Ouăle cu coaja moale creează inconveniente precum spargerea acestora, dificultăţi la transport şi un aspect comercial neplăcut. Mai mult, găinile încep să le mănânce, ajungând, în cele din urmă, să le spargă şi pe cele cu coaja normală.
Există numeroşi factori (cauze) care contribuie la obţinerea unor ouă cu coajă moale! Să-i luăm pe rând!
1. Furajul administrat
• Vara, în gospodăriile populaţiei, când păsările sunt întreţinute în sistem deschis şi au acces la iarbă, păsările nu duc lipsă de substanţe nutritive, deoarece primesc aproape tot ce au nevoie prin furaje verzi, insecte, râme din pământ şi furaje specifice găinilor ouătoare.
• Iarna, păsările trebuie hrănite cu amestecuri de materii prime, care să asigure toate substanţele nutritive de care au nevoie. În tabel sunt prezentate proporţii orientative ale materiilor prime, care pot face parte din furajul combinat destinat găinilor ouătoare ale căror ouă sunt destinate consumului, pentru ca acestea să aibă coaja tare.
Cerinţele în substanţe nutritive pentru hibridul Isa Brown (cel mai crescut pentru ouă) sunt următoarele: energie metabolizabilă 2750-2850 kcal/kg furaj combinat; PB 16,2-16,7%, corelat cu curba de ouat şi hibridul sau rasa de găini pentru care se produce furajul combinat; lizină 0,77%; metionină + cistină 0,65%; Ca 3,2-3,5%, P 0,6% şi sare 0,3 %.
•Calciul este o parte semnificativă a compoziţiei cojii oului. Pentru formarea cojii de ou, organismul trebuie să utilizeze minimum 2 grame de calciu. În fermele comerciale, furajele combinate sunt echilibrate, premixul vitamino-mineral fiind unul dintre componentele obligatorii ale acestora.
•Alături de calciu există şi alte minerale importante care contribuie la formarea cojii oului. Acestea sunt: fosforul, sodiul, manganul, zincul, cobaltul, cuprul şi fierul.
•De asemenea, vitaminele A, D, E, C şi cele din complexul B sunt componente foarte importante ale premixului, fiind necesare atât pentru formarea oului (ca întreg), cât şi a cojii acestuia. Deşi păsările îşi asigură o mare parte din vitamine prin furaj şi premix, în anumite situaţii este necesară şi suplimentarea acestora prin apa de băut.
Pe piaţă există numeroase produse care conţin vitamine, acestea putând fi administrate în apa de băut, mai ales în perioadele de stres. Pe piaţa aditivilor furajeri se găsesc diferite produse care conţin, alături de vitamine, şi unii aminoacizi, minerale, în special seleniu, care este un antioxidant important.
2. Tulburările hormonale şi stresul păsărilor
Întregul proces de formare a oului este controlat de sistemul nervos, cu participarea hormonilor. Într-o stare stresantă (gălăgie, stingerea luminii, etc.), maturarea normală a oului este întreruptă, acesta fiind unul dintre principalele motive pentru apariţia ouălor fără coajă.
Despre cum influenţează vârsta păsărilor ouatul & grosimea cojii ouălor citiţi în Revista FERMA, ediţia 1-14 octombrie 2021!
Tabel: MATERII PRIME ŞI PROPORŢII ORIENTATIVE DE ÎNCOPORARE ÎN FURAJUL COMBINAT AL GĂINILOR OUĂTOARE
Specificare |
Rase găini ouătoare ouă de consum |
|
uşoare |
mixte |
|
Porumb (%) |
55-60 |
60-65 |
Ovăz (%) |
5-10 |
5-10 |
Orz (%) |
5-10 |
5-10 |
Mazăre (%) |
2-5 |
2-5 |
Tărâţe de grâu (%) |
5-6 |
5-6 |
Şrot de floarea soarelui (%) |
7-10 |
7-10 |
Şrot de soia (%) |
10-15 |
10-15 |
Drojdie furajeră (%) |
2-3 |
2-3 |
Făină de lucernă (%) |
3-5 |
3-5 |
Făină de peşte (%) |
1-2 |
2-3 |
Grăsime (%) |
1-2 |
1-2 |
Cretă furajeră (%) |
6 |
6 |
Fosfat dicalcic (%) |
1-1,5 |
1-1,5 |
Sare (%) |
0,3 |
0,3 |
Premix vitamino-mineral (%) |
1 |
1 |
Greutatea cojii oului de găină constituie 10-12% din greutatea totală a acestuia, la alte specii fiind de peste 15%
3 CAUZE MAJORE
1. Consumul unui furaj dezechilibratpoate duce frecvent la subţierea cojii oului. Astfel, vorbim de un aport de vitamine şi de minerale sub nivelul necesarului.
2. De asemenea, cauze sunt şi unele dezechilibre hormonale (factori de stres) şi/sau unele boli pot duce la o coajă mai subţire sau chiar lipsa acesteia.
3. La fel de importantă este şi vârsta păsărilor pentru producerea cojii oului.
Analizând cu atenţie factorii cu efect potenţial negativ asupra subţierii cojii oului şi stabilind cauza specifică a problemei, va fi posibil tratamentul şi profilaxia acesteia, prevenind astfel apariţia ouălor cu coajă moale!
În anotimpul rece, găinile ouătoare trebuie hrănite astfel încât să le asigurăm cerinţele pentru întreţinerea funcţiilor vitale, dar şi a celor pentru producţie. Click AICI şi vezi cum poţi obţine mai multe ouă de la găinile tale iarna!
un articol de
LAVINIA ŞTEF