Și aceste cuvinte descriu foarte bine începuturile fermei lor… Tineri și fără vreo cunoștință sau știință într-ale zootehniei, Alexandra şi Dănuţ Militaru din Alunu, judeţul Vâlcea au decis într-o zi că își doresc o fermă de vaci cu lapte. “Microbul” l-a prins pe Dănuţ după ce a vizitat un prieten care avea 5 vaci…
DE LA ŞOC… LA FERMA „PORUMBELUL DIN RÂPI”
“A venit seara acasă şi mi-a spus că-şi doreşte o fermă de vaci. A fost un şoc pentru mine, dar şi pentru familie şi prieteni, mai ales că avusesem şi eu ideea asta în urmă cu câţiva ani şi el a refuzat categoric; îşi dorea gazon în curte, nu balegă”, îmi spune zâmbind Alexandra.
Zis şi făcut! După ce şi-a convins soţia, Dănuţ n-a mai stat pe gânduri şi a renunţat la afacerea cu tâmplărie PVC pe care o avea. Nu dispuneau de prea multe resurse financiare, dar asta nu i-a împiedicat să-şi pună planul cu ferma în aplicare!
Nu a fost deloc uşor, mai ales că, spune Dănuţ Militaru, informaţiile pentru tinerii fermieri aflaţi la început de drum sunt extrem de puţine.
ÎNCEPUTURILE DE FERMIER
Dănuț și Alexandra au plecat de la zero, în urmă cu 3 ani, dar cu mult entuziasm și parcă și mai determinați de faptul că nu-i încuraja nimeni în proiectul lor ce părea nebunie curată.
Până la urmă, toți cei care nu credeau în visul lor – inclusiv prietenii și familia – au fost cei care i-au ajutat să ridice adăpostul și să amenajeze acest loc frumos dintre dealuri, aflat la limita dintre Gorj și Vâlcea.
Acum așteaptă primele fătări de la junincile pe care le-au crescut de mici, de viţele, cu lapte praf. Cu găleata cum spun ei, și cu multă dragoste. Toate cele 16 vaci au nume legate de locul de unde provin sau de trăsăturile fizice care i-au determinat pe Alexandra și pe Dănuț să le cumpere. Drept urmare am cunoscut-o pe Crăciunița şi pe Truli, cumpărate de la Ferma Crăciunescu din Orăştie, pe Miloaga, pe Novăceanca, Măriuţa sau Băieşeanca.
Între timp, cei doi tineri s-au documentat și au învățat, inclusiv din propriile greșeli, și genetică, și furajare și cam cu ce se „mănâncă” zootehnia. Animalele au fost montate cu genetică BR de la Semtest Târgu Mureş.
DEJA AU PLANURI DE VIITOR
În decembrie anul trecut, chiar după Crăciun, la puţin peste o lună de când ne-am cunoscut şi am vizitat ferma Alexandrei şi a lui Dănuţ am trecut pe la ei acasă, cu acel sentiment unic pe care-l ai când revezi prieteni dragi, pe care ai senzaţia că îi cunoşti de-o viaţă.
Unul din cei doi fii, Alberto mi-a făcut o pâinică specială, cu mânuţele lui iar juniorul Ayan mi-a povestit că una din văcuţele lui va avea un bebeluş.
Dănuţ, de-acum fermier în toată regula aşteaptă cu nerăbdare şi emoţie prima fătare şi visează deja la un viitor în care mica lor fermă va găzdui 25-30 de vaci cu lapte. Ar vrea el şi mai multe, dar sunt limitaţi de suprafaţa disponibilă pentru păşunat.
Alexandra îmi povesteşte că vrea să includă ferma într-un circuit agroturistic, zona fiind foarte frumoasă şi să organizeze “O ZI LA FERMĂ”. Să vină aici familiile cu copii şi să participe la activităţile din fermă, dar să se şi distreze. Deja au amenajat un loc de joacă în imediata apropiere a adăpostului iar prietenii lor se bucură de o ieşire în aer liber, la un grătar, lângă ferma pe care la început nu o vedeau deloc realizabilă.
Alexandra a absolvit administraţie publică şi lucreaza la Primăria Alunu, dar când ajunge acasă se dedică total copiilor şi animalelor. “Aici, la fermă este relaxarea noastră. Nu ne-am fi putut dori ceva mai frumos”, îmi spune tânăra mămică.
Mai mult, pe viitor îşi doresc să achiziţioneze un dozator de lapte pe care să-l amplaseze în localitate, pentru a se bucura şi consătenii de lapte proaspăt de la văcuţele lor.
AU CREZUT ŞI AU REUŞIT!
Aventura lor în zootehnie a început cu mult curaj, voinţă şi credinţă în Dumnezeu şi sper să-i inspire şi pe alţi tineri. Este un vis devenit realitate şi în care nu a crezut nimeni în afară de cei doi tineri. Dar a fost suficient… “Toţi ne-au dat maxim un an, dar spre surprinderea lor, şi chiar şi a noastră, avem deja trei ani şi suntem hotărâţi să continuăm. Ne place viaţa la fermă iar vacile astea sunt acum parte din familia noastră”, spune cu mândrie Dănuţ Militaru.
Şi uite-așa, din dorinţa Alexandrei şi a lui Dănuţ de a da valoare unei palme de pământ din satul lor, dar și pentru a le asigura celor doi copii un viitor mai sănătos în locurile natale s-a născut Ferma “Porumbelul din Râpi”.
un articol de
NICOLETA DRAGOMIR