3 minute de citit

De ce se bat caprele şi cum le protejăm!

„Competiţie” este numele luptei din lumea caprelor.

• Începând de la fătare, iezii se luptă mai întâi cu fraţii lor pentru colostru şi apoi pentru lapte.

• Când iezii încep să consume fân şi concentrate, provoacă şi alţi iezi să mănânce, după care se luptă pentru resursele de hrană.

• Caprele mame împing alte capre pentru cea mai bună locaţie la jgheabul de furajare.

• Ţapii adulţi luptă pentru tot ceea ce este important în viaţa lor, hrană, adăpost şi drepturi de montă.

În lumea caprelor, dacă este ceva pentru care nu merită să lupţi, nu merită să îl ai. Cele puternice supravieţuiesc, iar cele slabe subzistă şi în cele din urmă mor, dacă nu intervine crescătorul.

 

Forme de atac

Ca formă de atac fie se izbesc cu cornele cap în cap, fie se ridică pe membrele posterioare şi lovesc în cădere. De multe ori, dacă spaţiul este restrâns, caprele cu coarne lovesc în burta altor capre, provocându-le uneori răni mortale. Poate fi înspăimântător pentru cei care privesc şi este deosebit de rău şi de vătămător pentru caprele care primesc loviturile.

 

Protecţia caprelor vulnerabile

Explicaţia acestui comportament este că într-o turmă de capre se stabileşte o puternică ierarhie de grup. Sunt capre stabilite la vârful ierarhiei care le domină pe celelalte. Din acest motiv, în diferite situaţii care impun separarea unor capre, se va avea în vedere ca la reunirea turmei să le asigurăm suficient spaţiu pentru ca acestea să scape cu fuga de caprele dominante care doresc să se impună din nou.

Acelaşi lucru se întâmplă când cumpărăm una sau mai multe capre şi le punem împreună cu cele pe care le avem deja. Nu putem împiedica lupta între ele, dar putem să le introducem la început într-un ţarc, separat de turma noastră printr-un gard, pentru ca ele să vină în contact şi să se cunoască, după care le reunim, dar cu asigurarea unui spaţiu suficient de fugă.

La păşune există spaţiu suficient, luptele pentru ierarhie sunt ocazionale şi se încheie fără prea mari probleme de integritate corporală.

În stabulaţie, spaţiul se restrînge şi luptele între capre sunt inevitabile.

 lupte intre capre_b

Ce acţiuni importante puteţi face pentru atenuarea luptelor, aflaţi din Revista FERMA, ediţia 15-31 octombrie 2021!

 

4 MĂSURI DE REŢINUT!

Atenţia mărită, eliminarea exemplarelor foarte agresive, intervenţia promptă a crescătorului şi mai ales cunoaşterea comportamentului caprelor în diverse situaţii vor atenua aceste conflicte şi vor aduce liniştea, chiar dacă relativă, într-o turmă de capre.

Click AICI şi află şi alte aspecte ale comportamentului caprinelor!

 

 

un articol de

SORIN-OCTAVIAN VOIA

USAMVB Timişoara

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →