Datoriile apasă greu pe umerii fermierilor - Revista Ferma
5 minute de citit

Datoriile apasă greu pe umerii fermierilor

Drept urmare, fermierii vasluieni vor plăti norme de venit agricol diminuate pentru anul 2020, faţă de 2019. Valorile normelor de venit din sectorul vegetal au fost stabilite la 170 lei/ha la cereale (254 lei în 2019), 236 lei/ha la plantele oleaginoase (224 lei în 2019), 1021 lei/ha la sfecla de zahăr (1970 lei în 2019), 1173 lei/ha la legume în câmp (2056 lei în 2019). În sectorul zootehnic, normele de venit pentru anul 2020 sunt de 125 lei/cap de animal la vaci (126 lei în 2019), 11 lei/cap de animal la ovine (12,3 lei în 2019), 1,5 lei/cap pasăre (1,81 lei în 2019) şi 23 lei/familia de albine (25,96 lei în 2019), după cum ne-a informat Gigel Crudu, director al DAJ Vaslui.

 

Impozite mai mici

 

Stabilirea normelor de venit din sectoarele vegetal şi zootehnic este importantă deoarece, potrivit codului fiscal, producătorilor care desfăşoară activităţi în aceste sectoare li se aplică impozite din veniturile pe care le realizează. În plus, în anumite condiţii, producătorii care activează în sectoarele vegetal şi zootehnic au obligaţia de a plăti şi contribuţia la asigurările sociale de sănătate.

Gigel Crudu ok_b

Producătorii agricoli trebuie să adopte soluţii tehnice foarte bine gândite. Numai că, pe fondul pagubelor imense determinate de seceta de anul trecut, al lipsei resurselor financiare şi al scumpirii exagerate a inputurilor, noi piedici le ies în faţa
GIGEL CRUDU
Director DAJ Vaslui

”Seceta extremă ne-a prins pe picior greşit”

 

În judeţul Vaslui, dezastrul produs de secetă s-a simţit în modul cel mai evident la cultura de porumb, nivelul recoltei fiind de sub 10% faţă de producţia de porumb obţinută în anul 2019. La cultura de floarea soarelui, gradul de afectare a fost cuprins între 50-90%. ”În ferma mea, au fost afectate de secetă aproximativ 1200 ha. Seceta extremă ne-a prins pe picior greşit şi din punctul de vedere al investiţiilor realizate în fermă, deoarece avem credite şi leasing-uri, pe care le-am contractat deoarece am dorit să fim în pas cu noul şi să aducem modernitatea în exploataţiile noastre agricole. Acum, pur şi simplu, suntem la mâna celor care ne-au creditat şi, unii dintre noi neavând de unde să achite datoriile, practic, pot fi executaţi silit”, menţiona fermierul Viorel Humă, din comuna Ştefan cel Mare, judeţul Vaslui.

 Viorel huma ok_b

Despăgubirile pe care le tot aşteptăm pentru culturile din primăvara 2020 care au fost calamitate ar fi ca o gură de oxigen pentru noi, ca pentru un pacient aflat la Terapie Intensivă
VIOREL HUMĂ
Fermier din judeţul Vaslui

 

Unde sunt despăgubirile?

 

”Nu mai spunem despre situaţia creată între noi şi furnizorii de inputuri, contractele fiind cu scadenţă în toamna 2020, atunci când, de fapt, la unele culturi am recoltat foarte puţin sau, la alte culturi, nimic. Despăgubirile obţinute pentru culturile de toamnă au mers direct către aceşti furnizori şi, cu alte credite angajate acum, am acoperit o parte din datorie. Despăgubirile pentru culturile de primăvară s-ar fi întors tot în circuitul economic, noi căpătând o anumită şansă de a putea continua drumul producţiei agricole”, adăuga fermierul vasluian.
În judeţul Vaslui, la culturile de primăvară care, în anul 2020, au ocupat o suprafaţă de 89.307 ha, au fost întocmite 8.335 procese verbale de verificare în teren a suprafeţelor calamitate de secetă, pierderile înregistrate de către fermieri fiind de peste 233 milioane de lei, cu o pierdere medie de 2.610 lei/ha.

 

Usturoiul salvator

 

Disperaţi de situaţia financiară extrem de dificilă în care se află, producătorii agricoli vasluieni caută să atragă bani prin orice program sau măsură/schemă de plată, puse la dispoziţie de statul român şi/sau de Uniunea Europeană. De exemplu, potrivit celor mai recente date oficiale transmise de către DirecţiaAgricolă Judeţeană Vaslui, tot mai numeroşi fermieri din judeţau ales să cultive usturoi. Aceştia speră că vor beneficia de ajutorul financiar nerambursabil de 3.000 de euro/ha, acordat de Ministerul Agriculturii producătorilor care accesează schema de ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a producţiei de usturoi şi care se obligă să obţină o producţie de minimum 3 kg de usturoi/10 mp, pe o suprafaţă de minimum 3.000 mp. Astfel, în anul 2020, 17 fermieri locali s-au înscris în programul de susţinere a producţiei de usturoi, iar 15 producători au înfiinţat noi plantaţii.

 seceta cumplita V2_b

Reconversie profesională

De altfel, interesul fermierilor pentru astfel de proiecte de atragere a fondurilor puse la dispoziţia fermierilor este reflectat şi în statisticile referitoare la meseriile în care aleg să se califice producătorii vasluieni. Astfel, în anul 2020, dintre cei 120 cursanţi care au absolvit cursurile de calificare organizate de către DAJ Vaslui, cei mai mulţi s-au pregătit pentru meseria de legumicultor, pe podium alăturându-se şi meseriile de apicultor şi tractorist agricol.
Anul trecut, la APIA Vaslui au fost depuse 20.000 de cereri unice de plată, pentru o suprafaţă totală de 250.000 ha de teren agricol, de la an la an numărul cererilor depuse fiind în scădere, ca urmare a comasării terenului.

CLICK AICI şi vezi cât de rea a fost seceta în 2020 în regiunea Moldovei!

datorii fermieri CANVA_b

foto: canva.com

STRUCTURA DE CULTURI
În anul agricol 2021, culturile de toamnă ocupă aproape 88.000 ha (o treime din suprafaţa arabilă a judeţului Vaslui), din care grâul ocupă 64.000 ha, orzul 7600 ha, iar rapiţa 15.000 ha (faţă de 22.000 ha în 2019).
Culturile de primăvară ocupă aproximativ 174.000 ha, respectiv 60% din suprafaţa arabilă, ponderea fiind reprezentată, în continuare, de porumb (94.000 ha), floarea soarelui (56.000 ha), diferenţa revenind altor culturi (ovăz, orzoaică de primăvară, sfecla de zahăr, mazăre).

un articol de
PETRONELA COTEA MIHAI
redactor Radio România Iaşi

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →