Abonat să fii şi noroc să ai! Daniel Crăciunescu a crezut sincer că e o farsă când l-au sunat colegele mele să îi spună că a câştigat tableta la Concursul Abonatului Ferma. „N-am câştigat nimic în viaţa mea”, mi-a spus tânărul fermier. Pare-se că vorba „mai bine mai târziu, decât niciodată” i s-a potrivit de minune!
POVESTEA UNUI TÂNĂR FERMIER
În iulie 2018 am vizitat pentru prima oară ferma lui Daniel Crăciunescu de la Romoşel, judeţul Hunedoara. Îi auzisem povestea şi eram curioasă să aflu ce l-a determinat pe Daniel să lase Clujul, după absolvirea facultăţii, şi să revină acasă pentru a deveni fermier?
Aveam să aflu că dragostea de satul copilăriei, de animale, aerul curat, soarele, dealurile blânde mărginite în zare de Munţii Şurianului şi dorinţa de a face ceva pe cont propriu! Ajutat de părinţi, Daniel a reuşit să ajungă de la trei vaci în 2008, la 60 de capete în prezent, din care 28 la muls.
MAI TREBUIE SĂ AI ŞI CURAJ
„În primul rând este nevoie de curaj, am fi egoişti şi nedrepţi să spunem că este totul roz. De noi depinde totul. Dacă noi ne străduim şi nu avem aşteptări supraomeneşti, se poate! În România se poate trăi, nu se face avere din creşterea vacilor, dar se poate trăi într-un mod plăcut şi natural. Şi dincolo se munceşte din greu, se trăieşte greu, chiar dacă unora nu le place să recunoască lucrul ăsta când ne privesc din maşinile scumpe, închiriate. Tinerii să aibă curaj, pentru că sunt atâtea fonduri europene şi dacă unii au dat-o de gard, să nu facem o regulă din asta. La unul care a eşuat sunt sute care au reuşit!”, spune tânărul fermier de la Romoşel.
2 MAGAZINE PENTRU ORĂŞENI
A urmat de la început calea cea mai grea: procesarea laptelui obţinut în fermă. Nici nu avea cum altfel să adauge valoare materiei prime obţinută cu atâta trudă. Iar vânzarea este directă către clienţi, prin cele două magazine deschise în Orăştie şi în Timişoara.
Ceea ce este demn de laudă e faptul că pe rafturile celor două spaţii comerciale Daniel a făcut loc şi altor producători locali de sucuri şi siropuri din fructe, cătină, produse din carne, paste făinoase şi miere.
SENSUL UNIC ESTE… ÎNAINTE!
Daniel Crăciunescu ştie din proprie experienţă că dezvoltarea implică investiţii permanente şi că, odată pornit pe drumul acesta, nu mai e loc de renunţare. Cu toată munca grea şi piedicile care apar inevitabil, ferma de la Romoşel şi-a croit un destin… frumuşel!
PRODUS DE FERMA CRĂCIUNESCU
Probabil că i-ar fi fost mai simplu să livreze tot laptele muls către o fabrică. Însă Daniel a decis că procesarea în regie proprie trebuie să fie calea laptelui obţinut de la văcuţele sale. Produce cel puţin 8 sortimente – telemea, smântână, iaurt, brânză frământată, caş, urdă, caş copt, lapte covăsât – şi toate au mare trecere la cumpărători!
Ei sunt CÂŞTIGĂTORII concursului abonatului FERMA 2022!
un articol de
NICOLETA DRAGOMIR







