De la încărcătorul pentru fân, la combină - Revista Ferma
4 minute de citit

De la încărcătorul pentru fân, la combină

poza principala m De la încărcătorul pentru fân, la combină

Întreprinderea familială din Austria superioară, Pöttinger, a fost înfiinţată în 1871 de Franz Pöttinger, în Grieskirchen. Din 1909, firma a trecut sub numele fiului acestuia, Alois Pöttinger. În urmă cu exact 20 de ani, prin Heinz Pöttinger şi Klaus Pöttinger, conducerea firmei a fost preluată de a patra generaţie.

Înainte de apariţia remorcii cu autoîncărcare, din 1950, au fost căutate iniţial alte căi pentru a-i degreva pe fermieri de munca istovitoare a recoltării fânului. Un pas important l-a reprezentat maşina de încărcare pentru fân.

Aceasta era tractată în spatele unei remorci, prelua materialul recoltat asemănător unui culegător şi îl transporta în remorcă, trecându-l peste greblă. Cu toate acestea, în acel moment era totuşi necesar efortul uman, pentru a folosi în mod raţional spaţiul de încărcare.

În 1963, Pöttinger proiectează prima sa remorcă cu autoîncărcare, tehnica respectivă fiind inventată încă din 1960, de către Ernst Weichel. Era prima oară când elementele de încărcare şi de descărcare se îmbinau cu un vehicul de transport. Viteza mare de lucru a condus la o raţionalizare considerabilă a activităţii de recoltare a furajelor verzi.


1972: Remorca cu autoîncărcare compactă

În utilizarea practică devenea tot mai evidentă necesitatea creării unei încărcător compact, care să aibă integrat şi un dispozitiv de tăiere. Acesta a fost prezentat de Pöttinger în anul 1972. În mod succesiv, programul constructiv a fost lărgit tot mai mult, pentru a putea deservi, pe lângă întreprinderile agricole, şi întreprinderile de mecanizare pentru agricultură, precum şi marile ferme agricole.

„Nava amiral” a seriei de fabricaţie actuale în domeniul remorcilor autoîncărcătoare o constituie „Jumbo”, cu un volum încărcare de până la 100 mc de material uscat. Cu toată tentaţia competiţiei mondiale şi a poziţiei de lider pe care o ocupă în acest sector, Pöttinger nu a pierdut niciodată din ochi fermele agricole familiale.

Chiar şi în prezent, întreprinderea oferă ca model pentru începători un încărcător de 17 mc cu autoîncărcare. În total, de pe benzile de montaj din Grieskirchen ies astăzi 53 de modele de remorci autoîncărcătoare.

 

Alte inovaţii

La expoziţia Agritechnica din 2009, Pöttinger a fost distins chiar de două ori de către Asociaţia Germană a Agricultorilor (DLG – Deutsche LandwirtschaftsGesellschaft) cu medalia de argint. Prima i-a fost decernată de către juriu pentru dispozitivul AutoCut de ascuţire a cuţitelor. Pentru inovaţia aceasta şi pentru comanda inteligentă a utilajelor pentru tractoare, redacţia tehnică a Editurii Agricole din Germania (dlv – Deutscher Landwirtschaftsverlag) a desemnat modelul „Jumbo”, dotat cu sistemul AutoCut ca fiind „Utilajul Anului” în domeniul recoltării furajelor verzi.

Cea de-a doua medalie de argint a fost decernată de către Asociaţia Germană a Agricultorilor (DLG) pentru comanda inteligentă a utilajelor pentru tractoare. În tandem cu un tractor John Deere, echipat special pentru aceasta, reglajul vitezei de lucru se face în funcţie de grosimea stratului de material vegetal şi de punctul de funcţionare optim al tractorului.

În acest scop, Pöttinger a dezvoltat un dispozitiv electronic de măsură cu ultrasunete de tip IsoBus. Odată cu măsurarea cuplului de rotaţie la motorul maşinii de încărcare şi a gradului de umplere este stabilită viteza optimă pentru tractor. Această tehnică este un semn sigur că progresul pe calea automatizării va continua.

Tabel Pöttinger

 

Articol preluat din dlz Agrarmagazin, august 2011

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Comportament natural pe pardoseli antiderapante Nu ignorați pododermatitele!

Nu ignorați pododermatitele!

V-ați întrebat ce legătură există între comportament, productivitate și sănătatea ongloanelor la vacile de lapte? Statisticile arată că o vacă […]

Citește mai multe știri →