În România, schimbul de generaţii se face destul de greu. De ce? Pentru că aşa cum se prezintă, sectorul agricol nu este atractiv pentru tineri: lipsesc resursele de finanţare şi oportunităţile de dezvoltare. Tinerii au condiţii mai dificile în lansarea unui business agricol, în accesarea de credite, de tehnologie inovativă sau pentru achiziţia de teren agricol şi găsesc cu greu mână de lucru calificată.
Trebuie subliniată această criză a resursei umane. În 2019, ONU anticipa că România ar pierde până în anul 2050 peste 30% din populaţia ţării (raportat la anul 1990). În 2017, circa 220.000 de braţe de muncă, având vârste între 20 şi 40 de ani, au părăsit România. Aşadar, problema forţei de muncă în agricultură este legată de criza demografică, de îmbătrânirea populaţiei, de migrarea resursei umane active, fiind amplificată de plecarea tinerilor din ţară şi de interesul scăzut al acestora pentru munca de fermier sau “viaţa la ţară”.
Succesiunea în fermă se face, de asemenea, greoi. Sunt prea puţini tinerii care preiau din mers o afacere de familie şi care au instrucţia necesară de a fi buni manageri. Unii învaţă în dinamică rosturile unei agriculturi moderne.
Alţii, după ani lucraţi în străinătate, au venit acasă şi s-au stabilit la vatra satului ca să-şi investească toată agoneala. Dar condiţiile vitrege şi potrivnice agriculturii din România, de cele mai multe ori, le-au irosit banii şi le-au tăiat avântul.
Statul a încercat să întinerească agricultura prin diverse programe. Dar acestea au avut o rată mică de succes! În cazul rentei viagere, de exemplu, tinerii se feresc să se înhame la o muncă grea şi fără perspective, iar bătrânii renunţă greu la pământ!
“Instalarea tânărului fermier” a adus destui tineri în agricultură, dar nu li s-au asigurat şi resursele financiare pentru a merge mai departe.
Iar programele destinate eşecului continuă… ADS a iniţiat prima sesiune de concesionare a terenurilor agricole către tineri. Însă din cele peste 50.000 ha libere de contract, doar 10.662 ha sunt arabile, iar 4000 ha reprezintă teren neproductiv! Insuficient! În ceea ce priveşte redevenţa anuală, cele 1.222 kg de grâu/ha pretinse tinerilor faţă de nivelul mediu al redevenţelor ADS de 480 şi 600 kg/ha în cazul altor contracte este o bătaie de joc pe faţă!
Observăm că România nu le oferă prea multe şanse tinerilor, nici măcar un salariu de 1000 euro, la pachet cu bonificaţii, sisteme de sănătate şi de pensii performante, o legislaţie a muncii îmbunătăţită sau o protecţie socială sporită.
În acest context, fenomene precum migrarea tinerilor din mediul rural în cel urban şi plecarea lor din ţară par a fi ireversibile.
Nicolae Labiş spunea că „Nu se pierde nimic, câştigând viitorul”! Noi facem tocmai invers, întorcându-i spatele!
MARIAN MUŞAT
Redactor Ferma Media Grup