Numeroşi crescători de animale cultivă cereale, dar nu dispun de furaje proteice. În acest caz, ei se adresează magazinelor care comercializează furaje, de la care achiziţionează un concentrat proteino – vitamino – mineral (PVM), produs căruia îi asociază denumirea de „premix”. Este momentul în care apare confuzia. Pentru ei, PVM ori premix vitamino-mineral este acelaşi lucru.
Concentratul proteino – vitamino – mineral (CPVM) – sau nucleul furajer – reprezintă un amestec de materii prime proteice de origine animală şi vegetală, săruri minerale, vitamine şi alţi aditivi furajeri. Acesta are rolul de a simplifica tehnologia de fabricaţie a unui furaj combinat şi de a asigura echilibrarea acestuia. De obicei, furajul combinat se obţine prin amestecarea materiilor prime energetice (cerealele) cu CPVM, care participă în procente de 25-40%.
Proporţiile în care intră diferitele sortimente furajere în structura unui nucleu furajer (CPVM) sunt următoarele: şroturi (50-60%); făinuri de origine animală şi microorganică (20-25%); macrosăruri – sare, carbonat de calciu, fosfaţi (10%); premix vitamino-mineral (4-5%); alte ingrediente (1%).
Din structura redată anterior se poate observa că premixul vitamino-mineral este o componentă a concentratului PVM, fiind o sursă de vitamine şi de minerale.
CPVM-uri recomandate în hrana suinelor din gospodării
Pentru crescătorii mici de suine, în tabelul 1 prezint o structură de concentrat PVM şi modul de utilizare al acestuia la porcii la îngrăşat. Trebuie menţionat că structura concentratului PVM poate fi diferită în funcţie de materiile prime de care dispune fabrica de nutreţuri combinate care îl prepară. Observăm că premixul vitamino-mineral intră în structura CPVM-ului în proporţie de 10%. Acest concentrat PVM poate fi folosit în hrana suinelor în amestec cu cereale.
Pentru că în gospodăriile populaţiei foarte des întâlnim purcei înţărcaţi, prezint pentru început o structură de furaj combinat pe bază de concentrat PVM pentru tineretul suin (tabelul 2). În continuare redau modul de obţinere al furajelor combinate, pe bază de PVM, la suine aflate la îngrăşat, pe diferite faze de îngrăşare.
Din tabelul 2 se poate constata că furajul combinat destinat purceilor sugari poate fi preparat din porumb 45%, orz 10%, mazăre 20% şi concentrat PVM 25%. Am folosit mazărea furajeră întrucât aceasta este un furaj energo-proteic care poate reduce preţul furajului combinat, având un preţ mai mic decât concentratul PVM.
Aceleaşi materii prime pot fi folosite şi pentru îngrăşare (22-50 kg), cu specificarea că ponderea acestora se modifică. Astfel, pentru prima fază de îngrăşare (vezi tabelul 2) ponderea CPVM scade, întrucât cerinţele proteice ale suinelor supuse îngrăşării se reduc comparativ cu tineretul suin. Amestecul pentru această categorie poate fi format din porumb 50%, orz 15%, mazăre 15% şi CPVM 20%.
Pentru ultima fază de îngrăşare (50-100 kg), CPVM-ul şi mazărea se reduc la 10% pentru fiecare, deoarece în această fază cerinţele proteice se reduc şi mai mult. În acest caz furajul combinat va fi format din CPVM şi mazăre 10 %, orz 20% şi porumb 60%.
Desigur că există şi varianta de a face un furaj combinat fără mazăre, doar cu CPVM şi cereale. În această situaţie, ponderea CPVM-ului va creşte şi, implicit, şi preţul furajului combinat.
Ce sunt premixurile?
Pentru a evita confuzia cu CPVM voi face în continuare referire la premixuri, şi anume:
• premixurile reprezintă amestecuri de vitamine, săruri minerale, aminoacizi sintetici, antibiotice, substanţe chimioterapice şi antioxidanţi, dozate şi omogenizate pe un suport furajer care poate fi: şrotul de soia, drojdia furajeră, laptele praf, carbonatul de calciu etc;
• proporţia de participare în amestecul final se corelează cu concentraţia premixului: cu cât premixul este mai concentrat, cu atât se reduce procentul de participare;
• formularea recepturii de fabricaţie a premixurilor trebuie să aibă în vedere cerinţele nutriţionale ale animalelor, proprietăţile fizico-chimice specifice pentru fiecare substanţă activă în parte, calitatea suportului sau a altor componenţi ce intră în procesul de fabricaţie.
TABELUL 1: STRUCTURA UNUI CONCENTRAT PVM PENTRU SUINE
LEGENDĂ;
EM – energie metabolizată
PB – proteină brută
TABELUL2: ALCĂTUIREA FURAJELOR COMBINATE PE BAZĂ DE PVM LA SUINE
Articol publicat în revista Ferma nr. 14/241 (ediţia 15-31 august 2019)