Dantelărie din metal - motive populare ţesute în tablă de oţel - Revista Ferma
4 minute de citit

Dantelărie din metal – motive populare ţesute în tablă de oţel

La început a realizat doar câteva modele de mobilier ţesute cu motive populare. Apoi ideile au curs pur şi simplu. Ulterior, împreună cu echipa sa, a început să răsfoiască diverse cărţi cu modele tradiţionale româneşti, să caute detalii despre originea şi simbolistica lor, cine le purta şi cu ce ocazii. Astfel, fiecare mobilier personalizat ieşit din mâinile meşterului popular are în spate o poveste bine conturată. “Copilăria şi vacanţele mele au fost petrecute la ţară. Acolo am fost înconjurat de astfel de lucruri cusute pe etamină şi pânză. De aici s-a născut şi dragostea mea pentru motive tradiţionale. Conceptul care stă la baza liniei «Tradiţional» este legat de simbolurile populare regăsite în costumul tradiţional românesc din diferite zone ale ţării. Sunt produse care ies din tipare şi care au menirea de a pune în valoare fiecare spaţiu”, mărturiseşte Lucian.

banca metalica tricolor_b

Mobilă decorată în cel mai pur stil românesc
De la bănci, scaune, mese, până la mici elemente de decor, toate articolele sunt perfect lucrate şi realizate din oţel combinat cu lemn, lână şi vopsea. Lucian mărturiseşte că îl inspiră tot ce îl înconjoară. Procesul creativ îl realizează împreună cu colegul său Andrei Gheorghiu, cu care discută ideile şi aleg de fiecare dată cea mai bună soluţie. Perioada de realizare a unui produs diferă în funcţie de complexitatea şi de dimensiunea piesei de mobilier. Fiecare obiect de design trece prin etapele de proiectare, debitare şi asamblare a reperelor, vopsitorie şi cusut manual. Întregul proces durează între 9 şi 17 zile. Pe mobilierele concepute de artist şi de echipa sa se regăsesc, de cele mai multe ori, simboluri care ilustrează „Hora de fete”, ”Coarnele berbecului” şi, modelul său preferat, ”Steaua în opt colţuri”. Aceasta din urmă simbolizează motorul timpului şi energia regeneratoare. În trecut, călătorii, păstorii şi navigatorii se orientau în spaţiu după singura stea care nu-şi schimba niciodată poziţia pe cer: Steaua Nordului – călăuza fără de care ne putem rătăci.

ceas de perete steaua in opt colturi_b
„Aleg aceste simboluri pentru reprezentarea lor grafică, dar şi pentru mesajul transmis. Spre exemplu, «Hora de fete» este un model încărcat de feminitate şi de acel «joie de vivre» (bucuria de a trăi – n.r.), des întâlnit în toate zonele etnografice moldoveneşti. Un ritual de demult, «Hora de fete» este legată de lună, seducţie şi fertilitate. Acest model apare în centru, în broderia ştergarelor, simbolizând dansul fetelor în jurul miresei, când o petrec de-acasă. De asemenea, «Coarnele berbecului» vorbesc despre «masculul alpha»: energie masculină, virilitate, reprezentând puterea şi forţa. Atunci când aceste motive sunt aşezate opus, ilustrează lupta pentru supremaţie. Înşiruite, coarnele reprezintă turma şi avuţia ciobanului, iar aşezate în buchet, amintesc de jocul mieilor primăvara”, explică Lucian Haritonov.

ceas de perete cusut manual coarnele berbecului_b
Artistul are planuri mari. Pe viitor, ia în calcul deschiderea unui magazin în centrul Capitalei. Îşi doreşte să fie mai aproape de turiştii care ne vizitează, astfel încât aceştia să poată pleca acasă cu un suvenir, iar obiectele sale decorative să ajungă în toate colţurile lumii. De asemenea, intenţionează în continuare să-şi surprindă clienţii cu lucrări atipice şi să ofere soluţiile creative şi practice, fie că e vorba de decorarea unei case, birou, a unui restaurant sau a unui club.

HARITONOV Blue Horizon decorative wall_b
Lucian Haritonov: “Clienţii noştri sunt mulţumiţi, iar reacţiile oamenilor cu care ne întâlnim la târguri şi expoziţii sunt copleşitoare, majoritatea sunt fascinaţi de tehnica inovativă a cusutului pe tablă şi de faptul că aceste produse sunt ţesute manual”.

Un articol publicat în revista Ferma nr. 3/208 (ediţia 15-28 februarie 2018)

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Foto 1 iStock 1289621751 artbyPixel scaled De ce devin porcii agresivi?

De ce devin porcii agresivi?

Un subiect de maximă actualitate este studiul şi combaterea agresivităţii suinelor în condiţiile de exploatare tipice fermelor de suine moderne. […]

Citește mai multe știri →