Într-o fermă de vaci cu lapte este foarte importantă hrănirea acestora, astfel încât animalele să îşi poată exterioriza potenţialul productiv. Există numeroşi fermieri care deţin şi exploatează vaci de lapte foarte valoroase din punct de vedere productiv, fără a le hrăni corespunzător. Aceasta duce la epuizarea animalelor, întrucât acestea folosesc din rezevele corporale o anumită perioadă, ajungând în final animale tarate care, din păcate, iau drumul abatorului. Se pierde astfel eficienţa economică.
Întrucât într-o fermă de vaci de lapte se află exemplare cu producţii diferite de lapte, voi prezenta (în acest caz) modul de alcătuire a raţiilor şi de stabilire a necesarului de furaje.
Ce ETAPE sunt ESENŢIALE PENTRU PRODUCTIVITATE aflaţi din revista FERMA, ediţia 15-30 noiembrie 2021!
CU CE PUTEM SUPLIMENTA FIRBROASELE?
În situaţia în care fermierul nu dispune de cantitaţile necesare de fibroase, pentru asigurarea nivelului optim de celuloză al raţiei şi asigurarea necesarului de substanţă uscată, pentru completarea fibroaselor se pot folosi grosiere preparate. Furajele fibroase şi grosiere se vor administra tocate, măcinate şi tratate cu melasă, pentru creşterea palatabilităţii, a digestibilităţii şi pentru stimularea ingestei voluntare.
SUCCESIUNEA ADMINISTRĂRII NUTREŢURILOR
• Nutreţurile fibroase, care pot impurifica laptele cu praf şi furajele însilozate, care pot imprima laptelui miros, se administrează după muls;
• Nutreţurile concentrate se administrează de regulă înainte de muls sau în timpul mulsului;
• Nutreţurile suculente se dau înainte de adăpare;
• Nutreţurile fibroase grosiere se administrează în cantităţi mai mari la tainul de seară.
RAŢIE DE BAZĂ PENTRU A OBŢINE 22 LITRI DE LAPTE
În tabelul 1 redăm o raţie de bază corectată pentru o vacă de 600 kg, cu producţii medii de 22 litri. Raţia de bază este formată din fibroase şi suculente, cea mai bună combinaţie fiind între un fân de lucernă, care vine cu un aport însemnat de proteină, şi un siloz de porumb, care vine cu energie. În zona de câmpie cele două furaje se găsesc frecvent în fermele de vaci de lapte.
Întrucât potenţialul productiv al vacii este de 22 litri, în completarea raţiei de bază se impune suplimentarea cu un amestec de concentrate.
În tabelul 2 este prezentat un amestec din componente care se găsesc în aproape toate fermele de vaci cu lapte. Dacă fermierul nu cultivă aceste materii prime, ele pot fi achiziţionate.
De asemenea, asigurarea părţii minerale este foarte importantă pentru o vacă de lapte. Din amestecul de concentrate trebuie să facă parte sarea şi sursele de calciu şi fosfor.
STRUCTURA RAŢIEI:
– Fibroase: 28,45%
– Suculente: 50,74%
– Concentrate: 20,81%
În fermele de vaci cu lapte care dau mai mult de 22 litri, se poate creşte cantitatea de concentrate, corelat cu producţia de lapte, doar la acele vaci care au un potenţial productiv superior.
TABELUL 1: RAŢIE DE BAZĂ CORECTATĂ, PENTRU O VACĂ DE 600 KG CU O PRODUCŢIE DE 22 LITRI
Specificare | kg | SU (kg) | UFL | PDIN (g) | PDIE (g) | Ca (g) | P (g) |
Necesar | – | 17,6 | 14,9 | 1475 | 1475 | 123 | 66 |
Fân de lucernă | 8 | 6,8 | 4,24 | 712 | 600 | 101,6 | 16,8 |
Siloz de porumb | 28 | 8,4 | 7,56 | 448 | 560 | 28 | 19,6 |
TOTAL raţie de bază | – | – | 11,8 | 1160 | 1160 | – | – |
Amestec de corecţie | 3,3 | 2,7 | 3,1 | 330 | 320 | 16,2 | 18,5 |
Fosfat monosodic | 0,05 | – | – | – | – | – | 11,2 |
Sare bulgări | – | – | – | – | – | – | – |
Total |
| 17,9 | 14,9 | 1490 | 1480 | 145,8 | 66,1 |
TABELUL 2: STRUCTURA AMESTECULUI DE NUTREŢURI CONCENTRATE
Specificare | % | SU (kg) | UFL | PDIN (g) | PDIE (g) | Ca (g) | P (g) |
Porumb | 73 | 62,8 | 80,23 | 5110 | 7519 | 21,9 | 219 |
Şrot floarea soarelui | 23 | 20,5 | 13,57 | 4462 | 2277 | 80,5 | 115 |
Sare | 1 |
|
|
|
|
|
|
Cretă furajeră | 1 |
|
|
|
| 390 |
|
Fosfat monosodic | 1 |
|
|
|
|
| 224 |
Premix vitamino mineral | 1 |
|
|
|
|
|
|
Total | 100 | 83,3 | 93,80 | 9972 | 9736 | 492,4 | 558 |
Revine la 1 kg |
| 0,83 | 0,94 | 100 | 97 | 4,9 | 5,6 |
LEGENDĂ TABELE:
SU – substanţă uscată;
UFL – unităţi furajere lapte;
PDIN – proteină digestibilă la nivel intestinal permisă de conţinutul în azot al raţiei;
PDIE – proteină digestibilă la nivel intestinal permisă de conţinutul în energie al raţiei.
Numărul tainurilor de administrare a raţiei va fi identic cu cel al mulsorilor, în general două sau trei pe zi – Robotul FERMY, Specialist Agri 4.0
un articol de
LAVINIA ŞTEF