Datele satelitare dezvăluie UTILIZAREA ILEGALĂ a terenurilor în UCRAINA - Revista Ferma
2 minute de citit

Datele satelitare dezvăluie UTILIZAREA ILEGALĂ a terenurilor în UCRAINA

Studiul realizat de serviciul de agricultură prin satelit EOS Crop Monitoring a dezvăluit faptul că nu mai puţin de 4,3 milioane de hectare de teren este utilizat ilegal în Ucraina, unul dintre statele europene cu cele mai întinse suprafeţe agricole. Culturile semănate pe aceste terenuri ar genera, potrivit estimărilor, profituri în valoare de 3,75 miliarde de dolari în fiecare an.

Rezultatele ar trebui să servească la creşterea transparenţei şi a accesului la date pentru companiile care se pregătesc pentru deschiderea pieţei funciare din Ucraina. Datele obţinute permit, de asemenea, evaluarea riscurilor potenţiale şi a oportunităţilor de investiţii, arătând abateri de rotaţie a culturilor, precum şi informaţii privind predicţia randamentelor”, susţin specialiştii.

Algoritmi de învăţare automată

Proiectul a evaluat dimensiunile exacte ale parcelelor, pe care le-a comparat apoi cu datele înregistrate oficial la nivel naţional, fapt ce a permis în cele din urmă identificarea altor suprafeţe agricole cultivate dar încă neînregistrate. Folosind algoritmii de învăţare automată, EOS Crop Monitoring a reuşit să definească suprafeţele cultivate, elaborând statistici de randament pe diferite regiuni, precum şi orice anomalii apărute în rotaţia culturilor.

imagine-aeriana-suprafete-agricole_bSpre exemplu, s-au descoperit 118.000 de hectare cultivate cu rapiţă în regiunea Herson, o suprafaţă cu 33% mai mare decât cea înregistrată oficial. Totodată, analiza abaterilor de rotaţie a culturilor a arătat anomalii grave în ceea ce priveşte gestionarea corespunzătoare a solului – într-unul din raioane, 70% din loturile de teren alocate florii-soarelui prezentau încălcări ale rotaţiei culturilor de 2 până la 4 ani.

Rezumând cercetările, compania a creat o hartă de cultură interactivă. Datele necesare au fost colectate în cadrul programului finanţat de Banca Mondială – „Sprijinirea guvernării transparente a terenurilor din Ucraina”. Datele colectate ar trebui să contribuie astfel la creşterea transparenţei gestionării terenurilor şi să ofere informaţii importante investitorilor.

Instrumentele de monitorizare a culturilor prin satelit pot, de asemenea, vizualiza şi evalua starea câmpului, accesa date istorice pe anumite zone, precum şi dimensiunea reală a acestora şi mulţi alţi indicatori. Producţia culturilor agricole din Ucraina a crescut în ultimul deceniu, dar cu toate acestea preţul terenurilor este substanţial mai mic decât în majoritatea ţărilor europene.

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Citește mai multe știri →