4 minute de citit

De ce se usucă florile la roșii

Ofilirea florilor la tomate (1)_b

Există o serie de factori care determină căderea florilor sau avortarea fructelor și anume:

 

1. Temperatura este principala cauză!

 

Temperaturile fie sunt prea ridicate, fie prea scăzute. Atunci când temperatura scade sub 21 de grade sau este peste 29 de grade de cele mai multe ori ne confruntăm cu această cădere a florilor. Diferențele de temperatură dintre zi și noapte determină în general căderea florilor la plante.

 

2. Lipsa apei

 

O altă cauză este udarea în momentul în care pământul nu este reavăn, acesta este uscat o perioadă mai lungă de timp sau dacă este secetă. Deși fructele sunt formate ele fie cad fie cresc deformate.

 

3. Umiditatea atmosferică

 

O altă cauză care determină căderea florilor la roșii este umiditatea atmosferică. Aceasta când este scăzută, adică sub 40%, florile de cele mai multe ori se usucă și cad. De asemenea, și o umiditate atmosferică peste 90% determină căderea florilor la roșii.

Umiditatea atmosferică ideală este între 45 și 85% pentru ca florile să lege și să nu intampinăm acest fenomen.

 

4. Fertilizarea neechilbrată

 

Un alt factor care determină căderea florilor este fertilizarea. În momentul în care aveți o fertilizare neechilibrată, mai exact cantități mari de azot, de cele mai multe ori se întâlnește acest fenomen de cădere a florilor.

Momentul în care roșiile încep să formeze flori este bine să creșteți conținutul în fosfor, potasiu, calciu, magneziu și să scădem foarte mult conținutul în azot pentru a preîntâmpina acest fenomen.

 

5. Bolie și dăunătorii

 

Bolile și dăunători pot determina căderea florilor la tomate.

Tripșii sunt cei mai întâlniți dăunători care determină această cădere.

Soluție: cultivați soiuri și hibrizi care au rezistență mai sporită la boli  și dăunători (în general soiurile de roșii cherry dar și unii hibrizi).

 

Alte sfaturi utile:

 

  • Instalați un sistem de irigare prin picurare și în felul acesta mențineți umiditatea optimă în sol astfel încât pământul să fie în permanență reavăn.
  • Reducerea temperaturii prin amplasarea unor plase de umbră. Prin aceasta se reduce și luminozitatea foarte puternică, și acest lucru poate determina căderea florilor.
  • Încercați ca în momentul în care roșiile încep să înflorească să le dați mai multă apă dar și mai multe îngrășăminte în special cu fosfor și potasiu care le ajută foarte mult să obțină producții ridicate.
  • Aveți în vedere că insectele și în general bondarii și albinele sunt cele care realizează polenizarea. În cazul în care acestea lipsesc trebuie să aplicați biostimulator pentru a preîntâmpina căderea florilor la tomate. Biostimulatorii se folosesc în momentul în care la primul etaj sunt 3-4 flori deschise. Puneți 2-3 mililitri de biostimulator în funcție de cum recomandă producătorul într-un litru de apă și apoi, cu atenție, pulverizați. Este bine să purtați mănuși.  Pulverizați soluția doar pe floare și aveți grijă să nu împrăștiați biostimulator și pe părțile tinere ale plantei (vârful de creștere sau frunzele tinere).
  • Atunci când aplicați biostimulatori să aveți grijă ca înainte cu o zi și după cu o zi să nu aplicați alte tratamente fitosanitare pentru că în felul acesta nu își mai fac efectul. Respectați dozele recomandate de producător. Aplicați biostimulatorul în momentul în care temperatura este undeva la 25, maxim 27 grade celsius. Aplicarea acestor biostimulatori nu afectează sănătatea umană!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →