De ce nu ating vacile potenţialul productiv! - Revista Ferma
4 minute de citit

De ce nu ating vacile potenţialul productiv!

Într-o fermă de vaci cu lapte este foarte importantă hrănirea acestora, astfel încât animalele să îşi poată exterioriza potenţialul productiv. Există numeroşi fermieri care deţin şi exploatează vaci de lapte foarte valoroase din punct de vedere productiv, fără a le hrăni corespunzător. Aceasta duce la epuizarea animalelor, întrucât acestea folosesc din rezevele corporale o anumită perioadă, ajungând în final animale tarate care, din păcate, iau drumul abatorului. Se pierde astfel eficienţa economică.

Întrucât într-o fermă de vaci de lapte se află exemplare cu producţii diferite de lapte, voi prezenta (în acest caz) modul de alcătuire a raţiilor şi de stabilire a necesarului de furaje.

Ce ETAPE sunt ESENŢIALE PENTRU PRODUCTIVITATE aflaţi din revista FERMA, ediţia 15-30 noiembrie 2021! 

ratii furajere vaci_b

 

CU CE PUTEM SUPLIMENTA FIRBROASELE?

În situaţia în care fermierul nu dispune de cantitaţile necesare de fibroase, pentru asigurarea nivelului optim de celuloză al raţiei şi asigurarea necesarului de substanţă uscată, pentru completarea fibroaselor se pot folosi grosiere preparate. Furajele fibroase şi grosiere se vor administra tocate, măcinate şi tratate cu melasă, pentru creşterea palatabilităţii, a digestibilităţii şi pentru stimularea ingestei voluntare.

 

SUCCESIUNEA ADMINISTRĂRII NUTREŢURILOR

• Nutreţurile fibroase, care pot impurifica laptele cu praf şi furajele însilozate, care pot imprima laptelui miros, se administrează după muls;

• Nutreţurile concentrate se administrează de regulă înainte de muls sau în timpul mulsului;

• Nutreţurile suculente se dau înainte de adăpare;

• Nutreţurile fibroase grosiere se administrează în cantităţi mai mari la tainul de seară.

 

RAŢIE DE BAZĂ PENTRU A OBŢINE 22 LITRI DE LAPTE

În tabelul 1 redăm o raţie de bază corectată pentru o vacă de 600 kg, cu producţii medii de 22 litri. Raţia de bază este formată din fibroase şi suculente, cea mai bună combinaţie fiind între un fân de lucernă, care vine cu un aport însemnat de proteină, şi un siloz de porumb, care vine cu energie. În zona de câmpie cele două furaje se găsesc frecvent în fermele de vaci de lapte.

Întrucât potenţialul productiv al vacii este de 22 litri, în completarea raţiei de bază se impune suplimentarea cu un amestec de concentrate.

În tabelul 2 este prezentat un amestec din componente care se găsesc în aproape toate fermele de vaci cu lapte. Dacă fermierul nu cultivă aceste materii prime, ele pot fi achiziţionate.

De asemenea, asigurarea părţii minerale este foarte importantă pentru o vacă de lapte. Din amestecul de concentrate trebuie să facă parte sarea şi sursele de calciu şi fosfor.

STRUCTURA RAŢIEI:

– Fibroase: 28,45%

– Suculente: 50,74%

– Concentrate: 20,81%

În fermele de vaci cu lapte care dau mai mult de 22 litri, se poate creşte cantitatea de concentrate, corelat cu producţia de lapte, doar la acele vaci care au un potenţial productiv superior.

 

TABELUL 1: RAŢIE DE BAZĂ CORECTATĂ, PENTRU O VACĂ DE 600 KG CU O PRODUCŢIE DE 22 LITRI 

Specificare

kg

SU (kg)

UFL

PDIN (g)

PDIE (g)

Ca (g)

P (g)

Necesar

17,6

14,9

1475

1475

123

66

Fân de lucernă

8

6,8

4,24

712

600

101,6

16,8

Siloz de porumb

28

8,4

7,56

448

560

28

19,6

TOTAL raţie de bază

11,8

1160

1160

Amestec de corecţie

3,3

2,7

3,1

330

320

16,2

18,5

Fosfat monosodic

0,05

11,2

Sare bulgări

Total

 

17,9

14,9

1490

1480

145,8

66,1

 

TABELUL 2: STRUCTURA AMESTECULUI DE NUTREŢURI CONCENTRATE 

Specificare

%

SU (kg)

UFL

PDIN (g)

PDIE (g)

Ca (g)

P (g)

Porumb

73

62,8

80,23

5110

7519

21,9

219

Şrot floarea soarelui

23

20,5

13,57

4462

2277

80,5

115

Sare

1

 

 

 

 

 

 

Cretă furajeră

1

 

 

 

 

390

 

Fosfat monosodic

1

 

 

 

 

 

224

Premix vitamino mineral

1

 

 

 

 

 

 

Total

100

83,3

93,80

9972

9736

492,4

558

Revine la 1 kg

 

0,83

0,94

100

97

4,9

5,6

LEGENDĂ TABELE:

SU – substanţă uscată;

UFL – unităţi furajere lapte;

PDIN – proteină digestibilă la nivel intestinal permisă de conţinutul în azot al raţiei;

PDIE – proteină digestibilă la nivel intestinal permisă de conţinutul în energie al raţiei.

 

Numărul tainurilor de administrare a raţiei va fi identic cu cel al mulsorilor, în general două sau trei pe zi – Robotul FERMY, Specialist Agri 4.0

un articol de

LAVINIA ŞTEF

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →