un articol de
DUMITRU NEDELCU
Seceta extremă care a făcut ravagii în culturile agricole din sudul şi sud-estul ţării cauzează în prezent încă o mare bătaie de cap fermierilor. Aceştia se confruntă cu perspectiva de a plăti anumite penalităţi firmelor care au cumpărat în avans recolta.
După pagubele din câmp, vin penalităţile.
0,5 TONE DE PORUMB/HA!
Ivan Dumitru lucrează 150 de hectare în comuna Vâlcelele din judeţul Călăraşi. În primăvară, asemeni altor fermieri din zonă, mulţumiţi de stadiul culturii de porumb, care promitea producţii de 10 t/ha, agricultorul a contractat viitoarea recoltă cu preţul de 0,6 lei/kg. Beneficiarul este un achizitor din zonă, la rândul său fermier.
Din păcate, cultura de porumb nu a evoluat conform aşteptărilor. După ce calamitase cultura de grâu din toamnă până în primăvară, seceta a distrus lent, dar sigur, şi porumbul. ”A venit o arşiţă puternică şi a uscat plantele. Oricum, aveam deficit de apă în sol, din cauză că ploile au fost rare pe aici”, explică fermierul. Efectul în planul producţiei a fost devastator: în loc să recolteze 10 tone, aşa cum previzionase, Dumitru Ivan abia a obţinut 0,5 t/ha!
PROCENTUL GROAZEI
Fermierii din zonă nu au stat mai bine, fiindcă amenajarea de irigaţii este nefuncţională, nu curge nicio picătură de apă pe canal. Prinşi de entuziasmul din primăvară, fermierii au contractat cantităţi de porumb în funcţie de producţia estimată la hectar. ”Câte hectare au avut, au înmulţit cu 10 tone. Eu mi-am asumat că livrez 500 de tone. Am predat numai 10% din această cantitate. Atât am reuşit să obţin”, precizează Dumitru Ivan. Deocamdată, fermierul nu a primit din partea achizitorului o decizie de penalizare.
CE PLĂTEŞTE FERMIERUL?
Sunt discuţii, tatonări, negocieri. Beneficiarul este un intermediar, există perspectiva să fie la rândul său penalizat. ”Am înţeles că noi ar trebui să-i plătim cheltuielile pe care le va avea, când va merge să cumpere porumb din altă parte, ca să-şi onoreze contractul cu traderul. Noi vom plăti diferenţa de preţ şi transportul. Dacă merge şi cumpără porumb cu 0,75 sau 0,80 lei/kg, noi plătim diferenţa şi combustibilul consumat”, spune fermierul.
O abordare mai precaută
În câmpia înaltă a judeţului Dâmboviţa, seceta nu a muşcat atât de cumplit ca în Bărăgan, dar, totuşi, nici nu a plouat mulţumitor. ”Am obţinut 6 tone/ha. Mi-am onorat contractul, fiindcă nu am avansat o anumită cantitate. Noi am negociat numai preţul, care a fost 0,58 lei/kg”, mă asigură fermierul Ion Achim din Răcari. Agricultorul a livrat recolta unei firme din Buzău. ”Am vândut 500 tone de porumb. De obicei eu vând la recoltare, nu în avans, dar în această primăvară scăzuseră preţurile, la 0,50 lei/kg, şi am zis să închei contractul mai din timp să nu scadă mai mult”, spune Ion Achim.
Fermierii s-au aşteptat în primăvară să obţină producţii bune la porumb, au contractat cantităţi mari, dar seceta le-a dat planurile peste cap. Acum sunt, mulţi dintre ei, la mâna comercianţilor care scot contractul din sertar şi arată anumite clauze.
Eu mi-am asumat că livrez 500 de tone. Am predat numai 10% din această cantitate. Atât am reuşit să obţin – DUMITRU IVAN, fermier din judeţul Călăraşi