâlniri cu fermierii, întâlniri în care, pentru a le ușura alegerea, le sunt prezentate rezultatele pe care produsele lor le-au obținut în acest an, modul în care ele au suportat seceta și care au fost elementele care au condus la acele rezultate. 

 

Soluții testate și apoi adaptate fiecărei ferme

Suntem conștienți că pentru a performa în fermele proprii, fermierii au nevoie de mai mult decât de sămânță de calitate, din hibrizi performanți. În fiecare an, în mai multe locații din România, KWS Semințe face teste privind comportamentul hibrizilor la epoca de semănat, la diferite desimi de semănat, la fitotoxicitatea produsă de unele erbicide, la diferite nivele de fertilizare, la atacul de Ostrinia nubilalis etc. Pentru că, asociați sau nu, fermierii noștri încă nu au forța de a face singuri toate acestea și pentru că statul nu are nici el forța de a fi terță parte care să garanteze, pe de o parte, calitatea acestor teste și, pe de alta, imparțialitatea lor, noi oferim fermierilor toate aceste rezultate.

Rezultatele testelor pe care le facem vrem să fie instrumente prin care fermierii să găsească cea mai bună soluție de cultivare pentru ferma lor. Pornind de la realitatea că nu există organisme perfecte, că hibrizii de la diferite companii sunt toți foarte buni, că în condiții ideale de sol, climat și tehnologie de cultivare, nivelele lor de productivitate sunt foarte apropiate, dar și că cei mai buni hibrizi sunt cei care se potrivesc cel mai bine condițiilor pedoclimatice și tehnologice din fiecare fermă, KWS Semințe încearcă să găsească această armonie între condițiile concrete din fiecare fermă și ofertele nostre de produse. 

 

Relația producător de semințe – fermier are avantaje comune ambelor părți 

Eforturile noastre de a da fermierilor aceste soluții personalizate, prin materiale de promovare, prin prezența oamenilor noștri în cât mai multe ferme, prin întâlniri cu grupuri de fermieri, conferințe organizate în diferite zone, nu sunt doar instrumente de marketing, ci un modul de lucru prin care parteneriatul companie de semințe – fermier nu se oprește la procesul comercial, ci încearcă să genereze plus valoare ambelor părți.

În acest spirit, KWS Semințe a organizat la Sinaia (în 10 noiembrie a.c., pentru fermierii din Moldova și sudul țării) și la Târgu Mureș (în 12 noembrie a.c., pentru fermierii din centrul, vestul și nord-vestul țării) două întâlniri cu scopul de a prezenta portofoliul de produse și oferta comercială, în primul rând calitativă, unui număr foarte mare de fermieri.

 

Ion VOINEA 

Product manager KWS Semințe

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Comportament natural pe pardoseli antiderapante Nu ignorați pododermatitele!

Nu ignorați pododermatitele!

V-ați întrebat ce legătură există între comportament, productivitate și sănătatea ongloanelor la vacile de lapte? Statisticile arată că o vacă […]

Citește mai multe știri →