
Sistemele GPS, cabinele confortabile şi computerele de bord sunt acum dotări standard ale utilajelor agricole şi fac munca pe combină sau tractor mai uşoară, mai precisă şi mai sigură. Cu toate acestea, agricultura mondială înregistrează o rată a accidentelor aproape triplă față de alte sectoare.
Tehnica agricolă a evoluat astăzi atât în ceea ce priveşte puterea şi capacitatea mare de lucru, cât şi în ceea ce priveşte siguranța în operare. În configurarea utilajelor, producătorii urmăresc să sporească siguranța lucrătorilor şi chiar instruiesc operatorii cum să-şi asigure protecția. Cu toate acestea, se întâmplă accidente de muncă. Defecțiuni şi obstacole neaşteptate sau chiar eroarea umană pot duce la răniri grave şi chiar la deces.
Ce spun statisticile?
O cercetare statistică a INS realizată ȋn trimestrul II al anului 2020 arată că din cele 79 mii de persoane accidentate pe parcursul celor 12 luni anterioare desfăşurării anchetei în România, 17 mii (21%) s-au raportat în agriculturǎ. Construcțiile conduc acest clasament.
La nivelul UE, cele mai multe accidente şi decese s-au petrecut în sectorul agricol şi forestier, se arată în cadrul strategic al UE privind sănătatea şi securitatea la locul de muncă 2021-2027, document publicat de Comisia Europeană în 28 iunie 2022, citat de Libertatea.ro.
Siguranța fermierului în exploatarea utilajelor
În sezonul agricol 2020/21, Marea Britanie a înregistrat 34 de accidente fatale în ferme, iar în ultimii zece ani, aproape o persoană a decedat săptămânal, ca rezultat direct al muncii agricole. Mulți alții au fost grav răniți din cauza activității lor în ferme, arată datele Institutului pentru sănătate şi siguranță în muncă din Marea Britanie (HSE). Institutul britanic a editat numeroase ghiduri dedicate siguranței lucrătorilor în agricultură.
Pe continentul american, Institutul Național de Securitate şi Sănătate în Muncă (NIOSH) al SUA raportează, anual, peste o sută de incidente de răsturnare a tractorului. Principala cauză a deceselor, dar şi a traumelor fizice, suferite de lucrătorii din agricultură în SUA sunt accidente precum răsturnările de tractoare şi coliziunile în transport pe drumurile publice, arată o analiză a Centrului pentru Sănătate, Prevenirea rănirilor şi Educație în Agricultură, de la Universitatea din Texas.
Program de instruire a tinerilor mecanizatori
Centrul educațional din Texas a înființat un program național de operare în siguranță a tractoarelor şi a maşinilor agricole (NSTMOP), ce combină pregătirea teoretică şi instruirea practică a tinerilor cu vârste între 14 şi 15 ani, pentru ca aceştia să fie capabili să opereze tractoare şi utilaje de la 16 ani, vârsta permisă de lege.
„Multe dintre aceste incidente pot fi prevenite prin simpla încetinire a utilajelor şi luarea unor măsuri de precauție, inclusiv oprirea echipamentului înainte de demontare şi efectuarea reparațiilor, înlocuirea dispozitivelor de protecție şi a pieselor defecte şi păstrarea intactă a elementelor de siguranță”, spune Amanda Wickman, directorul programului SW Ag Center.
CEMA şi-a stabilit 5 obiective de siguranță
Asociația Europeană a Industriei Maşinilor Agricole (CEMA) şi-a luat angajamentul de a reduce cu 50% rata accidentelor rutiere cu vehicule agricole, până în 2035.
Pentru a preveni în continuare accidentele rutiere cu vehicule agricole în UE, CEMA a identificat următorul plan de acțiune în 5 puncte ca fiind cea mai eficientă cale de urmat:
1. Crearea unui sistem european unic de raportare a accidentelor;
2. Iluminare şi semnalizare mai bune pentru vizibilitatea maşinilor agricole pe drum;
3. O mai bună pregătire a şoferilor pentru a asigura o mai mare conştientizare a riscurilor şi mai multă vigilență la volan;
4. Activarea sistemelor de comunicare de la vehicul la vehicul (V2V).
5. Instalarea opțională a oglinzilor sau a sistemelor de camere în partea frontală a vehiculelor agricole.
un articol de
OLIVIA FIRI